Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej typu 630
- 250 ml ciepłej wody
- 150 ml kefiru
- 15 g drożdży świeżych
- 10 g soli
- 200 g zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką lub za pomocą miksera. Konsystencja ciasta powinna być lekko lejąca. Po wymieszaniu ciasto odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przemieszać je ponownie, wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i skropić wodą, opcjonalnie posypać dowolnymi nasionami. Tak przygotowaną foremkę z ciastem przykryć foliowym woreczkiem i odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu gdy ciasto wyrośnie do jej brzegów.
Gdy ciasto osiągnie wymaganą wysokość, włożyć do wcześniej nagrzanego do 230 stopni(góra-dół)piekarnika i piec 10 minut. Po upływie tego czasu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 50-60 minut. Po około 45 minutach wyciągam go z formy, zdejmuje papier tak aby dopiekł się lepiej z dołu, i piekę tak jeszcze 10 minut. Chleb sprawdzamy cienkim drewnianym patyczkiem, po wbiciu nie powinno być na nim wilgotnego ciasta.
Wartości odżywcze:
Węglowodany - 394 g
Białko - 79 g
Tłuszcze - 14 g