...
Napisał(a)
Witam, mam nastepujace pytanie. Czy czysto teoretycznie w dietach na bardzo wysokich kaloriach rzedu 5000-6000 dopuszczalne jest uzycie produktow przetworzonych(zwlaszcza wegli) bo np dostarczenie ok 600-700g wegli z samych zdrowych produktow moze byc nie lada problemem przy wysokiej aktywnosci. Prosiłbym o takie czysto teoretyczne odpowiedzi, oraz jaki wg was stosunek zdrowe-niezdrowe(prztworzone-nisko przetworzone) byłby rozsadny?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Zgadza się. Przy dużej podaży kcal, w tym węglowodanów, nie zaleca się spożywać całości z produktów pełnoziarnistych. Można dać np. sorbety, żelki, owoce, płatki ryżowe, soki owocowe. Ciężko jest określić procentowy podział ile czego. Jest to mocno indywidualne.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
A co o białym pieczywie, pieczywie tostowym? I czy to prawda, ze lepiej nie szalec z fruktoza?
...
Napisał(a)
Może ono również stanowić element diety. Fruktozę dobrze jest kontrolować. Do 50g dziennie jest rozsądnie.
Zmieniony przez - domer w dniu 2018-07-02 06:54:25
Zmieniony przez - domer w dniu 2018-07-02 06:54:25
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Tak jak napisałem w jednym temacie.
Przy założeniach 500-600g ( a nawet więcej) węglowodanów w diecie, u sportowców jak i u osób o dużej aktywności fizycznej zazwyczaj wprowadza się węglowodany pochodzące z rafinowanych źródeł jak właśnie biały ryż, chleb pszenny, a czasem nawet coś słodkiego. Dlaczego? otóż są lekkostrawne, powodują większy wzrost glikemii po posiłkowej, a to równa się z szybszym uzupełnieniem rezerw energetycznych, co jest plusem dla jednostek o wysokim wydatku energetycznym oraz zawierają mniej substancji antyodżywczych, błonnika ( w ten sposób możemy uniknąć problemów trawiennych, wzdęć, gazów etc). W gwoli ścisłości, osoba zdrowa metabolicznie o wysokiej aktywności fizycznej i dużym zapotrzebowaniu kalorycznym (ok.4-5tyś+) będzie inaczej się odżywiać niż przeciętny kowalski chodzący 3 razy na siłownie, mający niedobory w swojej diecie i mocno przetworzone produkty. Poza tym osoba która wyrobiła sobie zdrowe nawyki żywieniowe nie powinna bać się aż tak jedzenia. Mówimy tutaj o osobach zdrowych metabolicznie, o wysokiej aktywności fizycznej bez zaburzeń hormonalnych czy innych schorzeń które mają bogato odżywczą dietę. Wtedy jak najbardziej może znaleźć się żelki, biały chleb i.t.d.. co prawda fruktozy może być więcej niż 50g ( jeśli np: spożywasz jej z owoców ) niemniej warto zachować umiar jak we wszystkim
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-07-02 12:43:10
Przy założeniach 500-600g ( a nawet więcej) węglowodanów w diecie, u sportowców jak i u osób o dużej aktywności fizycznej zazwyczaj wprowadza się węglowodany pochodzące z rafinowanych źródeł jak właśnie biały ryż, chleb pszenny, a czasem nawet coś słodkiego. Dlaczego? otóż są lekkostrawne, powodują większy wzrost glikemii po posiłkowej, a to równa się z szybszym uzupełnieniem rezerw energetycznych, co jest plusem dla jednostek o wysokim wydatku energetycznym oraz zawierają mniej substancji antyodżywczych, błonnika ( w ten sposób możemy uniknąć problemów trawiennych, wzdęć, gazów etc). W gwoli ścisłości, osoba zdrowa metabolicznie o wysokiej aktywności fizycznej i dużym zapotrzebowaniu kalorycznym (ok.4-5tyś+) będzie inaczej się odżywiać niż przeciętny kowalski chodzący 3 razy na siłownie, mający niedobory w swojej diecie i mocno przetworzone produkty. Poza tym osoba która wyrobiła sobie zdrowe nawyki żywieniowe nie powinna bać się aż tak jedzenia. Mówimy tutaj o osobach zdrowych metabolicznie, o wysokiej aktywności fizycznej bez zaburzeń hormonalnych czy innych schorzeń które mają bogato odżywczą dietę. Wtedy jak najbardziej może znaleźć się żelki, biały chleb i.t.d.. co prawda fruktozy może być więcej niż 50g ( jeśli np: spożywasz jej z owoców ) niemniej warto zachować umiar jak we wszystkim
Zmieniony przez - dudee w dniu 2018-07-02 12:43:10
1
...
Napisał(a)
Był okres na poprzedniej masie że dostarczałem ponad 500G węgli ( 8-9 g/kg) tylko ze zdrowego jedzenia ( kaszy , makarony m, ryże , pieczywo żytnie ,owoce itp) po dluższym czasie pojawiły się okropne gazy , wzdęcia , problemy żołądkowe i luźne stolce . Po zmniejszeniu ilość węgli problemy ustały
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-07-02 17:05:21
Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2018-07-02 17:05:21
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Przy takiej ilości błonnika jaka wychodzi ze znacznej podaży węglowodanów nie ma innej możliwości jak problemy trawienne. Warto mieć to na uwadze.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
ser bez laktozy - co za bzdura totalna
Następny temat
Seria pytań o pierwszą redukcję
Polecane artykuły