Jak powszechnie wiadomo, węglowodany są głównym źródłem energii w naszej diecie. Większość osób w czasie budowania masy mięśniowej bazuje właśnie na nich. Często spotkać można w posiłkach różnego rodzaju kasze, ryże, makarony, ziemniaki, płatki, czy bataty. Najczęściej jednak zaobserwować można obecność w diecie pieczywa. To właśnie ono jest produktem, który jako jeden z niewielu nie wymaga obróbki termicznej. Można je w zasadzie wyjąć i zjeść, bez konieczności smażenia, gotowania, czy pieczenia. Niestety nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że pieczywo pieczywu nie jest równe. Wszystko zależne jest od składu produktu.
Jak więc wybrać dobrej jakości pieczywo?
Warto zwrócić dokładną uwagę na jego skład. Zalecane pieczywo będzie bazowało na mące żytniej, razowej, orkiszowej, graham lub będzie to pieczywo pełnoziarniste, czy pumpernikiel. Będzie ono miało twardą strukturę, brak odkształceń i dużą masę w niewielkim kawałku. Gąbczastość pieczywa świadczy o użyciu słabej jakościowo mąki pszennej i polepszaczy lub karmelu, które mogą fałszować zabarwienie na ciemniejsze. Unikać warto dodatku mąki pszennej.
Cenną uwagą jest to, że produkty wymienione jako pierwsze w kolejności w składzie występują w największej ilości. W przypadku bułki fitness producent podaje procentowe zawartości składników, więc nie jest to istotne. Produkt ten bazuje na mące pszennej a dodane ma tylko 13% lepszej jakościowo mąki żytniej. Dodano również polepszacze. Niestety nie jest to zbyt dobry jakościowo produkt.