1) Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze betainę, dzięki której glikocjamina trafiając do wątroby ulega metylacji i zmienia się w cząsteczke kreatyny.
2) Maltitol (E 965) pełni funkcje substancji słodzącej. Maltitol nalezy do grupy alkoholi cukrowych (tzw. polioli), które mimo iz posiadają taką samą kaloryczność co sacharoza, nie podwyższają poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny, ponieważ są wolniej absorbowane w przewodzie pokarmowym. Nie podlega fermentacji przez drożdże i bakterie. Wartość energetyczna wynosi 8,4
kJ (2 kcal/g).Maltitol jest bezpieczniejszy dla naszych zębów niż cukry proste, ponieważ posiada mała podatność na działanie mikroflory, która odpowiedzialna jest za fermentacje resztek pokarmów znajdujących się w torebkach zębowych lub przyklejonych do zębów i dziąseł. Wartość szybkości produkcji kwasu w jamie ustnej przez maltitol równa sie 10-30, zaś dla porównania dla sacharozy ta wartość wynosi 100.Wzór maltitolu to C12H24O11
Działanie prozdrowotne polioli (w tym maltitolu):
- nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi (ma to szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce)
- mają działanie probiotyczne (posiadają kultury żywych mikroorganizmów, które mają korzystny wpływ na organizm ludzki)
- mają działanie przeczyszczajace (pomocne przy zaparciach), tylko przy przekroczeniu zalecaniej dawki dziennego spożycia
- zmiejszją ryzyko nowotworów
3)
Kamila Porczyk - Warszawa
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska