SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KONKURS MIKOŁAJKOWY

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 292742

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1.
Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze betaine. Betaina przemienia homocysteinę w metioninę, która metyluje glikocjaminę do kreatyny.

2.
Maltitol(E 965) jest substancją słodzącą, substytutem sacharozy. W batonach służy jako słodzik. Ponadto maltitol Maltitol należy do grupy alkoholi cukrowych. Alkohole te posiadają kaloryczność taką jak sacharoza, ale z uwagi na to, że są wolniej absorbowane w przewodzie pokarmowym, nie podwyższają zawartości glukozy we krwi i poziomu insuliny.
Wartość kaloryczna maltitolu to 2.4 Cal/g
Chemiczna formuła maltitolu to C12-H24-O11


3.
Kamila Porczyk - Warszawa
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
1]
Z glikocjaminą stosujemy (łączymy) zawsze betainę, ponieważ w odpowiednich proporcjach wspomaga naturalną produkcję kreatyny przez organizm oraz magazynowanie fosfokreatyny w mięśniach, ponadto posiada znacznie większe
niż glukoza możliwości transportowe

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

2] Maltitol (cukier alkoholowy)- C12-H24-O11
Wartość kaloryczna - 2.4 Cal/g
Jest to syntetyczna substancja słodząca, zamiennik cukrów prostych
:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 96
1.
Z glikocjaminą łączymy zawsze betainę, ponieważ glikocyjamina jest przekształcana w organizmie do szkodliwej homocysteiny. Organizm moze zmienic homocysteine w SAM własnie przy pomocy betainy. Dodatkowo glikocyjamina ulega metylacji w nerkach przez betaine(albo metionine).


2.
W batonach sportowych maltitol występuje jako słodzik

3.
Kamila Porczyk -Warszawa,
Mariusz Strzeliński Elbląg,
Piotr Głuchowski Warszawa,
M.Pudzianowski w Biała Rawska

Dziś jestem mały jutro bende duży

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 527 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12255
1. Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze betaine. Betaina przemienia homocysteinę w metioninę, która metyluje glikocjaminę do kreatyny.

2. Maltitol(E 965) jest substancją słodzącą, substytutem sacharozy. W batonach służy jako słodzik. Ponadto maltitol Maltitol należy do grupy alkoholi cukrowych. Alkohole te posiadają kaloryczność taką jak sacharoza, ale z uwagi na to, że są wolniej absorbowane w przewodzie pokarmowym, nie podwyższają zawartości glukozy we krwi i poziomu insuliny.
Wartość kaloryczna maltitolu to 2.4 Cal/g
Chemiczna formuła maltitolu to C12-H24-O11


3. Kamila Porczyk - Warszawa
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 810 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 5882
1.Z glikocjaminą łączymy betaine, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny ENDOGENNEJ.

2.
Maltitol jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych Inna nazwa maltitolu - cukier alkoholowy
Wartość kaloryczna maltitolu to 2.4 Cal/g
Chemiczna formuła maltitolu to C12-H24-O11

3.
Mariusz Pudzianowski pochodzi z Białej Rawskiej
Piotr Głuchowski mieszka w Warszawie
Mariusz Strzeliński mieszka w Elblągu
Kamila Porczyk jest z Warszawy
_______________________________

Fotograf, fotoreporter - potrzebujesz PROFESJONALNEGO fotografa??? - [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 94 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 14740
1) Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze betainę, dzięki której glikocjamina trafiając do wątroby ulega metylacji i zmienia się w cząsteczke kreatyny.


2) Maltitol (E 965) pełni funkcje substancji słodzącej. Maltitol nalezy do grupy alkoholi cukrowych (tzw. polioli), które mimo iz posiadają taką samą kaloryczność co sacharoza, nie podwyższają poziomu cukru we krwi i poziomu insuliny, ponieważ są wolniej absorbowane w przewodzie pokarmowym. Nie podlega fermentacji przez drożdże i bakterie. Wartość energetyczna wynosi 8,4 kJ (2 kcal/g).Maltitol jest bezpieczniejszy dla naszych zębów niż cukry proste, ponieważ posiada mała podatność na działanie mikroflory, która odpowiedzialna jest za fermentacje resztek pokarmów znajdujących się w torebkach zębowych lub przyklejonych do zębów i dziąseł. Wartość szybkości produkcji kwasu w jamie ustnej przez maltitol równa sie 10-30, zaś dla porównania dla sacharozy ta wartość wynosi 100.Wzór maltitolu to C12H24O11

Działanie prozdrowotne polioli (w tym maltitolu):
- nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi (ma to szczególne znaczenie dla osób chorych na cukrzyce)
- mają działanie probiotyczne (posiadają kultury żywych mikroorganizmów, które mają korzystny wpływ na organizm ludzki)
- mają działanie przeczyszczajace (pomocne przy zaparciach), tylko przy przekroczeniu zalecaniej dawki dziennego spożycia
- zmiejszją ryzyko nowotworów


3)
Kamila Porczyk - Warszawa
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska

^^^ EXPERIENCE is the best teacher^^^

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 720 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 26620
1]Z glikocjaminą stosujemy(łączymy) zawsze z betainą, ponieważ glikcojamina trafiając do wątroby ulega metylacji przez betainę i zamienia się w kreatynę. Dzięki temu nasz organizm potrafi wytwarzać samodzielnie więcej kreatyny niż bez stosowania glikcojaminy/betainy


2] Jaką funkcję w batonach sportowych pełni maltitol?
jest zamiennikiem cukrów prostych - jako substancja słodząca. nie ma wpływu na insuline, huśtawke glikemiczna (przynajmniej są takie teorie ) czyli nie wlicza się go do ogólnej sumy węglowodanów w batonie. Dzieki temu można stosować tego typu batony w dietach niskoweglowodanowych (choc sam w to nie wierze - wegle to wegle, zamienia sie przynajmniej czesciowo w glukoze aby byc wykorzystanymi w mozgu). Inna nazwa maltitolu - bodajże cukier alkoholowy

3]
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 840 Wiek 42 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 28049
1)Połączenie glikocjaminy i betainy w odpowiednich proporcjach wspomaga naturalną produkcję kreatyny przez organizm oraz magazynowanie fosfokreatyny w mięśniach. Ostatnie badania dowodzą, że glikocjamina ma znacznie lepsze możliwości transportowe niż glukoza
2)Syntetyczna substancja słodząca i regulator wilgotności. Mniej słodki od cukru.
3)Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Piotr Głuchowski - Warszawa
Kamila Porczyk - Warszawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 14 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 184
1) Gikocjamine łączymy zawsze z betainą. W wątrobie ulega ona metylacji przez betainę lub metioninę i przekształca się w czasteczkę kreatyny

2) maltitol nalezy do szeroko stosowanej grupy substancji słodzących , którestanowią poliole, Jeden gram polioli dostarcza mniej kalorii niż cukier (sacharoza) przy tej samej objętości. Maltitol jest używany zamiast cukru z kilku powodów. Po pierwsze maltitol i produkty nimi słodzone mogą być spożywane przez osoby na diecie redukującej masę ciała lub starające się utrzymać optymalną wagę. Po drugie, nie powodują próchnicy zębów i mogą być używane do produkcji past do zębów i płynów do płukania ust. Po trzecie, przyczyniają się do zapewnienia prozdrowotnego sposobu żywienia bez konieczności eliminacji z jadłospisu produktów o słodkim smaku. A wreszcie maltitol znajduje zastosowanie również dzięki innym właściwościom technologicznym, np. poliole wykorzystywane są do zatrzymywania wilgoci w produktach takich jak ciastka czy słodkie bułeczki. (czy własnie batony)

3)Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 551 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 13632
1.
Do glikocjaminy potrzebana jest betaina.w procesie metylacji przekształca glikocjaminę w cząsteczkę kreatyny.

2.
maltitol jest substancja słodząca,zamiennik cukrów prostych

3.
Kamila Porczyk - Warszawa
Mariusz Pudzianowski - Biała Rawska
Piotr Głuchowski - Warszawa
Mariusz Strzeliński - Elbląg

>>MARECKI<<

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Czy do brania odżywek potrzebny jest staż?

Następny temat

Białko na noc czy nie?

forma lato