Składniki:
Ciasto:
mix mąki żytniej razowej, pszennej z pełnego ziarna, płatków owsianych - kto co lubi
woda, mleko, drożdże,
łyżeczka oliwy z oliwek do ciasta
PAM do wysmarowania blachy
Farsz:
500g chudego mięsa mielonego wołowego lub mieszanego z wieprzowiną
2 papryki w drobną kostkę
2 przetarte pomidory
koncentrat pomidorowy do bazy sosu
garść czerwonej fasoli
garść kukurydzy z puszki
garść kaparów
ser niskotłuszczowy, ewentualnie mozarella
przyprawy wg uznania, ja dałem mieszankę do burrito
sos sojowy, sos winchestershire jak jest :)
Przygotowanie:
Farsz:
Na patelnię minimalna ilość tłuszczu, podsmażamy mięso, po chwili dodajemy sos sojowy, trochę wody, koncentratu pomidorowego i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, przetarte pomidory, kukurydzę, fasolę, kapary i przyprawy. Dusimy pod przykryciem po czym redukujemy na małym ogniu żeby nie było za rzadkie. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
Formujemy ciasto jak na pizze, po odczekaniu aż urośnie wałkujemy dość cienkie placuszki. Kładziemy placek na naoliwionej blasze, posypujemy startym serem (głownie boki) nakładamy farsz, znowu ser i znowu farsz, przykrywamy drugim plackiem i gotowe.
Piec w piekarniku w 200 stopniach, aż ciasto zmieni kolor (farsz jest gotowy, więc wymaga tylko podgrzania).
BTW trudno dokładnie oszacować, można przyjąć na jedną porcję:
B: 45g (z mięsa i sera)
T: 15g
W: 40g (placuszki są cienkie).
Fotkę finalną dodam jutro, bo to danie sylwestrowe :)