Szacuny
18
Napisanych postów
1168
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
9046
Witam, jakiś czas temu podejrzewałem zakwaszenie organizmu objawiające się u mnie kaszlem.
Trochę historii - gdy stosowałem dietę z dużą ilością twarogów i jaj pojawiła się wysypka i nieustanny kaszel, trwający nawet kilka miesięcy! Poszedłem do lekarza ogólnego, zrobiliśmy badania ogólne, następnie alergiczne i wyszło, że jestem uczulony na powyższe produkty.
Rok temu wróciłem do regularnych treningów i diety - opierającej się głównie na mięsie (jeżeli chodzi o białko). Ostatnio kaszel powrócił i trwał przez dłuższy czas. Poszedłem do lekarza rodzinnego - nie wykryto nic, zostawiłem to skoro lekarz nie potrafił mi nic pomóc. Kaszel mija, wraca, czasem jest częstszy i bardziej uciążliwy, czasem jest go mniej.
Ostatnio po treningu zauważyłem, że mój pot zmienił zapach na kwaśny, octowy. Kaszel jest rzadziej, nie odczuwam go tak jak poprzedni, gdzie występował codziennie (najwięcej rano i wieczorem). Teraz jest sporadycznie. Pojawiła się jakaś wysypka po prawej stronie szyji, coś jak przy różyczce, ale bardzo mało i delikatnie.
Co do wysypki to nie wiem czym jest spowodowana; kaszel - ja się domyślam, że zakwaszenie, choć wiele osób mówi mi, że coś takiego nie występuje, lekarz nie wie skąd się bierze; kwaśny pot? wtf?! skąd i dlaczego? google mówi, że zakwaszenie, ale jak jest na prawdę?
Dieta jest zbilansowana. Wiadomo dużo mięsa, bo to podstawa, jajka, ryże, makarony, kasze, tłuszcze z orzechów, oliw, śmietan, jaj, masła, tłustych mięs, owoce i warzywa w odpowiednich ilościach, bez przesady, ale do każdego posiłku coś idzie.
Mniej więcej 160-200g każdego makro dziennie, po 40-50g białka, tłuszczy, węgli w posiłku.
Proszę o pomoc, skąd takie objawy. Jakie są przyczyny i jak je odnaleźć? Jak temu zaradzić?
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Zakwaszenie to częsty problem w tym sporcie o którym nie każdy wie. Objawy mogą być różne, wiec wszelkie uczulenia i alergie jak najbardziej pasują. Przerabiałem już zakwaszenie od każdej możliwej strony i jeśli chcesz tanią i nie zawodną metodę która w 10 dni Cię całkowicie odkwasi, a nawet zmieni odczyn na zasadowy to kuracja sodą oczyszczoną. 2 łyżeczki dziennie przez ok 10 dni (1 paczka 60g powinna wystarczyć na kurację). Odkwaś się i obserwuj jak zareaguje organizm.
Szacuny
32
Napisanych postów
581
Wiek
33 lat
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
8512
Zakwaszenie nie jest alergia nie powoduje żadnych wysypek, kaszlu itp. Idź zrób szczegółowe testy alergiczne i z wynikami do dobrego alergologa on cie pokieruje do dietetyka albo sam ułoży diete. Tak btw kaszel jest oznaka zasadowicy nie zakwaszenia i pot zawsze jest kwaśny
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Rozczochrany nie do końca masz rację. Zakwaszenie może nasilać już istniejące alergie i nietolerancje, które nie dawały żadnych oznak. Ale z drugiej strony, kaszel i alergia równie dobrze może być skutkiem nietolerancji jakiegoś składnika diety i z zakwaszeniem może nie mieć nic wspólnego. Testy alergiczne to dobry pomysł, jednak nic nie stoi na przeszkodzie usunąć ewentualne zakwaszenie. Sodka chwilowo odkwasi, ale przyczynę musisz znaleźć sam.
Zmieniony przez - Zielin w dniu 2014-01-26 11:13:54
Szacuny
6
Napisanych postów
140
Wiek
33 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6918
Mam podobny problem co kolega wyżej tyle, że ja już miałem robione testy i wyszło uczulenie na kota i jakieś tam pleśni na żadne pokarmy uczulenia nie mam. Ostatnio dosyć często czuję lekkie pieczenie w gardle a po posiłku coś na wzór zgagi ale bardzo lekkiej. Ta soda nie szkodzi na zołądek ? Można zrobić jakieś badania żeby sprawdzić czy organizm nie jest zakwaszony ?