SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Zupa krem z pieczonej papryki i batatów by MissInvincible

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3679

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów





Składniki:

-600 g papryki (u mnie 2 czerwone i 1 żółta)
-250 g batata
-100 ml passaty pomidorowej
-10 g oliwy z oliwek
-mała cebula
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki wędzonej, pół łyżeczki chilli

Wykonanie:

Paprykę pokroić na ćwiartki i wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Piec dopóki papryka nie będzie bardzo miękka a brzegi lekko przypalone. U mnie było to ok 40min na dolnych widełkach piekarnika, w trakcie zmniejszyłam lekko temperaturę. Po upieczeniu zdjąć skórkę z papryki - powinna bardzo łatwo odchodzić.
Batata ugotować lub zrobić moim sposobem tzn. wrzucić batata ze skórką do mikrofalówki na ok. 5-7 minut (w połowie ''gotowania'' przewrócić), następnie przekroić na pół i łyżką wyjąć go ze skórki.
Cebulkę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać passatę, chwilę podsmażyć i dodać paprykę, batata oraz ok półtorej szklanki ciepłej wody (zależy jak gęstą zupę lubimy). Doprawić, zagotować i zblendować na krem.

Ja posypałam odrobiną parmezanu i orzechami włoskimi - pasowało idealnie.
5

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 117 Napisanych postów 994 Wiek 38 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 21862
Szkoda, ze noe strzelilem foty, ale ugotowalem na dzis i powinnas dziewczyno dostac za to jakas nagrode. No niebo w gebie!!

Jednak wprowadzilem swoje modyfikacje:
- zamiast wloskich, orzechy pecan
- nie mialem juz batatow, dlatego uzylem zwyklych ziemniakow
- dodalem jedynie odrobine wpde, zeby bylo gestsze
- na koniec spora ilosc posiekanej kolendry
- dodatkowo pulpety wieprzowe pieczone, ostatnio wszystko pieke.


A szybki tip na ta zupe jest taki- papryke najlepiej nabic na patyk i upiec na ognisku. Upiec, czyli spalic skorke na czarno. Mozna tez ulozyc na grillu i doprowadzic do tego samego stanu. Smak 100 razy lepszy niz z piekarnika. Taka spalona papryke wystarczy na kilka minut zawinac w folie aluminiowa- uparuje soe i skorka zejdzie bez zadnego problemu.

Zupa na stale zagosci w moim menu, postaram sie wrzucic fote nastepnym razem.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94624 Napisanych postów 364596 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669543
Wyglada nieziemsko

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
cieszę się, że smakowało i dzięki za tipy, przydadzą się. Też piekę paprykę na czarno, tylko że nie na ognisku niestety

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 86 Napisanych postów 93 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 131831
Zupka w naszym (moim i LP) wykonaniu.
Zamiast passaty, której raczej nie używam, przesmażyłem pomidory z cebulą i czosnkiem, z racji braku mikrofalówki w domu, bataty gotowane.
Powiem tak, dobre, ale czegoś mi tu brakuje... Jakiegoś pulpecika czy innego mięsa, na przyszłość się pomyśli
Na pewno lepiej by smakowało gdyby było pikantniejsze, ale niestety żołądek nie pozwala.

1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
wygląda super; z przesmażonymi pomidorami pewnie jeszcze lepiej smakuje niż z passatą a pulpeciki jak najbardziej by pasowały , bo sama zupka to wiadomo, że tylko przystawka

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sałatka z piersią kurczaka i fetą by Malinowa B+T

Następny temat

Jajka z chorizo, czerwoną fasolą i papryką by MissInvincible

WHEY premium