SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tęcza w terenie, forma jak marzenie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 93863

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Juz. Przeczytsm ostatni raz czy błędów nie ma
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Zima zima zima, także zaczynamy...


Pierwsza


na pierwszy ogień polecą bioderka zapiekane z kalafiorem i żółtym serem w śmietanie.
Przepis jest bardzo prosty, ale skuteczny i efektowny



Cóż nam potrzebne:
Ok 1 kg bioderek
300 g kaszy bulgur
Kalafior
Śmietana 30%
Ok 350g sera żółtego
Lubczyk i koperek, ale niekoniecznie.
Sól, pieprz

dobsz...zaczynamy

Nie patyczkujemy się. Od razu z góry rozprawiamy się z kalafiorem i kaszą.
Gotujemy i bierzemy się za konkrety.

Bioderka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy.
Do pojemnika wlewamy olej, sypiemy solą oraz pieprzem, mieszamy i nacieramy nasze mięsko.
Rozgrzewamy patelnię, niekoniecznie z tłuszczem i smażymy na kazdej ze stron po 3 minutki.
Następnie wlewamy maciupinkę wody i przykrywamy.
Będziemy to teraz dusić sobie.
U mnie trwało to 35 min na wolnym ogniu.
Dlaczego tak długo? Ponieważ lubię miękkie, rozpływający się mięso.
Możecie dusić i 10 min ;)



W międzyczasie zanim bioderka nam dojdą trzemy sobie ser na grubych oczkach.
Odkładamy 1/4 część sera, a resztś jego mieszamy ze śmietaną.
Czemuż to tak? A temuż, ponieważ nada to niepowtarzalny smak oraz płynność.
No dobrze, ale co z pozostałą 1/4?
Ba, tym na koniec posypiemy górę aby była chrupiąca ;)


Dobra, przypuśćmy, ze kasza, brokuł i bioderka gotowe.
To teraz bierzemy odrywamy mięso od kości i kroimy drobno razem z kalafiorem.
zaraz zaraz, co za typ...tyle duszenia mięsa po to zeby je odkrajać?
A po co kombinować skoro mozna dać pierś z kurczaka...

Owszem, można, ale nie sądzicie, że ta pierś gości za często w naszych kuchniach?

Lecimy dalej.
Będziemy robić to warstwowo w ten sposób:




Do naszego naczynka w którym będziemy piekli wsypujemy kaszę i ugniatamy ręką.
Na to dajemy nasz pyszny kalafiorek.
Następnie wrzucamy ser wymieszany ze smietaną, a na samą górę pozostałą 1/4 żółtego.
Teraz górę potraktujemy lubczykiem oraz koprem.
Powinno to prezentować się mniejwiecej tak:






Widzicie, kilka prostych czynności i mamy całkiem przyzwoite danie.
Ale czy faktycznie takie jest?
To już sami musicie spróbować :)



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Sprawdx poprawność ortograficzna
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 86 Napisanych postów 44057 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 134427
toooona fatu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
k***a. To danie na sylwestra a nie na vlcd
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 86 Napisanych postów 44057 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 134427
ale ja nie lubię fatu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 86 Napisanych postów 44057 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 134427
ale ładne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Dziekuje.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Ale ja lubie Fat ;p
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Zawsze mozna dać ser piórko
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trójkąciki Wysokobiałkowe

Następny temat

---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---

forma lato