Pizza (przepis zmodyfikowany trochę na podstawie przepisu
cccarmen0000)
Składniki:
-
twaróg półtłusty 150g (na spód) +85g (do posypania na górę)
- kalafior 900g (ważony przed obróbką)
- 2 jajka
- pstrąg łososiowy wędzony100g
- oliwki 70g
- 100g pieczarek
- kukurydza 40g
- ser gouda 68g
- papryka (czerwona z żółtą) 150g
- cukinia 45g
- oregano, słodka papryka, curry
- pieprz, sól
- około 20g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Kalafior gotujemy do miękkości, wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, całość odcedzamy z nadmiaru wodu (najlepiej użyć bawełnianej szmatki). Do odciśniętego i suchego kalafiora dodajemy 150g twarogu oraz wbijamy jaja. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik wcześniej rozgrzany na 200stopni. Blachę na pizze obkładamy papierem do pieczenia. Wykładamy całą masę i rozprowadzamy równo po blaszce (nie brać zbyt wielkiej, bo ciasto będzie zbyt cienkie i może się nie trzymać) - u mnie blacha miała 31cm/21cm. Wkładamy do piekarnika na 30-50min w zależności od piekarnika (u mnie około 45min). Podpieczony spód posmarować koncentratem (wcześniej można go przyprawić ulubionymi przyprawami) .
Rozkładamy pokrojonego pstrąga wędzonego, pieczarki pokrojone, paprykę, cukinię można dodać cebulę, kukurydzę, posypujemy twarogiem, wrzucamy oliwki, posypujemy serem (pokrojonym wcześniej w paski) posypujemy słodką papryką, oregano i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-20 min.
Smacznego :)
Nie wiem jak na to patrzeć, tutaj wszystkie węgle pochodzą z warzyw.
Zmieniony przez - ASNF w dniu 2016-01-28 15:29:31