Pu-erh ( czytaj : pu-er ) to wspaniała herbata o właściwościach zdrowotnych. W Chinach
jest znana od dawna. Za poradą osobistych lekarzy pili ją cesarze chińscy zarówno ze
względów leczniczych, jak i profilaktycznych. Po wielu badaniach zaakceptowana została
również w Europie, gdzie doceniono jej szczególne właściwości powodujące utratę nadmiaru tkanki tłuszczowej oraz przywracające prawidłowy metabolizm organizmu.
Pu-erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną, w odróżnieniu od herbaty czarnej- fermentowanej i zielonej - niefermentowanej. Nazwa Pu-erh pochodzi od miejscowości Puer w prowincji Yunnan, dokąd zwożono herbatę na targ z górzystych upraw okolic Simao i Xishuangbanna. Właściwa herbata Pu-erh jest typowym produktem Yunnanu, gdzie rosną specjalne gatunki drzew herbacianych zwanych Qingmao-
„ Królewskie Drzewa „ . Herbata Pu-erh jest typowym produktem zyskuje swój zminiepowtarzalny smak i charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu blisko dwóch tysięcy lat. W odróżnieniu od innych herbat, które powinny być świeże, Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony. Jest to bardzo ważne, ponieważ w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne dla tej herbaty flawonoidy. Camelia sinensis - roślina, której liści używane są do produkcji herbat zawiera
dużo różnych związków biologicznie czynnych, takich jak garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe ( wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen ) oraz witaminę E. Herbatę Pu-erh odróżnia od innych herbat duża zwartość tych związków, a szczególnie flawonoidów, które nadają herbacie Pu-erh charakterystyczny smak i aromat ziemi. Związki flawonoidowe uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom , a także są pomocne w leczeniu miażdżycy. Posiadają one właściwości moczopędne, poprawiające krążenie krwi w naczyniach wieńcowych, obniżają ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych oraz wykazują właściwości antyagregacyjne ( zapobiegające „ zlepianiu się" płytek
krwi ).Ponadto flawoidy wykazujące właściwości przeciwutleniające ( stabilizatory procesów utleniania, a także odtruwające - wiążą i kompleksują metale i toksyny. Zawarte w herbacie Pu-erh związki aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit. Wszystkie te właściwości wpływają na metabolizm tłuszczowy, zmieniając ilość tłuszczu w tkance podskórnej. Osoby z dużą nadwagą, pijąc regularnie herbatę Pu-erh wilości od 3 do 5 filiżanek dziennie, mogą stracić w ciągu miesiąca nawet do 10 kg wagi bez stosowania specjalnej diety. Chociaż brzmi to niewiarygodnie - jest całkiem realne, co potwierdziły badania lekarzy prowadzone w Chinach i we Francji. Testując grupę osób z nadciśnieniem stwierdzono również normalizujący wpływ herbaty Pu-erh na nadciśnienie. Dodatkowo badania naukowców japońskich potwierdziły, iż mniej zaawansowanych przypadkach, może ona normować proces nowotworowy. Tak więc pijąc herbatę Pu-erh możemy wpłynąć na długość naszego życia. Na rynku polskim jest dużo herbat Pu-erh. Należy jednak pamiętać aby kupować tylko te, które posiadają atest SANEPID- u, ponieważ trafiają się niekontrolowane odpady produkcyjne najniższego gatunku, które mogą się okazać szkodliwe dla organizmu. Prawdziwa i dobrej jakości herbata Pu-erh podczas zaparzania szybko nabiera koloru, wydzielając charakterystyczny aromat wilgotnej ziemi. W czajniku lub w filiżance zalewamy 2-2,5g ( kostkę ) herbaty wrzącą, najlepiej źródlaną wodą i zostawiamy pod przykryciem na czas od 2 do 5 minut. Czynność można powtórzyć zalewając 2-3 krotnie te same liście. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą należy pić na czczo, Pu-erh pijemy po jedzeniu. Nie należy herbaty słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Odmiana, pochodzenie, uprawa
Liście herbaty Pu-erh Są mięsiste, ostro zakończone. Posiada intensywny smak i nawet po kilkakrotnym zaparzeniu ten sam kolor aromat. Dzięki tym cechom stala się znana w świecie, zyskując miano "czerwonego zlota"
Czerwony eliksir
artykuł Małgorzaty Kaczmarek
Czerwona herbata Pu-Erh jest uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat.
Więdnięcie, zwijanie, fermentacja i sortowanie to podstawowe etapy w procesie produkcji każdej
herbaty. Stopień fermentacji decyduje o tym, czy jest to herbata: zielona (niefermentowana), typu
oolong (półfermentowana), czy też czarna (fermentowana).
Czerwona herbata Pu-Erh produkowana jest metodą tradycyjną, lecz także jedyną w swoim
rodzaju. I chociaż od czasów dynastii Tang (odkąd znana jest ta herbata) minęło już wiele wieków,
nie wiadomo właściwie, jak dokładnie przebiega proces jej produkcji.
Naukowcy twierdzą, że czerwona Pu-Erh zyskuje swoje lecznicze właściwości i niepowtarzalny
aromat dzięki procesowi fermentacji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej
pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich. Różni ją to od pozostałych herbat, które powinny być
możliwie świeże. Najkosztowniejsze, ale zarazem najlepsze czerwone herbaty Pu-Erh dojrzewają w
tajemniczych grotach przez około 60 lat!
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny
aromat i dużą skuteczność działania. Herbaty gorsze jakościowo poznamy po zdecydowanie
gorszym aromacie. Uzdrawiające działanie nie będzie również tak skuteczne jak w przypadku
lepszego gatunku. Pewność, że nabywamy oryginalną, nie podrobioną herbatę daje nam oznaczenie
Pu-Erh oraz to, że była paczkowana w Chinach.
W czym pomaga?
Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że
Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
Schudniesz bez wyrzeczeń
Amerykanie nazywają Pu-Erh "słynnym mordercą tłuszczu". Ta drastyczna nazwa dokładnie określa
działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88%
pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Zaciekawić może
fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest
to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie
odchudzania.
Jeżeli chcemy np. obniżyć poziom cholesterolu, a nie należymy do osób mających kłopoty z
nadwagą, nie musimy obawiać się Pu-Erh. Ta czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne
pokłady tłuszczu w naszym organizmie.
Tolerancyjna Pu-Erh
Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko! Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy
postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż
symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu
obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy
się jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu...
Przepędzi zły humor
Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We wszystkich
większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną herbatę, nazywaną
Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno
przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".
Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę
używamy niepełną łyżeczkę liści Pu-Erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w
zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków. Jeżeli będziemy chcieli ją osłodzić, pamiętajmy,
że w białym cukrze niektóre uzdrawiające właściwości tej herbaty po prostu giną.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły
humor.
Eliksir cesarza
Czerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej
dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary,
zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była
w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach.
Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. W okolicy góry Liuchasan
rośnie prastare drzewo qingmao, nazywane "królem drzew herbacianych". Ma około
2000 lat, 32 m wysokości i ponad 1 metr średnicy. Do dzisiaj z liści tego drzewa
powstają czerwone herbaty najlepszej jakości. "Zioło" to pokrywają duże, owalne i
wiecznie zielone liście, a swym zapachem urzekają piękne, białe kwiaty.
Jeżeli w niebie nie będę mógł palić cygar, nie pójdę tam :)