...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
W pewnym momencie wybór celu treningowego stwarza problemy dla każdego z nas. O ile jest on wysoki lub bardzo niski, to nie ma żadnego problem z wyborem. Jednak w sytuacji zejścia do około 14-15% zastanawiamy się, czy to już ilość pozwalająca budować dobrej jakości mięśnie. Pytanie to jest mocno indywidualne i zależne od wielu czynników.
1. Długość redukcji.
Ma ona istotne znaczenie w stosunku do tego, czy już powinniśmy wejść na dodatni bilans kaloryczny. Bez wątpienia nie należy przebywać na deficycie zbyt długo, ponieważ wpływa to negatywnie na naszą gospodarkę hormonalną, np. hormony tarczycy, czy androgeny, to z kolei przekłada się między innymi na nasz metabolizm. Dlatego też około 3 miesiące redukcji to czas, po którym należy zastanowić się nad wejście na zerowy lub lekko dodatni bilans kaloryczny. Minimum miesiąc i można redukować dalej.
2. Poziom tkanki tłuszczowej.
Z reguły określa się, że 15% poziomu tkanki tłuszczowej to wartość sugerująca nam, że należy już redukować. Wynika to z prostej przyczyny. Im niższy jej poziom, tym lepszej jakości mięśnie możemy budować, np. w wyniku lepszej wrażliwości insulinowej. Im wyżej, tym niestety doprowadzimy do większego otłuszczenia naszego ciała. W Twoim przypadku wydaje się, że masz około 16%, więc warto redukować, do momentu odsłonięcia przynajmniej zarysu mięśni brzucha, czyli około 12% tkanki tłuszczowej.
1. Długość redukcji.
Ma ona istotne znaczenie w stosunku do tego, czy już powinniśmy wejść na dodatni bilans kaloryczny. Bez wątpienia nie należy przebywać na deficycie zbyt długo, ponieważ wpływa to negatywnie na naszą gospodarkę hormonalną, np. hormony tarczycy, czy androgeny, to z kolei przekłada się między innymi na nasz metabolizm. Dlatego też około 3 miesiące redukcji to czas, po którym należy zastanowić się nad wejście na zerowy lub lekko dodatni bilans kaloryczny. Minimum miesiąc i można redukować dalej.
2. Poziom tkanki tłuszczowej.
Z reguły określa się, że 15% poziomu tkanki tłuszczowej to wartość sugerująca nam, że należy już redukować. Wynika to z prostej przyczyny. Im niższy jej poziom, tym lepszej jakości mięśnie możemy budować, np. w wyniku lepszej wrażliwości insulinowej. Im wyżej, tym niestety doprowadzimy do większego otłuszczenia naszego ciała. W Twoim przypadku wydaje się, że masz około 16%, więc warto redukować, do momentu odsłonięcia przynajmniej zarysu mięśni brzucha, czyli około 12% tkanki tłuszczowej.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Jeśli to na brzuchy to tłuszcz, zwłaszcza na pierszym foto widać to mozan troszkę podciąć jeszcze
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Tez jeszcze bym troche scial tutaj
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
Mozesz zaczać dobrą masę tak by się na ulać za bardzo, lepiej dłuższą masę zrobić ale jakościową
3
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
Dokładnie jw buduj tylko pilnuj bf
1
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
Polecane artykuły