Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6269
Napisanych postów
76019
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
754787
Śledzie solone jak najbardziej mogą być źródłem białka i tłuszczów w diecie. Jednak rzeczywiście, jak z wieloma innymi produktami należy zachować umiar.
Szacuny
54
Napisanych postów
1361
Wiek
46 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
31130
BenekGrid Jeśli świeży dorsz 28 zł za kg, to cena b. atrakcyjna, ale wiesz co ? To loga sklepu, ta ryba piła przypomniała mi szyld jednego sklepu na totalnym zadupiu między Kato a Tychami, pamiętam że dziwiłem się sklep rybny na takim pustkowiu, kto tu coś kupi ? Muszę wybadać ten sklep czy mają świeże ryby, bo handlują tam tylko rybami.
co do makreli wędzonej dymem to nie wiem jak są wędzone, ja kupuję w biedronce.
Szacuny
3185
Napisanych postów
15808
Wiek
36 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
146709
Akurat te biedronowe nie tylko ryby są jak to M. Gessler mówi maźnięte tłuszcze i pokolorowane. Rzeczywiście ...ryba z biedronki (sama czasem jadam) jest całkiem inna, niż wędzona od znajomych, swojska. W Biedrze jest dodatek fatu...z tej ryby rzec można leje się tłuszcz.
Szacuny
98
Napisanych postów
134
Wiek
41 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
36591
OTTO
BenekGrid
Jeśli świeży dorsz 28 zł za kg, to cena b. atrakcyjna, ale wiesz co ?
To loga sklepu, ta ryba piła przypomniała mi szyld jednego sklepu na totalnym zadupiu między Kato a Tychami, pamiętam że dziwiłem się sklep rybny na takim pustkowiu, kto tu coś kupi ?
Muszę wybadać ten sklep czy mają świeże ryby, bo handlują tam tylko rybami.
co do makreli wędzonej dymem to nie wiem jak są wędzone, ja kupuję w biedronce.
kupuje tam regularnie dorsze i pstrągi i są bardzo dobre , wędzone karmazyny i makrele a szczególnie mi smakował trewal , flądry wędzonej się nie opłaca ( psu smakowała a mam wybredną bestię ) śledzie matijasy jedne z lepszych jakie jadłem.
sklep z Lęborka więc do morza mają blisko , to nie Śląsk
Szacuny
54
Napisanych postów
1361
Wiek
46 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
31130
Ktoś mi na tym forum polecił rybę Tilapia, że niby jest to najmniej zanieczyszczona ryba, ale gdy ją w sklepie kupowałem to po raz któryś to sprzedawca spytał czy nie chce spróbować czegoś normalnego, lepszego, powiedział bowiem że Tilapia to taki sam śmieć hodowlany jak Panga,no a gdy usłyszałem Panga o zaświeciła mi się czerwona żarówka.
Dziś wziąłem coś innego, Pani powiedziała że Limanda-Sola nie jest hodowana tylko odławiana w morzu, no ale znów w Chinach, a do tego wyczytałem, że często Limanda to ryba którą nieuczciwi sprzedawcy sprzedają jak Sola.
Doradźcie, wypowiedzcie się proszę co o tym sądzicie ?
Szacuny
134
Napisanych postów
702
Wiek
42 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
10354
Moze tak.
Sola to sola, smaczna ryba o delikatnym miesie. Dosc droga jak na nasze warunki. Pewnie w filmie kiedys slyszales jak w restauracji zamawiaja ;)
Limanda to taka fladra. Tez dobra ryba, znacznie tansza od Soli, ale dobrze ja imituje - wizualnie. Z tej samej grupy mozes kupic rownie smaczne i dobre ryby: gladzice i zimnice. To takie fladrowate stwory, ale mpim zdaniem duzo lepsze niz rodzima fladra.
Szacuny
134
Napisanych postów
702
Wiek
42 lat
Na forum
6 lat
Przeczytanych tematów
10354
A co do samej Tilapi. Nie jest prawda, albo inaczej, polowicza prawda jest to, ze jej wybor nie jest najbardziej fortunny.
Tilapia to ryba hodowlana, podobnie jak panga (zdaje sie, ze druga pod wzgledem masowej produkcji na swiecie) Tyle, ze panga jest hodowana wylacznie w Indonezji gdzie ryby plywaja w brudnej wodzie, swoich ochodach, faszeruje sie je masa hormonow. Tilapie tez tam hoduja...ale nie tylko!
Bo w Polsce tez, we Francji i wielu innych krajach i ta jest zdrowa i zwyczajnie smaczna. Ma dobre zwarte mieso.
Jesli mas mozliwosc weryfikacji pochodzenia to smialo atakuj.
Jesli nie mieliscie okazji obejrzec filmu o lososiu hodowlanym i pandze to na jutubie jest dokument (sprzed paru lat coprawda, ale jest dobry)
Cala prawda o rybach.
Zmieniony przez - abdulkanarek w dniu 2017-09-14 20:51:54