To i owo z białym serem, bo widzę, że chyba większość męczy się tu strasznie z jego przyrządzaniem, a sposobów jego przyrządzenia jest mnóstwo np.:
Składniki:
30 dag bialego sera
sól
2 łyżeczki musztardy - najlepiej z ziarnami gorczyce na bialym winie, może być chrzan
4-5 jaj
Przepis:
bialy ser rozgniatam widelcem i smaze w rondlu. jesli jest zbyt suchy to aby sie nie przypalil dodaje troche wody. zasadniczo sam puszcza wode. czas smazenia wedlug uznania - kazdy jest dobry i warto wyprobowac rozne. im dluzej tym ser bardziej sie ciagnacy robi. ser solimy wedlug smaku na tym etapie mozna robic wariacje z dodatkami, np. bardzo lubie dodac musztardy - najlepiej z ziarnami gorczyce na bialym winie wbijamy jajka, mieszamy do polaczenia z serem i podsmazamy az sie zetnie - jak mocno - wedlug uznania proporcje - wedlug uznania ja z reguly na 30 dkg sera daje 4-5 jajek ale mozna i mniej i wiecej musztardy tak ze dwie lyzeczki moze byc chrzan.
Składniki:
0,5 kg białego sera (dobrze go posolić)
kubek kefiru
4 jaja
0,5 szklanki oleju
1
łyżeczka proszku do pieczenia
16 łyżek mąki krupczatki
por
pieczarki
sól i pieprz
Przepis:
warzywa drobno pokroić, wszystko razem wymieszać i piec 45 min w temperaturze 200 stopni
Przepisy pochodzą z
www.puszkkka.spinacz.pl świetna książka kucharska, co prawda wege, ale mięsożercy znajdą tam też sporo ciekawych przepisów, a mozna też je pod swoją dietę modyfikować. No i ma bardzo dobrą wyszukiwarkę m.in. wg. składników.