SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Banany i wafle ryżowe-dobre przedtreningiem?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 13557

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 67 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1260
Witam!
Takie pytanie: czy wafle ryzowe i banany sa dobrym zrodlem weglowodanow przed treninigem? Dotychczas jadlem je tylko po, przed wcianalem jakies platki lub cus, ale mysle ze wafelki i banany tez powinny byc ok,rite? I jeszcze: ile tego powinienem zjesc?
Z gory dzieki!
Pozdro
adrian

"My life is all i have""

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 244 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12384
Banany i wafle to cukry proste,jemy je po treningu bo inaczej pujdą w tłuszcz a tego chyba niechcesz ?? A ile ich zjesz zależy od twojej wagi.Poczytaj w innych postach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
banany zaleznie od stopnia dojrzalosci sa zbudowane w mniejszym lub wiekszym stopniu z weglowodanow ZLOZONYCH (skrobia) i fruktozy. bez sekundy zawachania powiem, ze sa bardzo dobrym posilkiem takze przed treningiem, zwlaszcza do treningow aerobowych. latwo sie trawia, nie zawieraja praktycznie wogole bialka i tluszczy, zawieraja za to potas, ktorego uzupelnianie jest niezbedne podczas treningow. wszystko to powoduje ze sportowcy czesto spozywaja banany nie tylko przed treningiem, ale takze przed zawodami.
co do tkanki tluszczowej, osoba trenujaca nie musi sie obawiac o jej poziom w przypadku rozsadnego spozycia bananow przed i po treningu. wyjatek, to kulturysci w okresie przedstartowym, ale tego czasu do szczegolnie "zdrowych" nie zaliczam...
pozdrawiam,
damon
ps. w przypadku naprawde duzego spozycia bananow powinno sie uzupelniac witaminy z grupy B (zwlaszcza B1, ktora odpowiada za przemiany energii z weglowodanow), trzeba tez kontrolowac spozycie sodu (banany zawieraja duzo potasu a ten wraz z sodem kontroluje rownowage wodno-elektrolitowa organizmu, ma to szczegolne znaczenie podczas treningow). dobrze tez uzupelnic magnez.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 67 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1260
Wow! Duzo tego, dzieki!
Narazie bede jadl male ilosci bananow i wafli ryzowych przed treningiem,miedzy seriami i po treningu. Ostatnio zaczalem tak robic i mam wrazenie ze podczas cwiczen mam troche wieksza wytrzymalosc.
Jeszcze raz dzieki!
Pozdrawiam
adrian

To ja ide poćwiczyć...

"My life is all i have""

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 244 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 12384
Skrobia i fruktoza to węglowodany proste !! eXtreme chyba ci się coś pomieszało!??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zajmuję się dietetyką zawodowo i proszę mi wierzyć (i sprawdzić w literaturze), skrobia to weglowodany zlozone. polisacharydem (weglowodanem zlozonym) jest skrobia i celuloza (blonnik). pierwsza organizm potrafi trawic, druga jest substancja balastowa oczyszczajaca przewod pokarmowy.
zielone banany sa niemal w 100% skrobiowe ale jest to tzw. oporna skrobia. nie zaleca sie spozywania zielonych bananow, gdyz moze to spowodowac tzw. skret jelit, a spozyta oporna skrobia poza wymienionym dzialaniem jest i tak tylko substancja balastowa. sa jeszcze plantany (tzw. zielone banany zwane tez bananami skrobiowymi) na surowo sa niejadalne, ale po ugotowaniu stanowia swietny produkt dla sportowca (uzywa ich nie jeden biegacz zwlaszcza srednio i dlugodystansowy, choc ich konsumentem byl tez sprinter linford christie). niestety nie sa latwo dostepne w polsce.
wracajac do zwyklych bananow... w miare dojrzewania oporna skrobia staje sie "mniej oporna" a czesc z niej przeksztalca sie we fruktoze.
fruktoza to oczywiscie cukier prosty (monosacharyd) tzw. cukier owocowy. nie mozna jednak stawiac znaku rownosci miedzy nim a glukoza. fruktoza jest wchlaniana w jelitach i po szybkim wchlanianiu przeksztalcana przez watrobe w glukoze BEZ UDZIALU INSULINY, a to daje zasadnicza roznice.
co bardzo istotne banany nie zawieraja duzych ilosci witaminy B1, a ta jest niezbedna do przemian roznych weglowodanow do glukozy (jedyny cukier jaki jestesmy w stanie wykozystac) wiec przy duzym spozyciu trzeba uzupelnic ta witamine. jej brak powoduje niewykozystanie weglowodanow na energie i moze spowodowac problemy z trawieniem.
pozdrawiam,
damon
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nie masa :)

Następny temat

Jak to jest

WHEY premium