Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5131
czesc. w dziale kuchnia sfd pojawil sie przepis na canelloni, czyli takie makaroniki w formie rurek wyprodukowane w 100% z semoliny. i teraz mam pytanie. srednia zawartosc wegli w 100g produktu ze skladem 100% semolina to wartosc ok 65g ww. dlaczego zatem te makaroniki, mimo tego ze sa w 100% z semoliny zawieraja ok 35g ww / 100g. ktos mi wyjasni skad az taka roznica?
Szacuny
11148
Napisanych postów
51563
Wiek
30 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Bo te makaroniki nie są w 100% z tej semoliny tylko dodawana pewnie jest woda i coś jeszcze. To tak, jak z zwykłym makaronem lub ryżem. Przed obróbką masz 100g po ugotowaniu ponad 100g bo nabrał on wody. Stąd taka różnica.
Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5131
logiczne ze bedzie wazyl wiecej po ugotowaniu, jednak moje pytanie jest zupelnie inne. dlaczego makaron swiderki ze skladem 100% semolina zawiera w suchym produkcie 65g ww, a te rurki sklad identyczny a 35g ww w 100g. no i skad ta roznica?
Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5131
ale ze co? jakie znowu wyliczenia? przeciez masz napisane makro na opakowaniu produktu, wiec nic liczyc nie trzeba. mam wrazenie ze zadalem jakies kosmiczne pytanie, a jest ono proste jak konstrukcja cepa. moze je ponowie bardziej lopatologicznie:
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5131
nie chce nikogo obrazic ale czy ja mam do czynienia z ludzmi ktorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem? czy ja zadalem pytanie dlaczego w daniu na kuchni sfd jest tylko 38g ww? nie. zadalem pytanie dlaczego produkt A ze skladem semolina ma 65g ww w 100g, a produkt B z takim samym skladem ma 35g ww w 100g. skad ta roznica?
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
Szacuny
7
Napisanych postów
219
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
5131
ale co ja mam cytowac? proste pytanie a zrobilo sie z tego niewiadomo co hehe. po prostu natchnalem sie na ten przepis z tymi rurkami. spodobalo mi sie, wiec zaczalem szukac takiego makaronu. znalazlem. patrze na makro, a tam raptem 35g ww w 100g SUCHEGO produktu. patrze na sklad: 100% semolina durum. no i pojawil sie zonk w mojej glowie dlaczego ten makaron oparty na semolinie ma tylko 35g ww, a kazdy inny typu swiderki, czy na spaghetii oparty tez na semolinie ma ok. 65g ww czyli prsktycznie 2x tyle. no i glowkuje skad taka roznica skoro sklad TEN SAM?