SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta redukcyjna do oceny, 108kg

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2861

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
każdy pokarmem mogę swobodnie rotować w celu doboru odpowiedniego makro, nie tylko twarogiem i orzechami. a co makreli to bardziej chodzilo mi o to, że jest wędzona, a nie sama ryba w sobie.
wydaje mi się, że nie trzeba argumentować wyższości mięsa, ryb, czy jaj nad twaróg.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6280 Napisanych postów 76091 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755138
Gdybym był antynabiałowcem, to prawdopodobnie, jak jego przeciwnicy stawiałbym go w jednej linii z izomerami trans Daleko mi do wykluczania czegokolwiek. Skoro jednak są lepsze źródła, to warto mieć to na uwadze i odpowiednio urozmaicać dietę.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 407 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 12954
stojeden
każdy pokarmem mogę swobodnie rotować w celu doboru odpowiedniego makro, nie tylko twarogiem i orzechami. a co makreli to bardziej chodzilo mi o to, że jest wędzona, a nie sama ryba w sobie.
wydaje mi się, że nie trzeba argumentować wyższości mięsa, ryb, czy jaj nad twaróg.


No argumentuj argumentuj.
Ja stawiam tezę , że ser biały / twaróg są lepszym źródłem białka od wielu ryb czy mięs w kwestii budowy masy mięśniowej przez większą ilość leucyny, która jest kluczowym aminokwasem odpalającym syntezę białek w mięśniach :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
przykro mi, ale nie masz racji. w 100g twarogu masz 1200mg leucyny, w zwykłym broilerze masz 1700mg, nie mówiąc już o np. lepszej jakości mięsie, gdzie jest jeszcze więcej.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 407 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 12954
Czemu Ci przykro? Mi tam nie jest :D

http://www.udietetykow.pl/gdzie-wystepuje-leucyna/

Tu np strona z wyliczeniami, wg . nich twaróg chudy ma 1 679 mg leucyny / 100g.
Mięso , które jest wyżej to np:

Schab pieczony (serio? ilu z Was piecze schab codziennie? :D) 2 336
Kiełbasa myśliwska (z kiełbasą jak z ruletką ;)) 2 221
Wątroba wołowa (już widzę te hordy fanów wątróbek) 1 800
Polędwica wołowa (fillet mignon codziennie na obiad, milionerzy sami :D) 1 680

Potem mamy chudy twaróg.

A poniżej mamy typowe potrawy każdej diety adeptów dźwigania żelastwa:

Tuńczyk w wodzie 1 675
Makrela, wędzona 1 655
Polędwica z piersi kurczaka 1 501
Mięso z piersi indyka, bez skóry 1 419

Dodam, że tuńczyk i makrela to raczej ekstraklasa ryb jeśli chodzi o leucyne. Większość przeciętnych dorszy ma jednak sporo mniej :)

Jak trzeba poszukam więcej, ale to może jutro ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
wystarczy odwiedzić tę stronę i masz tam wszystko, tylko produkty wpisujesz po angielsku.

http://nutritiondata.self.com/ 

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 407 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 12954
Święta są a Ty mi każesz pracę domową odrabiać. Pokaż no mi palcem gdzie ten twaróg tam jest :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/14/2 

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 407 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 12954
No i już widzisz dlaczego ten pomiar jest słaby :)

Cottage cheese , który wymienili ma następujące makro:
B 12
W 4
T 2,5

Natomiast chudy twaróg np Pilosa ma

B 20
W 4
T 1

Zaokrąglałem w górę.
Jaki z tego wniosek?

Ano prosty. Cottage cheese to nie twaróg. Widać robią go nieco inaczej i to co podałeś nie może mieć tyle leucyny co podają wszelkie źródła polskie jeśli chodzi o twaróg jeśli ma niemal połowę białka twarogu :)

Tak się kończy branie wartości produktów z innych krajów robionych innymi metodami i przykładanie ich do naszych wyrobów. W 90% przypadków będzie ok ale w tych 10% niestety nie :). Jak przeszukasz polski internet zobaczysz wiele informacji na temat wysokiej zawartości leucyny w naszym rodzimym twarogu, choćby w artykułach na sfd :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
akurat mieszkam w uk, aczkolwiek co do sera bialego to korzystam z polskich marek, bo w anglii ciezko o twarog taki jak w pl, raczej dostaniesz tu cos w stylu wloskiej ricotty, albo serka wiejskiego, ew jakies przetworzone twarogi maslane.

ten cottage cheese na tej stronie to jeden przyklad z wielu, poniewaz rodzajow cottage cheese'a badz curd cheese, bo to bardziej brytyjski odpowiednik twarogu, jest mnostwo, aczkolwiek zaden wymieniony na stronie nia ma wiecej jak 1300mg leucyny na 100g produktu.

poza tym miej swiadomosc, ze leucyna to nie wszystko i potrzebny jest pelny profil aminokwasow. na pewno kojarzysz pojecie hiperwitaminozy, ktora nie jest korzystna dla zdrowia, taki sam, niekorzystny efekt, mozna uzyskac z leucyna, gdzie nastapi jej wysycenie / nadmiar, ktory juz niekorzystnie wplywa na organizm. to samo tyczy sie innych aminokwasow. tak wiec nadmiar leucyny w diecie tez nie jest dobry. wszystko z umiarem.

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do oceny - brak efektów

Następny temat

Problem syna z dieta - cwiczeniami

WHEY premium