W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Dokładnie :) Powinien wylądować w jakimś zbiorze tematów wartych do podwieszenia :)
...
Napisał(a)
Przepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany.
Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na patelni mogę dodawać do posiłku? Jest wliczony oczywiście w bilans, ale czy taki tłuszcz jest zdrowy?
Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-06 12:39:41
Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na patelni mogę dodawać do posiłku? Jest wliczony oczywiście w bilans, ale czy taki tłuszcz jest zdrowy?
Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-06 12:39:41
...
Napisał(a)
Dzięki za odpowiedź:) Jeżeli dobrze rozumiem, to jeżeli smażyć to głównie na oleju kokosowym i późniejsze dodanie go do potrawy w niczym nie zaszkodzi.
Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem klarowanym... Czym więcej odpowiedzi tym więcej pytań:)
Czy wolne rodniki pojawiają się w temperaturze dymienia czy to są dwie odrębne sprawy?
Wielokrotnie ostatnio też słyszałem, że smalec też jest dobrym tłuszczem do smażenia, ale jak się okazuje ma sporo kwasów jedno i wielonasyconych (ponad 50%) więc jak to z nim jest? Podobna sprawa ma się z masłem klarowanym... Czym więcej odpowiedzi tym więcej pytań:)
Czy wolne rodniki pojawiają się w temperaturze dymienia czy to są dwie odrębne sprawy?
...
Napisał(a)
Pan Jerzy jest bardzo kontrowersyjny i ja z jego teoriach to kłóciłabym sie bardzo w wielu aspektach...co do oleju - ja polewam ryz,czy ziemniaki. I smażyć możesz i na maśle klarowanym, na oleju koko i na smalcu tez. Ważne jest urozmaicenie i proporcje kwasów tłuszczowych.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Lepszych źródeł jak olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec nie znajdziesz, więc nie ma co się zastanawiać na ew. obecnością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego. Nawet jeżeli jest ich trochę, wynikających z nieodpowiedniego karmienia zwierząt, to i tak nie mamy za bardzo wyjścia.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Dzięki za odpowiedź. Wychodzi na to, że tak jak z wszystkim, nie ma co popadać w skrajności i wszystko jest dla ludzi:)
1
...
Napisał(a)
Zdecydowanie warto patrzeć na składy produktów, ale tak jak napisałeś, bez popadania ze skrajności w skrajność.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Tomek89TarPrzepraszam za odkopanie tematu, ale mam problem z tłuszczami. W mojej diecie, zgodnie z zaleceniami dietetyka jest dużo tłuszczów (ok 170g dziennie). Nie narzekam oczywiście bo lubię jeść tłusto:) Korzystam ze smalcu, masła klarowanego, oleju kokosowego, oliwy z oliwek. Dołożę jeszcze olej lniany.
Moje pytanie dotyczy smażenia - sporo smażę, bo jakoś ten tłuszcz muszę wykorzystać. Czy tłuszcz pozostały na patelni mogę dodawać do posiłku? Jest wliczony oczywiście w bilans, ale czy taki tłuszcz jest zdrowy?
Zmieniony przez - Tomek89Tar w dniu 2017-01-06 12:39:41
Masz moim zdaniem z gruntu złe podejście do tematu tłuszczu w diecie. Smażenie to najmniej zdrowy i zalecany sposób obróbki termicznej, a Ty chcesz jeść tłusto i do tego zużywać sporo tłuszczu ze smażenia...
Można sobie czasem smażyć, ale z umiarem i raczej unikać tłuszczu pozostałego po smażeniu, a bezwzględnie unikać tłuszczu po smażeniu, kiedy coś się, nawet lekko, przypaliło.
Było trochę artykułów na temat smażenia:
http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
Możesz wyszukać jeszcze więcej.
Generalnie liczy się rodzaj tłuszczu, jego jakość, świeżość (bardzo ważne!), a także umiejętne smażenie - nie przegrzewanie tłuszczu, jednokrotne wykorzystanie.
Ja osobiście uważam, że tłuszcz po smażeniu należy wliczać z uwagi na kalorie, ale patrząc na dietę pod kątem obecności zdrowych tłuszczy - on jest najmniej wartościowy i nie powinien stanowić dużego % spożycia tłuszczy ogółem. Jeśli nie ma jakiejś dużej wartości smakowej - lepiej go wyrzucić i dodać do posiłku jakiś świeży, surowy tłuszcz.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Umiejętne smażenie nie będzie niczym złym. Ważne, co, na czym, jak, ile. Większość produktów w zasadzie wymaga kilku min. obróbki.
Moderator działu Odżywianie
Poprzedni temat
cholera! tluszcz mnie wzial podstepem ;/
Następny temat
prawidłowe odchudzanie?
Polecane artykuły