SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Insulina a myślenie - ciekawe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6327

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
Pomyślcie chwilę o insulinie, czy przyszłoby wam na myśl, że ten hormon pomaga nam myśleć?

O insulinie przeczytać można we wszystkich podręcznikach do fizjologii człowieka. Ich autorzy piszą, że jest to hormon produkowany w trzustce i że kontroluje poziom glukozy - cukru będącego podstawowym i najczęściej przez organizm wykorzystywanym źródłem energii.

- To oczywiście prawda, choć niepełna: w książkach tych próżno szukać wzmianki o tym, by insulina jakkolwiek wpływała na pracę mózgu. To się wkrótce zmieni - zapewnia Suzanne Craft, neurolog z University of Washington w Seattle.

Jak pisze tygodnik "Science" (nr 5363), insulina nie tylko jest w mózgu aktywna, ale odgrywa w nim niebagatelną rolę: uczestniczy m.in. w procesach zapamiętywania i uczenia się. I choć wielu uczonych nadal uznaje powyższe twierdzenie za herezję, to jednak z roku na rok topnieją szeregi oponentów.

- Nie można w nieskończoność obrażać się na fakty - zauważa Craft.

A jakie są owe fakty? Niedawno ogłoszono wyniki całej serii badań przeprowadzonych na zwierzętach i ludziach.

Wynika z nich, że jeśli kora mózgowa i hipokamp (rejony mózgu odpowiadające za procesy poznawcze) odczuwają niedobór insuliny, zaczynają funk-cjonować niewłaściwie. Efekty tego są różne: od łagodnego upośledzenia pamięci aż do pełnoobjawowej choroby Alzheimera.

Głodne neurony

Pierwsze przesłanki świadczące o nieznanym wcześniej obliczu insuliny pojawiły się już w połowie lat 80. Wtedy to diabetolog Jesse Roth i neurobiolog Candace Pert - obaj z National Institutes of Health - wykryli w korze mózgowej i hipokampie zagadkowe receptory. Nikt z początku nie potrafił wyjaśnić ich roli.

Odkryciem zainteresował się Siegfried Hoyer, niemiecki neurobiolog z uniwersytetu w Heidelbergu. Wystąpił z tezą, że poprzez te receptory insulina może wpływać na przemianę glukozy w neuronach. Uczeni skwitowali to wzruszeniem ramion; większość z nich uznała wyjaśnienia Hoyera za niewarte funta kłaków.

Wkrótce jego zespół odkrył, że niewłaściwy metabolizm glukozy może prowadzić do Alzheimera. - Stwierdziliśmy, że pacjenci będący we wczesnym stadium choroby mają we krwi przepływającej przez mózg znacznie więcej "nie przerobionej" glukozy niż ludzie zdrowi - wspomina Hoyer. - Wyglądało na to, że część komórek w ich mózgu obywa się bez glukozy. W dodatku ich aktywność mierzona zużyciem tlenu nie odbiegała od normy. Czymże więc się odżywiały? Zaczęliśmy przyglądać się im bliżej. Okazało się, że trawią same siebie. To tłumaczy przyczynę typowego dla Alzheimera uszkodzenia neuronów.

Nadal jednak nie było wiadomo, dlaczego pomimo obfitości glukozy komórki wybierają samostrawienie i śmierć? A może po prostu nie mogą one przyswajać cukru? Hoyer szybko skojarzył, że podobna sytuacja ma miejsce w cukrzycy typu II. Tkanki mięśni wątroby i komórki tłuszczowe są tam odporne na insulinę, tzn. ich receptory nie reagują na obecność hormonu. Mechanizm umożliwiający transport glukozy do wnętrza komórki jest tym samym zablokowany. W efekcie nie wchłonięta glukoza gromadzi się w coraz większej ilości "na zewnątrz", we krwi.

- Stało się dla mnie jasne - wspomina Hoyer - że pewne przypadki Alzhei-mera i cukrzycy mają jedną cechę wspólną: odporność tkanek na insulinę. Nagle wszystko zaczęło się układać w logiczną całość. Skoro chorzy na Alzheimera i niektórzy cukrzycy mają kłopoty z pamięcią, to być może istnieje zależność pomiędzy wrażliwością neuronów na insulinę a zdolnością do uczenia się i zapamiętywania?

Uczony wpadł na genialny w swojej prostocie pomysł. Postanowił przekonać się, czy zniszczenie receptorów insuliny odbije się na kondycji umysłowej szczurów. Eksperyment się powiódł. U wszystkich 18 gryzoni, do których mózgu wstrzyknął streptozotocynę (specyfik niszczący receptory insuliny), odnotowano wyraźne upośledzenie funkcji poznawczych; zwierzęta nie były w stanie zapamiętać miejsca, w którym drażniono je prądem. Zdrowe szczury z grupy kontrolnej nie miały z tym natomiast najmniejszego kłopotu.

Insulina albo glukoza

Już wydawało się, że związek pomiędzy insuliną a sprawnością mózgu jest ewidentny. Jednak kilka lat temu psychologowi Paulowi Goldowi z University of Virginia udało się - przynajmniej we własnym mniemaniu - podważyć rolę insuliny w procesie uczenia się. - Ważniejszy jest tu nie tyle hormon, ile sam cukier - twierdził. By to zilustrować, przeprowadził eksperyment na własnych studentach. Podzielił ich na dwie grupy - jednym serwował zwykłą coca-colę (z glukozą), drugim zaś colę light (bez glukozy, za to z syntetycznym słodzikiem). Popijając, badani mieli jednocześnie uczyć się na pamięć tekstu. Lepsze wyniki, jakie osiągnęli studenci pijący coca-colę, to - zdaniem Golda - zasługa zawartej w napoju glukozy.

Uczony przeprowadził podobne doświadczenia także na chorych na Alzhei-mera. Na koniec stwierdził, że nawet umiarkowany wzrost stężenia glukozy we krwi może poprawiać pamięć.

A więc co: insulina czy glukoza?

Podobnie jak większosć uczonych tak i Suzanne Craft odniosła się do tych rewelacji z dużą rezerwą. Niemniej postanowiła przekonać się, kto ma rację: Gold czy Hoyer?

Stwierdziła, że zarówno podanie insuliny, jak i glukozy w podobny sposób przyczynia się do poprawy pamięci werbalnej. Dotyczy to w jednakowym stopniu osób zdrowych, jak i cierpiących na Alzheimera, a będących we wczesnym stadium choroby. Ponieważ jednak samo podanie glukozy może spowodować wzrost stężenia insuliny, potrzebne były dodatkowe badania. Chorym podano taką samą ilość glukozy jak poprzednio, lecz zadbano, by w ślad za tym nie nastąpił wzrost stężenia insuliny. Tym razem nie odnotowano polepszenia pamięci u badanych.

Niedługo potem zespół Hoyera dostarczył kolejnego dowodu na istnienie związku pomiędzy insuliną a Alzheimerem. Na łamach "Journal of Neuroscience" opisał przypadek 17 ofiar tej choroby, w których mózgu odkryto nadspodziewanie dużo receptorów insuliny. Okazało się jednak, że receptory te były wadliwe. - Najprawdopodobniej organizm starał się zrekompensować ich "niską jakość" ilością - wyjaśnia uczony.

Pigułka na pamięć?

Co więc, pomimo całej powodzi podobnych doniesień, stoi na przeszkodzie, by uczeni powszechnie zaakceptowali rolę insuliny w procesach poznawczych? - Nie wystarczy stwierdzenie, że jakiś hormon wpływa na to czy tamto - twierdzą. - Trzeba jeszcze wyjaśnić, w jaki sposób to robi. A z tym są problemy. Nadal np. nie wiadomo, w jaki dokładnie sposób insulina wchodzi w interakcję z neuronami w żywym mózgu; obserwacje in vitro mogą nie w pełni pokrywać się z tym, co dzieje się w organizmie.

Wyjaśnienie wszystkich wątpliwości nie powinno zająć uczonym wiele czasu. Dopiero wtedy podręczniki fizjologii zostaną uzupełnione o przypisy dotyczące "nowej" roli insuliny. I co ważniejsze, dopiero wtedy z odkrycia tego będzie można czerpać praktyczne korzyści. Chodzi między innymi o pigułkę zapobiegającą utracie pamięci. Być może powstanie ona na bazie najnowszej generacji leków przeciwko cukrzycy, takich jak choćby dostępny od niedawna w USA Rezulin?

Zdaniem Suzanne Craft sprawność układu zawiadującego gospodarką cukrów w organizmie, w którym insulina gra kluczową rolę, stanie się niebawem najbardziej miarodajnym prognostykiem naszej kondycji umysłowej na starość.

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
Inny bardzo ciekawy artykuł
http://www.cld.zdnet.pl/time.htm

Co prawda temat tylko związany w tytułem posta, ale nie chcę zaśmiecać forum. Jak kogoś interesuje, niech sobie poczyta

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 9203 Wiek 43 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 29034
ciekawe arty niestety sogiem juz sypnac nie mogem

http://www.smoczyjezdzcy.pl - Smoczy Jeźdźcy - darmowa gra MMORPG w przeglądarce - polecam!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 1669 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 11256
ale ja chyba mogewięc sypne Ci sogiem

chociaz juz to kiedys czytałem

Zmieniony przez - JIGGA99 w dniu 2005-01-12 14:27:04

Jeżeli w niebie nie będę mógł palić cygar, nie pójdę tam :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4429 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32976
hmmm zatem low carb nie jest najlepszym rozwiazaniem jezeli ma sie na uwadze wzrost efektywnosci nauki?:> jeszcze kilkanascie dni temu przekonywano mnie tutaj o czym innym
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
już czytam ale sog w zastaw dam

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 224 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1882
Nie chce mi sie tego czytac, dlatego masz soga ;)

JP.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
anar - błędne wnioski. Wrost oporności insulinowej tkanek jest ściśle związany z dietą wysokowęglowodanową. CKD jest dietą cykliczną. Podaż węglowodanów występuje, ale w ilości minimalizującej wzrost oporności insulinowej (która postępuje z wiekiem, czy tego chcemy, czy nie). Glukozę uzyskujemy także z białek (czy się nam to podoba, czy nie )Makówka doskonale pracuje na ketonach; wiem to przede wszystkim z praktyki. Opisane wyżej zaburzenia występują przy wysokiej podaży cukru i insuliny, gdzie tkanka jest już tak oporna, że nie potrafi z tej glukozy korzystać. Ale z ketonów potrafi. Tylko skąd ketony na diecie wysokocukrowej?

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
SOGi odbijam zgodnie ze zwyczajem (Po co one wogóle są?...MAMO! TATO! CHODŹTA I PATRZTA! SOGA MI DALI! NO KURDE PODWYŻKA KIESZONKOWEGO MUSI BYĆ!)

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4429 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32976
nio i spoko, ze sie mylilem moge znow spokojnie isc zjesc jajecznice na bekonie
2sog juz nie wejdzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 558 Wiek 46 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 16649
Artykuł jest o tyle ciekawy, że nie pochodzi ani ze strony optymalnych, ani Atkinsa ani innych guru jajecznicy na bekonie, a pośrednio potwierdza tezę, że wszelkie zło pochodzi od insuliny .

Mężczyzna na poziomie powinien trzymać się w pionie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

<<<...CUKIER STOŁWOWY...>>>

Następny temat

zupa

WHEY premium