Szacuny
20
Napisanych postów
167
Wiek
33 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
7715
Tomek89Tar
Ja na ten przykład raz w tygodniu smażę kotlety na oleju kokosowym w panierce ze sproszkowanych dyniowych pestek. Olejem pozostałym po smażeniu polewam ziemniaki/ryż, czy co tam mam z węgli no i oczywiście ten olej wliczam do puli kcal.
Raz czy dwa razy w tygodniu nie zaszkodzi użyć tłuszczu po smażeniu, byle był to odpowiedni jego rodzaj!
Ale tak jak M-ka lepiej dodać nowego świeżego tłuszczu do potrawy, a tamten pozostały po smażeniu usunąć.
Generalnie parowanie gotowanie pieczenie jest lepsze (zdrowsze) od smażenia.
Szacuny
1
Napisanych postów
6
Wiek
34 lat
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
221
Dzięki o to mi właśnie chodziło - do tej pory jeżeli smażyłem np na smalcu to wrzucałem całość jaką miałem zaplanowaną na patelnie mimo, że do samego smażenia potrzebowałbym dużo mniej i po tym wylewałem reszte na posiłek.
Czyli nie będzie dziwne jeżeli do smażenia użyjie np 5g a reszte lekko podgrzeje żeby upłynnić i dodam do posiłku? Z tym 5g co się ma wchłonąć to wchłonie a resztę zostawię na patelni.
Edit: Z moich wypowiedzi może wynikać, że moim jedynym źródłem tłuszczów to smalec na którym smaże:). Oczywiście pamiętam o innych źródłach tłuszczach jak olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, orzechy awokado. Dorzucę jeszcze olej lniany i źródła tłuszczów mam załatwione:)
Edit2:
p0mp@: Niestety nie lubię mięs gotowanych na parze, ale jakoś je dorzucam. Muszę kupić grill elektryczny bo tak przyrządzone mięsa mi smakują.
Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-07 12:31:54
Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-07 12:33:56
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
1127
Napisanych postów
3780
Wiek
49 lat
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
68518
Zawsze można gotować mięso w sosie czy zupie, z przyprawami - też jest to zdrowa opcja, a smak jednak inny, niż jedzenia na parze. Bazowanie na smażeniu i grillu nie jest dobre, bo każde zrumienione na brąz jedzenie z automatu zawiera jakąś dawkę substancji szkodliwych i potencjalnie rakotwórczych. Nie chodzi oto, by tego fanatycznie unikać, ale jadanie tylko tak przyrządzanych mięs też nie jest dobre - najlepiej coś pośrodku, by tego przypieczonego jedzenia nie było jednak zbyt dużo.
Szacuny
1
Napisanych postów
92
Wiek
33 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
3633
"Jeśli chodzi o proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych to ich proporcje powinny być w stosunku 1/1/1. Proporcje te wbrew pozorom jest łatwo zachować wybierając spośród produktów, które wymieniłem powyżej.
Jednak jeśli chodzi o proporcje omegi 3 do omegi 6 sprawa nie jest już taka łatwa. Proporcje te powinny zawierać się w przedziale od 1:5 do 1:1 (najlepiej 1:1)"
A co z jednonienasyconymi omega-7 , omega-9 i proporcjami???
Zmieniony przez - lewap w dniu 2017-01-29 16:17:36