CIASTO Z FASOLI ORAZ GROCHU
Składniki:
- banan 200g
- jajka 4 sztuki
- fasola 278g (u mnie biała jaś) (suchego produktu)
- groch łuskany połówki 200g (suchego produktu)
- kakao 27g
- wiórki kokosowe 35g
- żurawina suszona 50g
- nerkowce 60g
- soda oczyszczona 1 łyżka
- słodzik wedle uznania (u mnie sporo nie liczyłam )
Przygotowanie:
Fasolę i groch zamoczyć na noc, następnego dnia wypłukać i w świeżej wodzie gotować około 40-50min.
Białka jaj odłączyć od żółtek. Białka odstawić. Po ugotowaniu (u mnie biała fasola) ściągnąć skórkę.
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę (ja zmieliłam przez maszynkę do mięsa). Dodać do całości białka - wymieszać łyżką.
Na obłożoną papierem blachę wylać ciasto. Całość udekorować wedle uznania u mnie żurawina, nerkowce i wiórki kokosowe.
Piec w zależności od piekarnika u mnie prawie 1,5h na 180 stopni (między 40min-1,5h), warto sprawdzać patyczkiem.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html