Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Przeciętnie około 75g ww w 100g, w tym ponad 63g to cukry proste, ponad 8g błonnika, śladowe ilości tłuszczu, prawie 3g białka, ok.20g wody, duża dawka potasu (ok.680mg) i magnezu (ok.58mg). Ze wszystkich owoców daktyle mają najwyższy IG. Dla suszonych znalazłem wartość 103, świeże mają trochę mniej ale nie potrafię podać dokładnej liczby. Nie spodziewałbym się jednak dramatycznych różnic bo generalnie daktyl to raczej suchy owoc.
U nas można kupić importowane z Iranu w cenie 5,50 za 400g.
U nas można kupić importowane z Iranu w cenie 5,50 za 400g.
Nie ilość a jakość...
...
Napisał(a)
Nie, o ile pamiętam tylko coś około 1/3 wszystkich węgli strawnych stanowi fruktoza. Wieczorem sprawdzę.
Nie ilość a jakość...
...
Napisał(a)
Błonnik ok.10%
Sacharoza ok.32%
Glukoza ok. 26%
Fruktoza ok. 26%
Reszta to Maltoza
Sacharoza ok.32%
Glukoza ok. 26%
Fruktoza ok. 26%
Reszta to Maltoza
Nie ilość a jakość...
...
Napisał(a)
Nie, moim zdaniem to rodzynki gonią za daktylami
Nie ilość a jakość...
...
Napisał(a)
Pamietajcie, ze sacharoza to dwucukier skladajacy sie z glukozy i fruktozy w stosunku 1:1, wiec jakby zawiera "ukryta" fruktoze
Beatus, qui prodest, quibus potest
Polecane artykuły