SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Proporcje kwasów tłuszczowych w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8110

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Ok, obliczyłem z dnia nr 1 i wyszło tak:



nasycone:

orzechy laskowe 1,15 g
orzechy włoskie 1,5 g
masło klarowane 9,75 g
4 jaja = 6 g
oliwa z oliwek = 4,5 g
karkówka = 16 g
mozarella = 1,85
gouda ser = 9 g
kurczak = 2 g
mleko 3,2 % - nie mogę znaleźć.

= CAŁOŚĆ NASYCONYCH ~ 52 g

i co dalej ?

Kilka pytań:
1. Mleka i jego kwasów nie mogłem znaleźć nigdzie - nie wiem dla czego
2. Nasuwa mi się pytanie, skoro jest to tak ważne to czemu w dzienniku potreningu nie oblicza i nie wyświetla kwasów / zawartości omega itp. ?
3. Na większości produktów raczej nie napisane jest nic o kwasach i stosunku omega 3, dlaczego ?

4. Analizując opis OLIWY Z OLIWEK doszedłem do wniosku , że jest nie zdrowa skoro jej stosunek OMEGA 3 : 6 wynosi 1 do 9.
DLaczego więc jest tak polecana tu i wszędzie jako zdrowy produkt , dla sportowców itp ?

Dzieki z góry za pomoc !
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68543
ernie1234, a możesz podać link, skąd brałeś zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych? Masz jakieś fajne źródło?
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
Znalazłem tabele w googlach, wklejam poniżej obrazki.
Oprócz tego na jakimś portalu patrzyłem Fit cośtam, no i ogólnie przeszukiwałem google.








1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
1. Mleka i jego kwasów nie mogłem znaleźć nigdzie - nie wiem dla czego
Głównie nasycone i troszkę średniołańcuchowe kwasy, CLA
2. Nasuwa mi się pytanie, skoro jest to tak ważne to czemu w dzienniku potreningu nie oblicza i nie wyświetla kwasów / zawartości omega itp. ?

Dlatego, iż po treningu jest darmowe i taka opcja. Kosztowałby sporo pięniędzy. W profesjonalnych programach dietetycznych jest wszystko
3. Na większości produktów raczej nie napisane jest nic o kwasach i stosunku omega 3, dlaczego ?
jw
4. Analizując opis OLIWY Z OLIWEK doszedłem do wniosku , że jest nie zdrowa skoro jej stosunek OMEGA 3 : 6 wynosi 1 do 9.
DLaczego więc jest tak polecana tu i wszędzie jako zdrowy produkt , dla sportowców itp ?
Zobacz oliwa to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy który ma zbawiennie właściwosci dla organizmu, układu krążenia min
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68543
Ja bym to liczyła w przybliżeniu, z grubsza.
Nasycone: zsumowałabym tłuszcz z nabiału, do tego wzięła połowę tłuszczu pochodzącego z mięsa (bo tłuszcze nasycone nie są jedynymi w mięsie), dodała większe ilości nasyconych , np. z orzechów ...

Jeśli wyjdzie liczba +/- odpowiadająca 1/3 całkowitej ilości tłuszczu danego dnia (przede wszystkim nie dużo większa) - jest ok.

Omega3. Jeśli jadłabym danego dnia porcję ryby , która je zawiera, a do tego jakiekolwiek inne (lepsze) źródła omega3, jak lniany, rzepakowy czy orzechy włoskie w znaczącej ilości (nie jakieś mikroskopijne porcyjki) - nie liczyłabym wcale, bo szkoda czasu.

W innym przypadku, skupiłabym się tylko na najlepszych źródłach o3, bo sumowanie po 1-nym gramie o3 z mięsa nie ma sensu.
Lista jest krótka: poza rybami, owocami morza, jajami omega 3, mamy tylko olej lniany, siemię lniane (dodatkowo tylko takie, które zawiera dużo o3, bo nie każde je ma) , olej rzepakowy i orzechy włoskie (http://potreningu.pl/articles/3681/kwasy-omega-3-i-omega-6--bo-licza-sie-proporcje/page/2) 
Proporcja o3 do o6 , taka minimalna polecana, to 1:5. Kiedy jest 1:1 to już bardzo dobrze stoimy z o3 w diecie.

Policzyłabym jako omega3 50-60% tłuszczu z oleju lnianego lub dobrego siemienia,
10% z oleju rzepakowego
z orzechów włoskich 9,2/65,4 = 0,14 czyli około 15%
oczywiście wliczyłabym też tran czy kapsułki.

Jeśli o3 wyliczone z tych źródeł, wyniosłyby powiedzmy 1/4 wszystkich tłuszczy - to już jest b. dobrze, bo dojdzie jeszcze kilka gramów z jajek, mięsa itp., których dokładnie nie liczyliśmy. Gdyby je doliczyć , wyszłoby, że o3 to około 1/3 całej puli.

Można na odwrót - podzielić cały tłuszcz na 3 (np. mamy 150g, więc o3 powinno być około 50g).
Liczę 40g, bo część będzie z mięsa i jaj, orzechów innych niż włoskie.
Co trzeba zrobić, aby by dostarczyć 40g o3 - z każdych 100g lnianego mamy średnio 55g o3, układamy proporcję:

w 100g lnianego - 55g o3
w Xg lnianego - 40g o3

X = (40*100)/ 55 = 73 g

Czyli trzeba zjeść ok.70g lnianego.
Jeśli w menu byłoby dodatkowo 40g włoskich - 15% z 40g = 40*0,15 = 6g
Czyli dajemy 6g mniej o3 z oleju - około 12g lnianego obcinamy (bo połowa lnianego to o3). Zostaje 60g. Zjadamy 10g tranu - odcinamy te 10g, zostaje 50g oleju.

Nie wiem w sumie czy dobrze myślę, ale mniej więcej tak bym patrzyła. Przeważnie , przy podobnym makro w diecie i podobnych powtarzających się produktach - będziemy też automatycznie mieć zbliżone proporcje kwasów tłuszczowych, więc wystarczy kilka razy przyjrzeć się diecie i będzie wiadomo czy trzeba ograniczyć nasycone, czy np. podbić mocno o3 jakimś olejem... Z automatu będziemy wiedzieć, że np. 50g włoskich i łyżka oleju to za mało, lepiej 50g lnianego i łyżka orzechów...
Chyba że ktoś co dzień jada mocno inaczej, ale sądzę że jak kilka razy obliczy ile czego gdzie jest, to też później na oko oceni czy te proporcje danego dnia są przyzwoite.

Na oko widać, że jeśli któregoś dnia trafi się 20g o3 zamiast 40 - tu, to tragedii nie będzie, bo ta proporcja o3: o6 z 1 :1 zmieni się na 20: 80 , czyli 1:4.
(Liczę, że po odjęciu od 150g tłuszczu 50g tłuszczy nasyconych , zostanie 100g pozostałych, czyli 20g o3 i 80g o6).
Czyli jak wyliczymy taką idealną proporcję 1:1:1, a zjemy mniej, niż połowę z tych wyliczonych o3, to i tak jest to jeszcze bardzo dobra sytuacja.
Jeśli któregoś dnia wpada trochę więcej nasyconych czy o3 - to nie ma potrzeby specjalnie kombinować z dietą, myślę, że można na spokojnie wyrównać to kolejnego dnia i dać ich trochę mniej. Byle nie popadać w jakieś skrajności liczenia co do grama - prawda jest taka, że nigdy do końca nie wiemy, jaką zawartość o3 mają kupione produkty; ona jest zmienna. Ma sens liczenie przybliżone.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68543
Ja znalazłam taki spis, ale tabelki są czytelniejsze...
http://www.dietaketogeniczna.org/tabela-zawartosci-omega-3-omega-6-w-produktach/ 

Przy okazji wyczytałam, że im bardziej przerośnięta wieprzowina, tym więcej ma o9, a mniej dobrych o6 :
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.dl-catalog-007b1a88-82bb-46f0-aad7-c42774ccc316/c/17_Jankowiak.pdf 

Czyli warto jadać mało tłuste kawałki , ewentualnie jeśli ktoś chce tłuściej - wybierać tłustsze z natury części, jak boczek, a nie kupować tłustą szynkę czy tłustą karkówkę.




Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-09-23 19:58:01
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68543
Jeszcze co do tej oliwy i innych tłuszczy z dużą zawartością o6, o czym pisał popuri - one same w sobie nie są złe, dopiero kiedy jest ich bardzo dużo w stosunku do o3 , jest z nimi problem. Oliwa jest w diecie śródziemnomorskiej, znanej z dobrego wpływu na układ krążenia. Jeśli jest dobrej jakości, mało oczyszczona, zawiera dzięki temu antyoksydanty i dodatkowo w diecie są źródła o3, jak np. owoce morza i ryby - ona nie zaszkodzi zdrowiu ani sylwetce.
Czytaj, ernie1234 artykuły faftaqa o tłuszczach, to będziesz wiedział, czego kategorycznie unikać, a co może być , tylko z umiarem.

Olej sezamowy na przykład , który jest popularny w kuchniach na wschodzie - też ma dużo o6 i też ludziom nie szkodzi, zawiera dużo antyutleniaczy.
Najgorsze są rafinowane, tanie oleje jako źródła o6 (sojowy, słonecznikowy, kukurydziany) - przetworzone, pozbawione antyutleniaczy - źle działają na naczynia krwionośne, wywołują stan zapalny.
Jeśli masz dobre źródła o6 i dobrą proporcję do o3 - nie musisz się przejmować.
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 45 Napisanych postów 544 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 6789
M-ka jesteś wspaniała Dzięki za pomoc!
Wiele mądrości napisałaś, przetrawię to przez weekend i może spróbuję obliczyć Twoim sposobem jak to u mnie wychodzi, a potem zmodyfikuję ewentualnie dietę.

Co ciekawe ja nie piję w ogóle oleju lnianego, a zamiast rzepakowego smażę na oliwie - chyba muszę to zmienić .
Będę smażył na rzepakowym , a olej lniany wykorzystam do zrobienia jakiegoś sosu do warzyw.
Będę używał oliwy i rzepakowego na przemian np.
To chyba spoko pomysł ?

No i czy warto zainwestować w jakiś lepszy program do liczenia tego wszystkiego ? jeśli tak to jaki ?


Zmieniony przez - ernie1234 w dniu 2016-09-23 20:12:38
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1127 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68543
ernie1234, no nie wiem, może niech najpierw ktoś jeszcze rzuci okiem czy to ma sens i czegoś nie namieszałam .
Jak chodzi o liczenie jako takie, to gdyby coś było niejasne, pisz śmiało.

Pomysł z lnianym i rzepakowym moim zdaniem bardzo dobry, tylko kup dobrej jakości oleje , tzn. lniany "budwigowy" o dużej zawartości o3, a rzepakowy najlepiej zimnotłoczony - choć on ma specyficzny , mocniejszy smak... Ale do mało "agresywnego" smażenia ponoć się nadaje, podobnie jak oliwa.

Co do programu - jak chodzi tylko o takie sprawy, jak liczenie tłuszczy, to uważam bez sensu, ale generalnie fajna rzecz....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76068 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755030
Pamiętaj też, że nie tylko ALA z n-3 jest istotna. Ważniejsze będą EPA i DHA.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

sałatka tuńczyk - jajko ?

Następny temat

Czym zastąpić filet z kurczaka w diecie?

WHEY premium