SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na masę do oceny, 94kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7263

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

34

Płeć

mężczyzna

Cel

masa bez zalania tłuszczem, siła

Waga

93,5

Wzrost

186

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

http://potreningu.pl/profile/superbilder/gallery

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca biurowa 8h przy komputerze, trenuję 2 razy po pracy, raz w sobotę. Kładę się 12-2:30, wstaję 7:15. Przerwa w pracy jak chcę.

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

3 razy w tygoniu FBW

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

przez ost miesiące 2016 4 raz dziennie 150 - 200 pieczonych piersi z kurczaka + makaron żytni razowy 60-100gr, na 2gie śniadanie omlet z 4 jaj + 60-80gr mąki żytniej razowej typ 2000, makaron czasami zamieniam na ryż pełnoziarnisty, czasem wafle ryżowe so

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

łokieć golfisty w prawej ręce, problem przy podciąganiu, od października 2016. Teraz trochę puszcza, wykonuję niepełne podciągania i wpomagam się paskiem do dźwigania ciężarów.

Stosowana lub planowana suplementacja

Od stycznia 2017 wpc i kazeina, od lutego carbo, bulk, wph. Kreatynę i argininę, taurynę zostawiam sobie na później. Witaminy codziennie lub co 2gi dzień, magnez, D3, pycnogenol (czasami zapominam). Ostatnio omega3 olimpu
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Ostatecznie dziś wyszło tak, ciut za mało białka.
Czy odżywki typu flexit, bcaa, eaa też ustawić jako własne na 0białka 0tluszczu i 0weglowodanów ?





Zmieniony przez - superbilder w dniu 2017-02-28 22:44:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Dzień treningowy.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Tak. Nie wprowadzaj ich do rozpiski. BCAA przed i w trakcie treningu a EAA po treningu.

Nie bazuj ciągle na piersi. Masz do wyboru wiele ryb, wieprzowinę, podroby, udka, wołowinę.

https://www.sfd.pl/BIAŁKO,_jakie_wybrać_Z_czego_czerpać_-t1135440.html


Zmieniony przez - domer w dniu 2017-03-02 10:08:12

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Jak ważyć ugotowane udko z kurczaka ?
Bez skóry czy ze skórą ?
I chyba ważyć z kością, bo coś strasznie mało białka pokazuje gotowane udko z kurczaka: 17,8.
Dlaczego gotowane udko z kurczaka ma mniej białka - 17,8 niż surowe udko z kurczaka 19 - przy piersi znacznie wzrasta - z 21,6 na 33.
A jak można policzyć gotowane udko z kurczaka bez skóry i bez kości, samo mięso ? Czy 30g białka i 6 g tłuszczu byłoby ok ?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68508
Zawsze waż przed obróbką, odpadnie Ci połowa dylematów... Zgadza się, po obróbce raczej powinno być więcej białka w tej samej porcji mięsa, bo traci na wadze, więc koncentracja białka w stosunku do masy wzrośnie. Jednak tabele mają rozbieżności i błędy. Poświęć na początek trochę czasu, zważ kilka udek w całości, wykrój sobie mięso, zważ - będziesz miał porównanie na przyszłość. Później nie będziesz musiał wykrawać, tylko przeliczysz sobie z grubsza wg wcześniejszych obserwacji, jak to się zmienia... Co do białka - ono nie "tuczy", jeśli machniesz się o kilka gramów, nie będzie tragedii. Ważniejszy na masie czy redukcji jest tłuszcz - jego ilość staraj się szacować w mięsie dokładniej.

EDIT: po obróbce może być mniej białka, jeśli jemy mięso wygotowane, np. z zupy - bo część białka "ucieknie" do wywaru. Inaczej wyjdzie, jeśli zjemy mięso wraz z wywarem, inaczej, jeśli bez.... W tabelach po obróbce nie mamy pewności, jak ktoś to przyrządzał, może inaczej, niż my.
Stąd przed obróbką najpewniejsza opcja.
Dodatkowo, warto porównać kilka źródeł (tabele) , odrzucić jakieś skrajności.

W liczeniu kalorii ważne jest, by mieć jakieś swoje kryteria i liczyć zawsze tak samo - wtedy, nawet jeśli ocenisz z błędem, to zawsze z takim samym, a obserwacja efektów podpowie Ci czy trzeba dodać czy ująć kalorii.

Miej też na uwadze, że tu nie ma sztywnych reguł - jedno udko jest od starszego, większego kurczaka, inne od młodszego - ma więcej kości, mniej mięsa i tłuszczu. To samo z innymi gatunkami mięs - karkówką czy łopatką... Jeśli szacujesz, że Twoje mięso jest tłustsze lub chudsze, niż w tabelce, to wpisuj makro, szczególnie ilość tłuszczu wg własnego oszacowania, aby było dokładniej.





Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-03-02 22:10:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Pierś po gotowaniu/pieczeniu traci więcej wody niż udko, np z uwagi na kości w produkcie. Ważyć należy przed obróbka i nie będzie problemów.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Czy przy redukcji kolacja - drugi posiłek po treningu, a licząc odżywki zaraz po to trzeci, może być bez węglowodanów ?
Czy w dzień treningowy mogę spokojnie przyjmować więcej kalorii niż w nietreningowy, czy wystarczy że tygodniowo będzie deficyt ?
Tak jak dzisiaj na kolację wyszło mi 28 g tłuszczu, bo przed i po treningu nie dodawałem wcale (czytałem, że to jest zalecane).
Czy w dniu treningowym też powinno być 1g tłuszczu / kg, czy może być mniej ?
Czy lepiej byłoby dziś na kolację zjeść mniej tłuszczu, a trochę makaronu, i w całym dniu z tłuszczu byłby deficyt, czy tak jak zaplanowałem jest ok ?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1125 Napisanych postów 3779 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68508
Czytaj przede wszystkim artykuły z naszego działu, artykuły na PoTreningu.
https://www.sfd.pl/Zbiór_linków_działu_Odżywianie-t418003.html
http://potreningu.pl/articles

Brakuje Tobie podstawowej wiedzy, więc ją uzupełniaj. Natomiast unikaj innych źródeł, bo tylko mieszają Ci w głowie i zbierasz jakieś przestarzałe informacje. A już szczególnie odradzam czytania/słuchania rozmaitych GURU ze świata kulturystyki, bo jak się później zorientujesz - to są często (nie zawsze, ale często) ludzie, którzy w przeciwieństwie do krowy, nigdy nie zmieniają zdania i jak już kiedyś (10-15-20 lat temu) przyjęli pewien zasób informacji, tak żyją tym do dziś i nie zważają na to, że postępujące wciąż badania naukowe z dziedziny fizjologii, dietetyki, sportu - przeczą ich treściom. Często też rozpowszechniają zwyczajne bzdury i jeden powtarza to po drugim...

Nie ma potrzeby unikania tłuszczu okołotreningowo, wręcz przeciwnie - tłuszcz wspomaga procesy anaboliczne. Jedynie nie należy przesadzać z ilością, aby posiłek nie stał się zbyt tłusty i przez to ciężkostrawny.
http://potreningu.pl/articles/1654/czy-po-wysilku-nalezy-unikac-tluszczu 
http://potreningu.pl/articles/224/czy-po-treningu-mozna-jesc-tluszcz 
http://potreningu.pl/articles/1161/tluszcz-w-posilku-potreningowym 
http://potreningu.pl/articles/4178/czy-i-w-jaki-sposob-tluszcz-moze-wspomagac-budowe-masy-miesniowej/page/1 

Carbo na redukcji jest niepotrzebne - zabiera tylko pewną pulę kalorii, które można by wziąć z pełnowartościowych źródeł. W ogóle przesadzasz z suplami, jak już ktoś wcześniej napisał. Carbo czy białko w prochu to jedzenie w proszku - słabszy odpowiednik normalnego jedzenia. A na redukcji powinno się dostarczać kalorie z możliwie dobrych źródeł.

Pozdrawiam.






Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-03-05 13:06:16

Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-03-05 13:08:41
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 293 Wiek 41 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 44555
Dziękuję za linki.
Czyli powinienem dodać z 10gr oliwy do posiłku po treningu ? Za dużo, za mało ?

Wszystkie podesłane przez Panią artykuły dotyczą tłuszczu w posiłku potreningowym.
A co z tłuszczem w posiłku przedtreningowym, ile oliwy najlepiej dolać ?

O węglowodanach prostych po treningu czytałem tu na forum - że są zalecane w ilości 0,8-1,2 gr/kg dla uzupełnienia glikogenu, zatrzymania katabolizmu i nasilenia anabolizmu - dlatego dodaję carbo.


Zmieniony przez - superbilder w dniu 2017-03-05 22:43:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6271 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Glikogen uzupełnia się przez cały czas. Poza tym, nie jesteś kolarzem, czy triatlonistą, żeby konieczne było jego uzupełnienie od razu po treningu. Nie masz również dwóch treningów dziennie.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę do oceny, 76kg

Następny temat

Układanie diety

WHEY premium