SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Problem cholesterolu w jajkach

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6495

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2298 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 11379
Ostatnio czytałem wywiad z ojcem Janem Grande. Myślę, że nie muszę nikomu przedstawiać tej postaci. W każdym razie jest to zakonnik, który zna się nieźle na zdrowym żywieniu itp. itd. Niżej cytuję fragment jego wypowiedzi:
"Nowomodna, naukowa krytyka jajka, które rzekomo ma być przyczyną podwyższonego cholesterolu niepotrzebnie namieszała ludziom w głowach... Natomiast cholesterolu, o który było tyle krzyku, w jajku znajduje się tyle, ile go potrzeba do zabezpieczenia malusieńkich arterii zalęgniętego kurczęcia. Jakież to zagrożenie dla naszych organizmów?" Zacytowałem tylko kawałek, bo w pozostałej części była mowa o wiadomych rzeczach. Czyli o tym, że białko jest zdrowe, że jajka zawierają wiele witamin itp. Co sądzicie o tym fragmencie? Bo przyznam się, że ja już nie wiem co myśleć.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 148 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 6170
odświeżam

"Pod koniec pierwszego roku życia stężenie cholesterolu we krwi osiąga wartość 120-140 miligramów w decylitrze, pozostając na tym poziomie do wieku 18 lat. Później ilość cholesterolu zaczyna rosnąć, średnio o 2,2 miligrama rocznie.
W wieku średnim prawidłowe stężenie powinno wynosić 130 do 200 miligramów w decylitrze krwi.
Po czterdziestym roku życia stężenie cholesterolu we krwi u ludzności krajów rozwiniętych bardzo często przekracza poziom 250 miligramów co w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych. "
...
Statystyczny Polak 40% cholesterolu absorbuje z jaj, 30% z mięsa i ryb, 15% z masła i smalcu, pozostałe 15% dostarczają inne produkty.
Dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 250 miligramów.
...
Cholesterol występuje w różnym stężeniu w różnych produktach, np. w 100 gramach:
mózgu znajduje się 2500 miligramów cholesterolu,
w żółtkach jaj – 1800 mg,
w jajach całych – 600 mg,
w tranie – 850 mg,
w nerkach – 400 mg,
wątrobie – 350 mg,
w maśle – 200 do 300 mg,
wędlinach – 40 do 100 mg,
w serach topionych – 100 mg,
w śmietanie 30% - 100 mg,
w smalcu – 95 mg,
serach żółtych – 70 do 90 mg,
cielęcinie – 70 mg,
wołowinie 60 do 70 mg,
wieprzowinie – 60 do 80,
w drobiu – 60 do 80,
w rybach – 35 do 60 mg,
w czekoladzie 50 mg,
w serze białym tłustym – 40 mg,
margarynie z dodatkiem masła – 40 mg,
w mleku 3,2% - 10 mg,
jogurtach i kefirach – 6 do 8 mg,
...
Aby uniknąć konsekwencji nadmiernego spożycia cholesterolu (!!!powyżej 200 miligramów dziennie!!!) należy uwzględnić w diecie ograniczenie pokarmów zawierających dużo cholesterolu oraz tłuszczów widocznych i ukrytych."

Moje pytanie: jak uniknąć spożycia powyżej 200 mg dziennie, jest to raczej mało prawdopodobne /jedno jajko ma prawie 200.../?
oprócz:
"Spożywać odpowiednią ilość produktów zbożowych z pełnego przemiału, dużo jarzyn i owoców zawierających antyoksydanty ( witaminy C, E, beta-karoten, selen, taniny, polifenole itd.), błonnik, kwasy, garbniki itd. Substancje te powodują obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegają jego utlenianiu i powodują podwyższenie poziomu korzystnego cholesterolu HDL"

wg http://wiem.onet.pl/wiem/015c15.html

pozdrawiam i czekam na odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 287 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 5460
Z tego co zauwazylem , na forum zdania sa podzielone , ale wiekszosc jest za nieszkodliwoscia jajek .Moim zdaniem najlepiej wybrac zloty srodek i nie przesadzac.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 263 Wiek 43 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 1814
jestem tego samego zdania! jem jajka 2-4 razy w tygodniu i nie mam problemow z cholesterolem

[email protected]
twist again!

-=TWIST AGAIN=-

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Moim zdaniem te legendy z cholesterolem są troche przesadzone.

POZDRAWIAM...

Kamiński Artur
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 2563 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 25637
Racja z tym cholesterolem w jajkach. Dzisiaj wieczorem spróbuje coś więcej napisać o tym. Z tego co się dowiedziałem jajka wcale nie są szkodliwe tak jak zawsze uważano. Jacyś tam naukowcy przeprowadzali badania i okazało się że .... CDN

"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"

Moderator działu Szatnia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2298 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 11379
Czekam na ciąg dalszy DeeJaaVuu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 2881 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 20969
Na ten temat pisał też Vince Gironda. Obawy co do cholesterolu w żółtkach są mocno przesadzone. Jedzenie jajek przynosi więcej dobrego niż złego. Po pierwsze wysokiej jakości białko (po połączeniu białek z białka i białek z żółtka mamy lepszy profil aminokwasowy niż z samych białek). Duże ilości niezbędnych pierwiastków i witamin (wszystko to w żółtku). Żółtka zawierają też lecytynę. A poza tym cholesterol jest w organizmie prekursorem hormonów sterydowych.

Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 406 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 10948
Jajka można spożywacz w każdych ilościach,jeżeli po zjedzeniu jajka nie zjemy cukrów,lub produktów gdzie się cukry znajdują.Możemy je spożywacz w każdych ilościach!Ale np do tego herbata z cukrem odpada czy jabłko.Jeśli jajka zostaną strawione wtedy możemy dopiero przystąpić do spożywania cukrów.

Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zgadza sie , wpierniczajmy jajeczka !
o wiele więcej cholesterolu "zjadamy" będąc w ciągłym stresie i tego należy unikać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 10472 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 80831
co wy pierd**** , jajko to jest bomba cholesterolowa.Mam problem z cholesterolem i cos o tym wiem.

jagnik

Brasillian Jiu-Jitsu...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 2298 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 11379
W takim razie mam małe poytanko. Czy przed spaniem lepiej jeść same białka czy całe jajka i dlaczego?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Weglowodany....

Następny temat

Kombinacje z ryżem

WHEY premium