Zapalenie jelit po odstawieniu pieczywa? Mogę prosić o słówko wyjaśnień albo chociaż jakiś trop który pozwoli mi samemu doszukać się sensownych info? Co do celiakii napisałeś jakby komuś się zrobiła po odstawieniu glutenu %) (?)
...
Napisał(a)
Ja powiem tak
zdarza się, że odstawienie jednego i drugiego wprowadza sporo dobrych zmian (np. na redukcji) czy chociażby przy problemach jelitowych, zaparciach itd.
Ale nie ma nic bardziej czytelnego niż to, jak siebie obserwujemy, bo jeśli odstawiasz gluten oraz nabiał i coś rusza - ok, ale jeśli odstawiasz na czas (np. 3 miechów) i nadal nic, a i tak bywa
To nie taki diabeł straszny jak go malują, po prostu z rozwagą wszystko...Dla jednych to zbawienie, dla drugich niekoniecznie. Ja np. odstawiając nabiał i gluten nie widzę różnicy. Odstawiłam na rok. Także tego
TO zawsze było i będzie kwestią sporną, owszem jestem przeciwnikiem ładowaniu się nabiałem każdego dnia w ilości pół kilo i więcej na dzień...ale jeśli zjem pół/kostkę twarogu raz na ruski rok...to mnie nie zabije 

Ale nie ma nic bardziej czytelnego niż to, jak siebie obserwujemy, bo jeśli odstawiasz gluten oraz nabiał i coś rusza - ok, ale jeśli odstawiasz na czas (np. 3 miechów) i nadal nic, a i tak bywa



W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
LukaszFZapalenie jelit po odstawieniu pieczywa? Mogę prosić o słówko wyjaśnień albo chociaż jakiś trop który pozwoli mi samemu doszukać się sensownych info? Co do celiakii napisałeś jakby komuś się zrobiła po odstawieniu glutenu %) (?)
Chodziło raczej o zdiagnozowanie tych chorób po odstawieniu pieczywa/glutenu.
...
Napisał(a)
LukaszFZapalenie jelit po odstawieniu pieczywa? Mogę prosić o słówko wyjaśnień albo chociaż jakiś trop który pozwoli mi samemu doszukać się sensownych info? Co do celiakii napisałeś jakby komuś się zrobiła po odstawieniu glutenu %) (?)
Odwrotnie
Znaczy chodziło po prostu o zdiagnozowanie tych chorób przy nawet małej podaży pszenicy w tym glutenu, fruktany też mogły mieć tu istotną rolę. A u niektórych ( jak u mnie, czy wielu podopiecznych ) 0 szkodliwości nabiału, z pszenicą uważam, ale ze względu na fruktany bardziej, z nabiału głównie sery miękkie np. mozzarella
...
Napisał(a)
BaniolqqJa jako przykładowy Kowalski też wykluczyłem nabiał,gluten i pieczywo. Na dzień dzisiejszy z niczego bardziej się nie cieszę. Jak do jajecznicy dodać ugotowany ryż to też ładnie wchodzi.
Skoro lepiej się czujesz po ich eliminacji tak jak najbardziej należy się tego trzymać.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Wszystko to rzecz bardzo indywidualna. Ogolnie obserwuje bardzo duze działanie psychiki po odstawieniu danych produktów. Czyli tzw placebo :)Wiadomo ze zdarzają się osoby z nietolerancjami ale moda na eliminacje glutenu i nabiału jest mocno przesadzona.
...
Napisał(a)
W małych ilościach gluten czy laktoza nic nam nie zrobią, ale jak ktoś mówi że je chleb 3x dziennie od roku i nic mu nie jest - chyba nie wie jak to jest się czuć dobrze. Z resztą mam pełno znajomych twierdzących że od fast foodow nic im nie jest :p a nawet mam ziomka który jest człowiekiem-kebabem, poza kebabem je spaghetti i słodycze i twierdzi że jest jak to mawia "superzdrowy" %) dlatego uważam że niektórym ludziom trzeba na siłę powiedzieć "to Ci szkodzi"
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!