"Nowomodna, naukowa krytyka jajka, które rzekomo ma być przyczyną podwyższonego cholesterolu niepotrzebnie namieszała ludziom w głowach... Natomiast cholesterolu, o który było tyle krzyku, w jajku znajduje się tyle, ile go potrzeba do zabezpieczenia malusieńkich arterii zalęgniętego kurczęcia. Jakież to zagrożenie dla naszych organizmów?" Zacytowałem tylko kawałek, bo w pozostałej części była mowa o wiadomych rzeczach. Czyli o tym, że białko jest zdrowe, że jajka zawierają wiele witamin itp. Co sądzicie o tym fragmencie? Bo przyznam się, że ja już nie wiem co myśleć.
...
Napisał(a)
Ostatnio czytałem wywiad z ojcem Janem Grande. Myślę, że nie muszę nikomu przedstawiać tej postaci. W każdym razie jest to zakonnik, który zna się nieźle na zdrowym żywieniu itp. itd. Niżej cytuję fragment jego wypowiedzi:
"Nowomodna, naukowa krytyka jajka, które rzekomo ma być przyczyną podwyższonego cholesterolu niepotrzebnie namieszała ludziom w głowach... Natomiast cholesterolu, o który było tyle krzyku, w jajku znajduje się tyle, ile go potrzeba do zabezpieczenia malusieńkich arterii zalęgniętego kurczęcia. Jakież to zagrożenie dla naszych organizmów?" Zacytowałem tylko kawałek, bo w pozostałej części była mowa o wiadomych rzeczach. Czyli o tym, że białko jest zdrowe, że jajka zawierają wiele witamin itp. Co sądzicie o tym fragmencie? Bo przyznam się, że ja już nie wiem co myśleć.
"Nowomodna, naukowa krytyka jajka, które rzekomo ma być przyczyną podwyższonego cholesterolu niepotrzebnie namieszała ludziom w głowach... Natomiast cholesterolu, o który było tyle krzyku, w jajku znajduje się tyle, ile go potrzeba do zabezpieczenia malusieńkich arterii zalęgniętego kurczęcia. Jakież to zagrożenie dla naszych organizmów?" Zacytowałem tylko kawałek, bo w pozostałej części była mowa o wiadomych rzeczach. Czyli o tym, że białko jest zdrowe, że jajka zawierają wiele witamin itp. Co sądzicie o tym fragmencie? Bo przyznam się, że ja już nie wiem co myśleć.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
odświeżam
"Pod koniec pierwszego roku życia stężenie cholesterolu we krwi osiąga wartość 120-140 miligramów w decylitrze, pozostając na tym poziomie do wieku 18 lat. Później ilość cholesterolu zaczyna rosnąć, średnio o 2,2 miligrama rocznie.
W wieku średnim prawidłowe stężenie powinno wynosić 130 do 200 miligramów w decylitrze krwi.
Po czterdziestym roku życia stężenie cholesterolu we krwi u ludzności krajów rozwiniętych bardzo często przekracza poziom 250 miligramów co w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych. "
...
Statystyczny Polak 40% cholesterolu absorbuje z jaj, 30% z mięsa i ryb, 15% z masła i smalcu, pozostałe 15% dostarczają inne produkty.
Dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 250 miligramów.
...
Cholesterol występuje w różnym stężeniu w różnych produktach, np. w 100 gramach:
mózgu znajduje się 2500 miligramów cholesterolu,
w żółtkach jaj – 1800 mg,
w jajach całych – 600 mg,
w tranie – 850 mg,
w nerkach – 400 mg,
wątrobie – 350 mg,
w maśle – 200 do 300 mg,
wędlinach – 40 do 100 mg,
w serach topionych – 100 mg,
w śmietanie 30% - 100 mg,
w smalcu – 95 mg,
serach żółtych – 70 do 90 mg,
cielęcinie – 70 mg,
wołowinie 60 do 70 mg,
wieprzowinie – 60 do 80,
w drobiu – 60 do 80,
w rybach – 35 do 60 mg,
w czekoladzie 50 mg,
w serze białym tłustym – 40 mg,
margarynie z dodatkiem masła – 40 mg,
w mleku 3,2% - 10 mg,
jogurtach i kefirach – 6 do 8 mg,
...
Aby uniknąć konsekwencji nadmiernego spożycia cholesterolu (!!!powyżej 200 miligramów dziennie!!!) należy uwzględnić w diecie ograniczenie pokarmów zawierających dużo cholesterolu oraz tłuszczów widocznych i ukrytych."
Moje pytanie: jak uniknąć spożycia powyżej 200 mg dziennie, jest to raczej mało prawdopodobne /jedno jajko ma prawie 200.../?
oprócz:
"Spożywać odpowiednią ilość produktów zbożowych z pełnego przemiału, dużo jarzyn i owoców zawierających antyoksydanty ( witaminy C, E, beta-karoten, selen, taniny, polifenole itd.), błonnik, kwasy, garbniki itd. Substancje te powodują obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegają jego utlenianiu i powodują podwyższenie poziomu korzystnego cholesterolu HDL"
wg http://wiem.onet.pl/wiem/015c15.html
pozdrawiam i czekam na odpowiedź
"Pod koniec pierwszego roku życia stężenie cholesterolu we krwi osiąga wartość 120-140 miligramów w decylitrze, pozostając na tym poziomie do wieku 18 lat. Później ilość cholesterolu zaczyna rosnąć, średnio o 2,2 miligrama rocznie.
W wieku średnim prawidłowe stężenie powinno wynosić 130 do 200 miligramów w decylitrze krwi.
Po czterdziestym roku życia stężenie cholesterolu we krwi u ludzności krajów rozwiniętych bardzo często przekracza poziom 250 miligramów co w dużym stopniu przyczynia się do rozwoju zmian miażdżycowych. "
...
Statystyczny Polak 40% cholesterolu absorbuje z jaj, 30% z mięsa i ryb, 15% z masła i smalcu, pozostałe 15% dostarczają inne produkty.
Dzienna podaż cholesterolu nie powinna przekraczać 250 miligramów.
...
Cholesterol występuje w różnym stężeniu w różnych produktach, np. w 100 gramach:
mózgu znajduje się 2500 miligramów cholesterolu,
w żółtkach jaj – 1800 mg,
w jajach całych – 600 mg,
w tranie – 850 mg,
w nerkach – 400 mg,
wątrobie – 350 mg,
w maśle – 200 do 300 mg,
wędlinach – 40 do 100 mg,
w serach topionych – 100 mg,
w śmietanie 30% - 100 mg,
w smalcu – 95 mg,
serach żółtych – 70 do 90 mg,
cielęcinie – 70 mg,
wołowinie 60 do 70 mg,
wieprzowinie – 60 do 80,
w drobiu – 60 do 80,
w rybach – 35 do 60 mg,
w czekoladzie 50 mg,
w serze białym tłustym – 40 mg,
margarynie z dodatkiem masła – 40 mg,
w mleku 3,2% - 10 mg,
jogurtach i kefirach – 6 do 8 mg,
...
Aby uniknąć konsekwencji nadmiernego spożycia cholesterolu (!!!powyżej 200 miligramów dziennie!!!) należy uwzględnić w diecie ograniczenie pokarmów zawierających dużo cholesterolu oraz tłuszczów widocznych i ukrytych."
Moje pytanie: jak uniknąć spożycia powyżej 200 mg dziennie, jest to raczej mało prawdopodobne /jedno jajko ma prawie 200.../?
oprócz:
"Spożywać odpowiednią ilość produktów zbożowych z pełnego przemiału, dużo jarzyn i owoców zawierających antyoksydanty ( witaminy C, E, beta-karoten, selen, taniny, polifenole itd.), błonnik, kwasy, garbniki itd. Substancje te powodują obniżenie poziomu cholesterolu, zapobiegają jego utlenianiu i powodują podwyższenie poziomu korzystnego cholesterolu HDL"
wg http://wiem.onet.pl/wiem/015c15.html
pozdrawiam i czekam na odpowiedź
...
Napisał(a)
Z tego co zauwazylem , na forum zdania sa podzielone , ale wiekszosc jest za nieszkodliwoscia jajek .Moim zdaniem najlepiej wybrac zloty srodek i nie przesadzac.
...
Napisał(a)
jestem tego samego zdania! jem jajka 2-4 razy w tygodniu i nie mam problemow z cholesterolem
[email protected]
twist again!
[email protected]
twist again!
-=TWIST AGAIN=-
...
Napisał(a)
Moim zdaniem te legendy z cholesterolem są troche przesadzone.
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
POZDRAWIAM...
Kamiński Artur
...
Napisał(a)
Racja z tym cholesterolem w jajkach. Dzisiaj wieczorem spróbuje coś więcej napisać o tym. Z tego co się dowiedziałem jajka wcale nie są szkodliwe tak jak zawsze uważano. Jacyś tam naukowcy przeprowadzali badania i okazało się że .... CDN
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Moderator działu Szatnia
"Wszystko co pięknie, rodzi się w bólu"
Moderator działu Szatnia
...
Napisał(a)
Na ten temat pisał też Vince Gironda. Obawy co do cholesterolu w żółtkach są mocno przesadzone. Jedzenie jajek przynosi więcej dobrego niż złego. Po pierwsze wysokiej jakości białko (po połączeniu białek z białka i białek z żółtka mamy lepszy profil aminokwasowy niż z samych białek). Duże ilości niezbędnych pierwiastków i witamin (wszystko to w żółtku). Żółtka zawierają też lecytynę. A poza tym cholesterol jest w organizmie prekursorem hormonów sterydowych.
Al_Bundy_2
Al_Bundy_2
...
Napisał(a)
Jajka można spożywacz w każdych ilościach,jeżeli po zjedzeniu jajka nie zjemy cukrów,lub produktów gdzie się cukry znajdują.Możemy je spożywacz w każdych ilościach!Ale np do tego herbata z cukrem odpada czy jabłko.Jeśli jajka zostaną strawione wtedy możemy dopiero przystąpić do spożywania cukrów.
Nie ustawaj!
Tylko wytrwałość czyni ludzi wielkimi.
Cofanie się z drogi jest cechą słabych.
...
Napisał(a)
zgadza sie , wpierniczajmy jajeczka !
o wiele więcej cholesterolu "zjadamy" będąc w ciągłym stresie i tego należy unikać
o wiele więcej cholesterolu "zjadamy" będąc w ciągłym stresie i tego należy unikać
...
Napisał(a)
co wy pierd**** , jajko to jest bomba cholesterolowa.Mam problem z cholesterolem i cos o tym wiem.
jagnik
Brasillian Jiu-Jitsu...
jagnik
Brasillian Jiu-Jitsu...
...
Napisał(a)
W takim razie mam małe poytanko. Czy przed spaniem lepiej jeść same białka czy całe jajka i dlaczego?
Polecane artykuły