...
Napisał(a)
Zima zima zima, także zaczynamy...
Pierwsza
na pierwszy ogień polecą bioderka zapiekane z kalafiorem i żółtym serem w śmietanie.
Przepis jest bardzo prosty, ale skuteczny i efektowny
Cóż nam potrzebne:
Ok 1 kg bioderek
300 g kaszy bulgur
Kalafior
Śmietana 30%
Ok 350g sera żółtego
Lubczyk i koperek, ale niekoniecznie.
Sól, pieprz
dobsz...zaczynamy
Nie patyczkujemy się. Od razu z góry rozprawiamy się z kalafiorem i kaszą.
Gotujemy i bierzemy się za konkrety.
Bioderka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy.
Do pojemnika wlewamy olej, sypiemy solą oraz pieprzem, mieszamy i nacieramy nasze mięsko.
Rozgrzewamy patelnię, niekoniecznie z tłuszczem i smażymy na kazdej ze stron po 3 minutki.
Następnie wlewamy maciupinkę wody i przykrywamy.
Będziemy to teraz dusić sobie.
U mnie trwało to 35 min na wolnym ogniu.
Dlaczego tak długo? Ponieważ lubię miękkie, rozpływający się mięso.
Możecie dusić i 10 min ;)
W międzyczasie zanim bioderka nam dojdą trzemy sobie ser na grubych oczkach.
Odkładamy 1/4 część sera, a resztś jego mieszamy ze śmietaną.
Czemuż to tak? A temuż, ponieważ nada to niepowtarzalny smak oraz płynność.
No dobrze, ale co z pozostałą 1/4?
Ba, tym na koniec posypiemy górę aby była chrupiąca ;)
Dobra, przypuśćmy, ze kasza, brokuł i bioderka gotowe.
To teraz bierzemy odrywamy mięso od kości i kroimy drobno razem z kalafiorem.
zaraz zaraz, co za typ...tyle duszenia mięsa po to zeby je odkrajać?
A po co kombinować skoro mozna dać pierś z kurczaka...
Owszem, można, ale nie sądzicie, że ta pierś gości za często w naszych kuchniach?
Lecimy dalej.
Będziemy robić to warstwowo w ten sposób:
Do naszego naczynka w którym będziemy piekli wsypujemy kaszę i ugniatamy ręką.
Na to dajemy nasz pyszny kalafiorek.
Następnie wrzucamy ser wymieszany ze smietaną, a na samą górę pozostałą 1/4 żółtego.
Teraz górę potraktujemy lubczykiem oraz koprem.
Powinno to prezentować się mniejwiecej tak:
Widzicie, kilka prostych czynności i mamy całkiem przyzwoite danie.
Ale czy faktycznie takie jest?
To już sami musicie spróbować :)
Pierwsza
na pierwszy ogień polecą bioderka zapiekane z kalafiorem i żółtym serem w śmietanie.
Przepis jest bardzo prosty, ale skuteczny i efektowny
Cóż nam potrzebne:
Ok 1 kg bioderek
300 g kaszy bulgur
Kalafior
Śmietana 30%
Ok 350g sera żółtego
Lubczyk i koperek, ale niekoniecznie.
Sól, pieprz
dobsz...zaczynamy
Nie patyczkujemy się. Od razu z góry rozprawiamy się z kalafiorem i kaszą.
Gotujemy i bierzemy się za konkrety.
Bioderka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy.
Do pojemnika wlewamy olej, sypiemy solą oraz pieprzem, mieszamy i nacieramy nasze mięsko.
Rozgrzewamy patelnię, niekoniecznie z tłuszczem i smażymy na kazdej ze stron po 3 minutki.
Następnie wlewamy maciupinkę wody i przykrywamy.
Będziemy to teraz dusić sobie.
U mnie trwało to 35 min na wolnym ogniu.
Dlaczego tak długo? Ponieważ lubię miękkie, rozpływający się mięso.
Możecie dusić i 10 min ;)
W międzyczasie zanim bioderka nam dojdą trzemy sobie ser na grubych oczkach.
Odkładamy 1/4 część sera, a resztś jego mieszamy ze śmietaną.
Czemuż to tak? A temuż, ponieważ nada to niepowtarzalny smak oraz płynność.
No dobrze, ale co z pozostałą 1/4?
Ba, tym na koniec posypiemy górę aby była chrupiąca ;)
Dobra, przypuśćmy, ze kasza, brokuł i bioderka gotowe.
To teraz bierzemy odrywamy mięso od kości i kroimy drobno razem z kalafiorem.
zaraz zaraz, co za typ...tyle duszenia mięsa po to zeby je odkrajać?
A po co kombinować skoro mozna dać pierś z kurczaka...
Owszem, można, ale nie sądzicie, że ta pierś gości za często w naszych kuchniach?
Lecimy dalej.
Będziemy robić to warstwowo w ten sposób:
Do naszego naczynka w którym będziemy piekli wsypujemy kaszę i ugniatamy ręką.
Na to dajemy nasz pyszny kalafiorek.
Następnie wrzucamy ser wymieszany ze smietaną, a na samą górę pozostałą 1/4 żółtego.
Teraz górę potraktujemy lubczykiem oraz koprem.
Powinno to prezentować się mniejwiecej tak:
Widzicie, kilka prostych czynności i mamy całkiem przyzwoite danie.
Ale czy faktycznie takie jest?
To już sami musicie spróbować :)
Poprzedni temat
Trójkąciki Wysokobiałkowe
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Następny temat
---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---
Polecane artykuły