Przedstawiam mój przepis na chlebek bananowy. Jest miękki,wilgotny i jak dla mnie jest miłą odmianą śniadaniową (i nie tylko)
Składniki:
-mąka gryczana 150g
-mąka kokosowa 50g
-2 jajka
-olej kokosowy 50g
-daktyle 200g najlepiej miękkie,soczyste
-banany 350g najlepiej dojrzałe
-proszek do pieczenia - u mnie ekologiczny (kamień winny)
Wykonanie:
Blenderem miksujemy daktyle i 300 g bananów (pozostałe 50g zostawiamy do dekoracji acz nie jest to konieczne ). Dodajemy jajka, olej kokosowy i miksujemy ponownie. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy bananowo-daktylowej. Masę wlewamy do keksówki i pieczemy ca godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto jest lekko wilgotne ale nie zakalcowate. Smacznego
Wartości w 100g:
B 5,4
T 8,1
W 34,9