Rozumiem i cieszę się,że masz świadomość w/w zależności
Moje sugestie:
1.Przygotowanie:
-paruj,
-gotuj,
-grilluj ,
-piecz,
-smaż (na teflonie lub np. na beztłuszczowym sprayu)nie dodając żadnych kalorii.
Powyższa kolejność nie jest przypadkowa!
Warunkuje najlepszy z dietetycznego punktu widzenia sposób na przygotowanie posiłków,pozwalający uniknąć strat wartościowych makro i mikroskładników.
2.Produkty waż przed przygotowaniem potrawy.
3.Zdrowy tłuszcz wykorzystuj w nie zmienionej postaci (polewaj nim łyżką posiłek,nie smaż na nim!)
4.Nie przesadzaj z czasem obróbki termicznej (gotowanie,smażenie,pieczenie).
Im krócej przygotowywana potrawa,tym więcej posiada wartościowych składników a produktom węglowodanowym,nie zwiększa indeksu glikemicznego.
5.Używaj przypraw do smaku ale nie przesadzaj z nimi.
6.Możesz używać słodzika.
Zasady zdrowego odżywiania.
1.Jedz czysto-jak najmniej przetworzonych produktów!
2.Nie podjadaj między posiłkami!
3.Przerwa między posiłkami powinna wynosić 3-4 godziny.
4.Nie przejadaj się.
5.Pij mnóstwo wody przez cały dzień.Przynajmniej 2 butelki wody mineralnej!
6.Im bliżej pory spania,tym mniejsze porcje jedzenia!
7.Ostatni posiłek zjadaj na 1-2 godziny przed zaśnięciem.
8.Zaprzyjaźnij się z uczuciem niedosytu!
Źródła pokarmowe:
Źródła białek
1.Chude mięsa
(pierś z kurczaka,indyka,chuda wołowina,cielęcina)
2.Jaja
3.Chudy,kwasowy twaróg
4.Odżywka białkowa
Źródła węglowodanów:
1.Ryż (różne rodzaje)
2.Kasza gryczana
3.Płatki owsiane
4.Pieczywo pełnoziarniste
5.Ziemniaki
6.Owoce
7.Warzywa
Źródła zdrowych tłuszczów:
1.Olej lniany
2.Oliwa z oliwek
3.Orzechy
4. Tłuste ryby
BEZWZGLĘDNA ELIMINACJA!
Podczas diety odchudzającej(mającej nadać sylwetce odpowiednią jakość,bezwzględnie eliminujemy:
-produkty wysoko przetworzone takie jak:
Wszelkie produkty puszkowane(wyjątek warzywa w naturalnej zalewie,tuńczyk w sosie własnym)
-produkty mączne
Pieczywo białe,bułki,słodkie bułki,białe makarony,ciasta.
-Alkohol
-Słodycze ,cukier.
-Gazowane napoje z wyjątkiem wody mineralnej.
Zmieniony przez - BodyLine w dniu 2015-01-18 19:18:53