200 g krewetek(black tiger)
1 marchew
1 papryka zielona oraz 1 czerwona
1 cebula
1 mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku
garść grzybów(u mnie boczniaki)
kolendra(świeża oraz w ziarnach)
2-3 łyżki oleju
2-3 łyżki zielonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
pół limonki
sól, kumin rzymski, łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Krewetki umyć oraz oczyścić(ja kupiłem mrożone i już oczyszczone) takie wystarczy tylko rozmrozić, opłukać i osuszyć. Wszystkie warzywa pokroić w paski. Ziarna kminu oraz kolendry utrzeć w moździerzu. Do rozgrzanego woka wlać olej, dorzucić pokrojoną cebulę, czosnek, chilli oraz utarte przyprawy, chwilę smażyć. Dodać pastę curry, krótko smażyć, wymieszać i dodać resztę warzyw. Po kilku minutach wlać puszkę mleka kokosowego, wycisnąć sok z połowy limonki, doprawić do smaku. Krewetki dodać na samym końcu ponieważ gotują się bardzo krótko, 1-2 minuty. Posiekać kolendrę i dodać do całości, doprawić do smaku. Gotowe. Smacznego :)
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Białko: 17 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 18 g
Kcal: 303
Danie trochę na wzór kuchni tajskiej, z lekkim akcentem kuchni tajskiej, pyszne lekkie i zdrowe. W daniu nie uwzględniłem makaronu ryżowego, który jest bardzo prosty w przygotowaniu.