Składniki są na 10 porcji
1 porcja to 500 kcal 28 gram białka 36 gram węgli i 27 gram tłuszczy
co potrzebujemy-
szynka chuda 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
cebula 4 szt
boczek wędzony surowy 100 gram
pieczarki 200 gram
ziemniaki 1 kg
mąka z płatków owsianych 100 gram
maka pszenna 100 gram
2 jajka
czosnek pół główki
sos sojowy
curry
imbir w kawałku
łyzka skrobi ziemniaczanej
jogurt naturalny 500 gr
Szynkę kroimy w kawałki 1-1.5 cm i na łyzce oleju kokosowego podsmażamy z przyprawami curry,wędzona papryka,przyprawa do gyrosa
następnie dodajemy kilka ząbków czosnku i 2 cebule pokrojone i podsmażamy razem
dodajemy 200 gram pieczarek pokrojonych i dalej podsmażamy i dolewamy sosu sojowego do smaku
następnie podlewamy wodą i tak długo dusimy aż mięso zmięknie,w 100 ml wody rozrabiamy łyżkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczamy mięso w małej ilości sosu
Kapustę kiszoną kroimy drobno i zalewamy woda dokładamy 3 ziarnka ziela angielskiego,liść laurowy i kostkę bulionu wołowego i gotujemy do miękkości ( kapusta ma być jak najbardziej kwaśna)
boczek wędzony kroimy w kostke i wrzucamy na patelnię teflonowa aby się trochę wytopił,następnie do niego wrzucamy kapustę kiszona podkręcamy temperaturę aby woda odparowała i podsmażamy chwilę razem.
Robimy sos czosnkowy bierzemy jogurt naturalny 500 ml wciskamy przez praskę do niego 4 ząbki czosnku,dodajemy pieprz,troszkę słodzika,oraz czosnek suszony,mieszamy i odkładamy do lodówki.
Placki-1 kg ziemniaków ścieramy,2 cebule ścieramy dodajemy maki oraz 2 jajka i pieprz.na oleju kokosowym smażymy duże placki,przekładamy na talerz na to nakładamy nasze mięso,na mięso zasmażaną kapustę a kapustę polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego.