Będąc piękną panią ćwiczącą fitness
podam Ci parę przepisów :
Ciasto migdałowe
Utrzeć 150 g masła, 150 g cukru i 4 żółtka. Dodawać stopniowo 200g mąki tortowej wymieszanej z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Dodać 150 g zmielonych migdałów i 6 kropli aromatu migdałowego Dr.Oetkera. Ubić na sztywno 4 białka i rozprowadzić w przygotowanej masie. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić powierzchnię i delikatnie ułożyć na nie 50 g migdałów. Piec w temp.180-200C ok.55min.
Ciasto migdałowe z jagodami
Składniki
25 dag świeżych lub mrożonych jagód.
Ciasto: po
25 dag masła, mąki i mielonych migdałów, 15 dag cukru, jajo, szczypta mielonych goździków, łyżeczka cynamonu.
Zalewa: 3 jaja, po 100 ml jogurtu i śmietanki, 2,5 łyżki cukru
Składniki ciasta zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę lub dużą formę do tart wysmarowaną masłem. Jagody umyć, osączyć i ułożyć na cieście. Składniki zalewy wymieszać i wylać na jago-dy. Z reszty ciasta wykroić paski szerokości 1 cm i ułożyć z nich kratkę na owocach. Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
BABKA MIGDAŁOWA
25 dkg mąki, 4 dkg drożdży, 1 szklanka mleka, 10 dkg masła, 10 dkg cukru, 10 dkg migdałów, 1/2 laski wanilii, 3 jajka
Rozdrobnione w ciepłym mleku drożdże wymieszać dokładnie z mąką i zostawić w ciepłym miejscu. Żółtka z cukrem ubić na parze do białości. Gdy rozczyn się ruszy, dodać ubite żółtka, posiekane migdały (bez skórki) i wanilię; starannie wyrobić ciasto. Dodać ciepłe, sklarowane masło i dalej wyrabiać ok. 30 minut. Wreszcie dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Włożyć do wysmarowanych masłem foremek i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika; piec ok. 60 minut.
Po ostudzeniu można polukrować.
MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM
Przepis na 15 sztuk
CIASTO : 25 dkg mąki, 20 dkg masła, 15 dkg zmielonych migdałów, 15 dkg cukru pudru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, szczypta soli;
KREM DO PIECZENIA: 25 dkg masła, 25 dkg cukru pudru, 20 dkg zmielonych migdałów, 2 jaja, 20 dkg mąki, 20 g likieru migdałowego, szczypta soli;
KREM DO DEKORACJI: 25 dkg masła, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru, 2 czubate łyżki cukru waniliowego , 20 g likieru migdałowego, 15 winogron
CIASTO : mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, migdałami, posiekać z masłem na piasek, dodać żółtka, wyrobić szybko gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwać i odstawić do lodówki.
KREM DO PIECZENIA : masło utrzeć na krem, dodawać cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełożyć do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190`C. Babeczki piec ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek.
KREM DO DEKORACJI : masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odciąć wierzch. Ciasteczka ozdobić niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryć wierzchem, ozdobić winogronem.
Pozdrawiam,
Leniwy Tyka
*** FitNessCafeClassic ***
"Nobody likes dieting. It's boring, difficult, and it intrudes on our personal lives."