SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sajgonki z krewetkami, pieczone.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3923

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
Pieczone nie smazone, żeby było dietetycznie ;)
Składniki łatwo znaleźć, zawsze są w Lidlu. Polecam szukać podczas tygodni azjatyckich.
Składniki:
- około 12 płatów papieru ryzowego
- 150g mieszanki chińskiej warzyw
- pół słoika pędów fasoli mung
- 250g krewetek
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- przyprawa azjatycka/wietnamska/do woka
- sól, pieprz
- wasabi z tubki
- sok z cytryny (kilka kropel)
- 50ml wina białego (opcjonalnie)

Sosy:
- sos teryjaki
- sos orientalny (np. na bazie melasy)
- ocet winny roso

Wykonanie:
1.Włączamy piekarnik żeby sie rozgrzał na około 200C i termoobieg.
2. Na jedna patelnie kładziemy warzywa plus pędy fasoli i podsmażamy (beztłuszczowo), doprawiamy przyprawą wietnamską (lub przyprawą do dań z woka) i chilli. Pod koniec dodajemy trochę pasty wasabi.
3. Na drugiej pateli podsmażamy na masle czosnek z solą i pieprzem. Jak czosnek się zeszkli, dodajemy krewetki i wino i powoli dusimy.
Na wyłączeniu palnika skrapiamy sokiem z cytryny.
4. Moczymy płaty ryżowe w wodzie na kilka sekund. Nakładamy na nie warzywa i po 2-3szt krewetki. Zawijamy.
5. Pieczemy w piekarniki około 15min.
6. Podajemy dwa sosy w oddzielnych miseczkach. Do jednego sosu można dodać trochę octu winnego, fajnie uwypukla smak.
7. Sajgonki wyciągamy z piekarnika. Jemy pałeczkami maczając w sosach. Pycha :)
Z przepisu wyszło 12 szt.

Uwaga:
Gdy sajgonki się rozklejają można pomazać białkiem jaja i będzie się trzymać.
Można doprawić też innymi azjatyckimi przyprawami, no kolendrą i imbirem. Do farszy pasują również grzybki mung. Jak nie macie sosów azjatyckich z keczupem lub dipem curry też można zjeść , o ile cukrów sie nie boicie ;)

BTW bez sosów na 100g produktu i na potrawę
- 100g papieru ryzowego - 3/2/75 - na 12 płatów czyli 84gramy- 2/1/63
- 100g mieszanki chińskiej warzyw - 1,5/0,5/3,4 - na 150gramów - 2,3/1/5
- 100g kielków fasoli mung - 3/0,5/5,4 - na pół słoika 90g - 3/0,5/5
- 100g krewetek - 18,1/0,5/1,5 - 250g krewetek 45,3/2/4
- 100g czosnku - 6,4/0,5/32,6 - 2 ząbki 10g czosnku - 0,7/0/3,3
- łyżeczka 5g masła - 0/4/0

Na porcję:
B/T/W = 54/5/80, kalorii około 580
Na 1 szt sajgonki;
B/T/W = 4,5/0,5/6,7, kalorii 50






1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Super, uwielbiam sajgonki
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94766 Napisanych postów 364759 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670018
łap soga

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 1357 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 57599
Jeśli ktoś nie lubi krewetek, można dać zmieloną kurę, albo inne mięso. Też wychodzą bardzo dobre. Jest tutaj w dziale przepis Konia na takie właśnie z mięsem :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
Niedługo w tym dziale zapodam kolejne wersje sajgonek :) z innym farszem, mięsem, z innym przyprawami, sosoami. na pierwszy ogień surimi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
wersja z mielonym indykiem :)
wg mnie smaczniejsze, bardziej takie jak gołabki, albo mięso boloneu ;)

mięso z czosnkiem, chilli, pikanta przyprawą do woka, łyzką koncentartu pomidorowego smazymy bez tłuszczowo
mieszankę chińską z kiełkami mung lekko gotujemy i odparowujemy wode, dodajemy sos orientalny z melasy i duuuużo wasabi
nakładamy na papaier ryzowy, zawijamy i pieczemy




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3035 Napisanych postów 51766 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349863
natalijka
na pierwszy ogień surimi.


to równie dobrze możesz dać z parówką, a to jednak forum sportowe.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
przeczytałam jaki jest skład surimi z lidla.... i odłożyłam je spowrotem. nie tkne tego :/ 30% mięsa zmielonego z ryb, reszta maka przenna , skrobia, cukier, chemia i ZERO surimi (kraba).

Zmieniony przez - natalijka w dniu 2015-02-21 16:04:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9974 Napisanych postów 5630 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18384
z krewetkami wyglądają ciekawie,łap soga
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3328 Napisanych postów 8555 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 321811
Naszło mnie na kolejne pieczenie sajgonek.
Tym razem z mielonym , mieszanką chińską i sosem ostrygowym (polecam sos!) i sosem meksykańskim do fajitas ;)
Czyli kuchnia fjuszyn na maxa ale bardze dobre.

Szykowanie :

i makro na 20szt: B - 104g, W - 90g, T - 48g, kcal: 1205
czyli na 1szt: B-10,2g, W - 4,5g, T- 2,4g , kcal: 60
(dacie mniej sosu, będzie mniej wegli )








1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 41 Napisanych postów 1710 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 33009
Polecam maczanie w piwie zamiast wody.

Marzenia mają mali chłopcy, mężczyźni cele do zrealizowania...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jakie jajka lepsze?

Następny temat

Szybki schab z kaszą jaglana i topinamburem

WHEY premium