Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Istnieją dwa odstępstwa od reguły mówiącej o tym, że tłuszcze roślinne występują w temp. pokojowej w stanie ciekłym, a zwierzęce w stanie stałym . Jedyny tłuszcz zwierzęcy w stanie ciekłym to tran, a jedyny tłuszcz roślinny w stanie stałym to masło kakaowe.
Szacuny
11
Napisanych postów
2881
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
20969
Stan skupienia należy wiązać raczej ze stopniem nienasycenia, a nie ze źródłem pochodzenia (pisałem o tym). Tzw. konfiguracja cis wokół wiązania podwójnego (tłuszcze nienasycone) powoduje gorsze "dopasowanie się" do siebie cząsteczek tłuszczu, a co za tym idzie obniżenie temperatury topnienia, stąd tłuszcze nienasycone są w temperaturze pokojowej olejami.
Teraz już wiesz Gardner, jakie wnioski możesz wyciągnąć z tego, co podałeś. Po prostu tran jest bogaty w tłuszcze nienasycone, a tłuszcz kakaowy odwrotnie.
Boofi: Jakoś trzeba te tłuszcze nienasycone utwardzać. Nikiel pełni rolę katalizatora w reakcji tłuszczów nienasyconych z gazowym wodorem. Jako, że jakieś tam śladowe ilości niklu z katalizatorów mogą przedostawać się do tłuszczu, ten sposób utwardzania nie jest najlepszy. Obecnie jest tendencja taka, aby po prostu mieszać w odpowiednich proporcjach naturalne oleje z naturalnymi tłuszczami nasyconymi i wodą w celu otrzymania margaryny o w miarę stałej konsystencji bez procesu uwodorniania.
P.S. Trochę mnie zdziwiło, że znów ktoś odgrzebał tego posta.
Szacuny
0
Napisanych postów
152
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1053
najlepsze czyli najzdrowsze tłuszcze NNKT zbajdują sie w bardzo duzych ilosciach w awokado(całkiem smaczne ale drogie),pestki słonecznika,i szczególnie niestety ciężkostrawnne orzeszki głownie włoskie.ja polecam orzeszki w rozsadnych ilosciach