W trosce o własne zdrowie przy wyborze wody naturalną do picia należy kierować się własnym zapotrzebowaniem na składniki mineralne - uważa prof. Stanisław Berger z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
W Warszawie trwa od środy II Kongres "Żywność, żywienie a zdrowie w Polsce zintegrowanej z UE".
"Wiele osób sądzi, iż butelkowane wody dostępne na polskim rynku niczym się od siebie nie różnią. Dlatego też bardzo często konsumenci określają mianem »woda mineralna« wszystkie dostępne w sprzedaży wody" - powiedział prof. Berger.
Tymczasem - jak zaznaczył - na sklepowych półkach można znaleźć "dwa rodzaje wód naturalnych: wody źródlane i wody mineralne oraz wody stołowe".
Jak podkreśla profesor, dobór odpowiedniej wody jest o tyle ważny, że jedną trzecią ogólnej ilości płynów przyjmowanych przez człowieka powinna stanowić właśnie woda.
Do uzupełniania niedoborów pierwiastków mineralnych bardzo dobrze nadają się, zdaniem profesora, naturalne wody mineralne, w których te pierwiastki "występują na ogół w łatwo przyswajalnej zjonizowanej postaci".
"Musimy pamiętać, że woda, którą pijemy, zawiera w sobie wiele jonów, które są niezbędne do życia. Najważniejsze z nich to wapń, potas, magnez i sód" - przypomniał.
Jednak przy wyborze wód o wysokiej zawartości np. wapnia nie wolno zapominać o tym, iż nadmiar tego pierwiastka może zwiększać ryzyko kamicy moczanowej lub żółciowej.
Z badań naukowca wynika, że wody źródlane, ze względu na niski stopień mineralizacji, są "idealne do codziennego spożycia, bez ograniczeń, przez osoby w różnym wieku".
"Bezpieczeństwo spożywania wody źródlanej jest szczególnie ważne w żywieniu niemowląt i dzieci, ponieważ niski stopień mineralizacji naturalnych wód źródlanych pozwala przygotowywać na ich bazie posiłki, np. kaszki, przeciery lub zupy" - zaznaczył.
Znacznie mniejszą grupę produktów oferowanych na polskim rynku stanowią naturalne wody mineralne. O ich właściwościach odżywczych lub dietetycznych decyduje rodzaj zawartych składników i ich stężenie.
Woda nie jest zaliczana do składników odżywczych, ale jest głównym składnikiem ciała i podstawowym elementem pożywienia. Przeciętnie stanowi ok. 50-80 proc. masy ciała człowieka. Dzięki wodzie możliwe jest funkcjonowanie organizmu człowieka, dlatego też niedobór wody musi być stale uzupełniany.
Zapotrzebowanie na wodę zdrowej dorosłej osoby wynosi 2-2,5 litra na dobę. Wzrasta ono podczas wysiłku fizycznego oraz przy wysokiej temperaturze otoczenia.
Głównym źródłem wody - oprócz wody dostarczanej w ramach pożywienia oraz wody powstającej w procesach metabolicznych - są wypijane napoje.
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak