Zmieniaj rodzaje mięs i sposoby jego przygotowania, stosuj różne przyprawy, sosy (np. na bazie przecieru pomidorowego). Ryż można gotować z dodatkiem różnych przypraw (np. kurkurma i zioła w różnych wariacjach) co sprawia, że za każdym razem będzie smakował inaczej. I oczywiście dlaczego zawsze ma to być ryż? Stosuj kasze: jaglana, gryczana (są bardzo zdrowe i pewnie nie ma tego problemu z arsenem), jęczmienna. Dobrze się komponuje kaszka kukurydziana z jajkami i serem żółtym. Kasze czy ryż nie tylko musimy jeść na słono (i tu przechodzimy do płatków). Np. z jaglanki czy ryżu (podobnie jak z płatków) można przygotować wiele dań na słodko: np. jaglana + odżywka białkowa + mleko + wkrojony banan + bakalie. Zmieniaj konsystencję posiłków np. poprzedni można zblendować żeby wyszła papka czy też dozując odpowiednio mleko i wodę określić gęstość posiłku - uwierz to ma znaczenie dla smaku. Można też wcześniej wymienione źródła węgli łączyć z twarogiem (np. sernik od fit lovers na youtube). Można by tak długo mówić. Zajrzyj na kuchnię sfd i potreningu po więcej.
Jeśli chodzi o kalorię to faktycznie może być ich za mało jeśli budujesz masę mięśniową. Kalkulatory często zaniżają zapotrzebowanie. Musisz obserwować zmiany wagi, sylwetki; samopoczucie i wprowadzić ewentualne zmiany.
ps. nie bój się owoców
Zmieniony przez - 4mass w dniu 2016-03-22 16:37:48