dynia - ja dałem 2 gatunki pół na pół - wyszło około 1kg
250 g chudego twarogu
250 g półtłustego twarogu
6 łyżek jogurtu naturalnego
3 jaja
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki słodzika w proszku lub rozpuszczonego w wodzie – stewii lub ulubionego
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
spód:
płatki owsiane/żytnie - w zależności od wielkości blachy
1 łyżka miodu
50 g masła
Sposób przygotowania
1.
Dynię myjemy i kroimy w kostkę – 5×5 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do miękkości – około 25 minut. Studzimy. Ser miksujemy z jogurtem, aż stanie się kremowy. Dodajemy też budyń. Dodajemy do niego jaja, przyprawy oraz słodzik ( lub cukier w wersji standardowej ), ponownie miksujemy aż się spienią. Dynię oddzielamy łyżką od skórek i dokładnie ubijamy na pure. Łączymy ją z masą serową i przekładamy do formy – na spód lub papier do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach. Upieczony pozostawiamy w piekarniku na 20 minut, później wyciągamy z pieca i studzimy.
2.
Spód: płatki kruszymy mikserem. Topimy tłuszcz. Łączymy go z płatkami i miodem. Lepką masą wykładamy natłuszczoną formę do 2/3 wysokości lub sam spód. Chłodzimy 15-20 minut. Spód zalewamy masą serową i pieczemy jw.