SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TŁUSZCZE

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 82238

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 20 Napisanych postów 167 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 7715
Tomek89Tar

Ja na ten przykład raz w tygodniu smażę kotlety na oleju kokosowym w panierce ze sproszkowanych dyniowych pestek. Olejem pozostałym po smażeniu polewam ziemniaki/ryż, czy co tam mam z węgli no i oczywiście ten olej wliczam do puli kcal.


Raz czy dwa razy w tygodniu nie zaszkodzi użyć tłuszczu po smażeniu, byle był to odpowiedni jego rodzaj!


Ale tak jak M-ka lepiej dodać nowego świeżego tłuszczu do potrawy, a tamten pozostały po smażeniu usunąć.

Generalnie parowanie gotowanie pieczenie jest lepsze (zdrowsze) od smażenia.

Pozdrawiam!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Wiek 34 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 221
Dzięki o to mi właśnie chodziło - do tej pory jeżeli smażyłem np na smalcu to wrzucałem całość jaką miałem zaplanowaną na patelnie mimo, że do samego smażenia potrzebowałbym dużo mniej i po tym wylewałem reszte na posiłek.
Czyli nie będzie dziwne jeżeli do smażenia użyjie np 5g a reszte lekko podgrzeje żeby upłynnić i dodam do posiłku? Z tym 5g co się ma wchłonąć to wchłonie a resztę zostawię na patelni.

Edit: Z moich wypowiedzi może wynikać, że moim jedynym źródłem tłuszczów to smalec na którym smaże:). Oczywiście pamiętam o innych źródłach tłuszczach jak olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, orzechy awokado. Dorzucę jeszcze olej lniany i źródła tłuszczów mam załatwione:)

Edit2:
p0mp@: Niestety nie lubię mięs gotowanych na parze, ale jakoś je dorzucam. Muszę kupić grill elektryczny bo tak przyrządzone mięsa mi smakują.


Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-07 12:31:54

Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-07 12:33:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68518
Zawsze można gotować mięso w sosie czy zupie, z przyprawami - też jest to zdrowa opcja, a smak jednak inny, niż jedzenia na parze. Bazowanie na smażeniu i grillu nie jest dobre, bo każde zrumienione na brąz jedzenie z automatu zawiera jakąś dawkę substancji szkodliwych i potencjalnie rakotwórczych. Nie chodzi oto, by tego fanatycznie unikać, ale jadanie tylko tak przyrządzanych mięs też nie jest dobre - najlepiej coś pośrodku, by tego przypieczonego jedzenia nie było jednak zbyt dużo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Skoro smakują Ci produkty grillowane, to rozwiązanie takie na pewno będzie odpowiednie. Grill elektryczny, kombiwar, powinny się dobrze sprawdzić.

http://potreningu.pl/articles/2888/piec-elementarnych-zasad-zdrowego-grillowania


Zmieniony przez - domer w dniu 2017-01-07 14:57:36

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
"Jeśli chodzi o proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych to ich proporcje powinny być w stosunku 1/1/1. Proporcje te wbrew pozorom jest łatwo zachować wybierając spośród produktów, które wymieniłem powyżej.
Jednak jeśli chodzi o proporcje omegi 3 do omegi 6 sprawa nie jest już taka łatwa. Proporcje te powinny zawierać się w przedziale od 1:5 do 1:1 (najlepiej 1:1)"




A co z jednonienasyconymi omega-7 , omega-9 i proporcjami???


Zmieniony przez - lewap w dniu 2017-01-29 16:17:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Nie ma zaleceń co do ich proporcji w diecie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
Dlaczego?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6272 Napisanych postów 76034 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754872
Nie są po prostu ustalone. Nie jest to takie istotne.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 153 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 9703
Ja wiekszosc smaze miecho niz gotuje albo piecze i zyje smaze na kokosowym bo mi najbardziej smakuje smazone typu gyros
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 92 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3633
domer
Nie są po prostu ustalone. Nie jest to takie istotne.



Proszę o wyjaśnienie dlaczego te proporcje są nieistotne


Zmieniony przez - lewap w dniu 2017-01-29 17:57:01
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

cholera! tluszcz mnie wzial podstepem ;/

Następny temat

prawidłowe odchudzanie?

WHEY premium