Do klasyfikcji jakości mąki używany jest typ mąki. Gdy w skład mąki wchodzą praktycznie wszystkie składniki ziarna, mówimy o przemiale razowym.
Mąka pszenna graham to typ 1850, wrocławska to typ 500; mąka żytnia razowa to typ 2000, jasna to typ 580. Im niższy typ mąki został użyty do wytworzenia produktu zbożowego, tym mniej jest w nim witamin, skł. mineralnych i błonnika. Przykładowo w 100 g:
-mąka graham zawiera 100 mg magnezu, 36 mg wapnia, 4,1 mg żelaza, 0,45 mg wit. B1, 3,4 mg wit. PP.
-mąka wrocławska zawiera 10 mg magnezu, 17,9 mg wapnia, 1,1 mg żelaza, 0,15 mg wit. B1, 0,56 mg wit. PP.
Mógłbym powiedzieć jeszcze o oczyszczaniu olei roślinnych i wielu innych produktów, które dziś nadużywane są przez osoby niezwracające większej uwagi na własny sposób żywienia.
Myślę, że nie muszę już podkreślać jakie produkty powinny, a jakie nie powinny znależć się w zdrowej diecie. Dodam jedynie, że część ekspertów uważa, że nasze problemy zdrowotne wynikają nie tylko ze złej proporcji w obrębie białek, tłuszczy, węglowodanów, ale przede wszystkim z faktu, że żywność jaką spożywamy jest coraz bardziej oczyszczona, coraz mniej naturalna.
Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-04-08 21:17:38