SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TŁUSZCZE

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 82247

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Dokładnie :) Powinien wylądować w jakimś zbiorze tematów wartych do podwieszenia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Wiek 34 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 221
Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany.
Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na patelni mogę dodawać do posiłku? Jest wliczony oczywiście w bilans, ale czy taki tłuszcz jest zdrowy?


Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-06 12:39:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 154 Napisanych postów 1971 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 15863


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Wiek 34 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 221
Dzięki za odpowiedź:) Jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli smażyć to głównie na oleju kokosowym i późniejsze dodanie go do potrawy w niczym nie zaszkodzi.
Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem klarowanym... Czym więcej odpowiedzi tym więcej pytań:)
Czy wolne rodniki pojawiają się w temperaturze dymienia czy to są dwie odrębne sprawy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Pan Jerzy jest bardzo kontrowersyjny i ja z jego teoriach to kłóciłabym sie bardzo w wielu aspektach...co do oleju - ja polewam ryz,czy ziemniaki. I smażyć możesz i na maśle klarowanym, na oleju koko i na smalcu tez. Ważne jest urozmaicenie i proporcje kwasów tłuszczowych.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Lepszych źródeł jak olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec nie znajdziesz, więc nie ma co się zastanawiać na ew. obecnością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli jest ich trochę, wynikających z nieodpowiedniego karmienia zwierząt, to i tak nie mamy za bardzo wyjścia.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 6 Wiek 34 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 221
Dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to, że tak jak z wszystkim, nie ma co popadać w skrajności i wszystko jest dla ludzi:)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Zdecydowanie warto patrzeć na składy produktów, ale tak jak napisałeś, bez popadania ze skrajności w skrajność.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68528
Tomek89Tar
Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany.
Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na patelni mogę dodawać do posiłku? Jest wliczony oczywiście w bilans, ale czy taki tłuszcz jest zdrowy?



Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-06 12:39:41


Masz moim zdaniem z gruntu złe podejście do tematu tłuszczu w diecie. Smażenie to najmniej zdrowy i zalecany sposób obróbki termicznej, a Ty chcesz jeść tłusto i do tego zużywać sporo tłuszczu ze smażenia...
Można sobie czasem smażyć, ale z umiarem i raczej unikać tłuszczu pozostałego po smażeniu, a bezwzględnie unikać tłuszczu po smażeniu, kiedy coś się, nawet lekko, przypaliło.
Było trochę artykułów na temat smażenia:
http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia 
http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
Możesz wyszukać jeszcze więcej.
Generalnie liczy się rodzaj tłuszczu, jego jakość, świeżość (bardzo ważne!), a także umiejętne smażenie - nie przegrzewanie tłuszczu, jednokrotne wykorzystanie.
Ja osobiście uważam, że tłuszcz po smażeniu należy wliczać z uwagi na kalorie, ale patrząc na dietę pod kątem obecności zdrowych tłuszczy - on jest najmniej wartościowy i nie powinien stanowić dużego % spożycia tłuszczy ogółem. Jeśli nie ma jakiejś dużej wartości smakowej - lepiej go wyrzucić i dodać do posiłku jakiś świeży, surowy tłuszcz.

Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Umiejętne smażenie nie będzie niczym złym. Ważne, co, na czym, jak, ile. Większość produktów w zasadzie wymaga kilku min. obróbki.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

cholera! tluszcz mnie wzial podstepem ;/

Następny temat

prawidłowe odchudzanie?

WHEY premium