SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Gotowanie z FitMax'em.

temat działu:

FITMAX

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 36894

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
no to wrzuce :D zaraz się biore za montowanie przepisu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Leczo
kolejna odsłona, nieco inna niż Patryka

Składniki:
2 zielone papryki
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 małe papryczki chilli
700-1000g fileta
trochę pieczarek
2 cabule białe
1 cebula czerwona
łyżka mąki
500-750ml wody
troszke ostrego ketchupu
2 pomidory
sól,pieprz,oregano,bazylia, papryka słodka,ostra

Przygotowanie:
Papryki kroimy, usuwamy z tego białego syfu i pestek który znajduje się w środku, myjemy, kroimy na małe cienkie paski. Pomidory myjemy, kroimy na drobne kawałki i całość wrzucamy do rozgrzanego garnka -przykrywamy pokrywą i dusimy. Oczywiście wszystko od czasu do czasu trzeba przemieszać.
W międzyczasie kroimy mięso na drobniutkie kawałki, smażymy na patelni razem z posiekaną cebulą i posiekanymi pieczarkami. Jak się usmaży, odkładamy na bok. Czekamy aż papryka trochę zmięknie i wrzucamy resztę składników, dusimy tak przez 10-15minut. Następnie dolewamy wody. ALE NIE OD RAZU CAŁOŚĆ a troszeczkę 200-300ml, dalej podgotowujemy wszystko przez 5-10min. Wlewamy resztę wody, tak żeby PRAWIE całość się pokryła wodą (zostawiamy 1cm od góry bez wody) w szklance osobnej mieszamy mąkę z wodą i dolewamy. Dodajemy również troszke pikantnego ketchupu tak z 15-20g, mieszamy i podgotowujemy jeszcze z 5-10minut.

I Wuala! leczo gotowe. Taki garnek wystarczył mi na 3 porcje po 250g mięsa w misce. Mega ale to mega zapycha i co najważniejsze, nie ma wg węgli ! tyle co z tej mąki i ketchupu czyli moze z 10g, ale spokojnie mozna to wliczyć w bilans
na redukcje danie wręcz idealne. Jedyny minus to czas przygotowania, całość mi zajęła 40-50min.



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Kurczak z ziemniakami "po Wietnamsku"





Potrzebujemy:
250g fileta
440g ziemniaków
sos sojowy ciemny
pieprz/sól/wegeta
2 małe lub jedna spora cebula
troche wody
słodzik


Przygotowanie:


Ziemniaki kroimy na ćwiartki, gotujemy w wodzie-doprawiamy solą. Uwaga! Nie gotujemy ich tak bardzo by się rozwalały po nakłuci widelca czy czymś podobnym. Mają być troszke twarde bo i tak się dorobią jeszcze na patelni z mięsem. Jak się ugotują,wylewamy wode,odsawiamy na bok. w międzyczasie robimy miesko

Mięso:
Kroimy na kawałki ok 5cm,dajemy do małej miski, wszystko zalewamy dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, doprawiamy pieprzem/Vegetą. Nie polecam dodawania jakichkolwiek innych przypraw do kurczaka bo prawdopodobnie zepsuje to całkowicie smak. Nie dajemy też dużo pieprzu i soli. dosłownie szczypte. Całość mieszamy i dajemy do lodówki na 15 min. Mozna też dzien wcześniej zamarynować i dać na całą noc. Wtedy mięsko elegancko przejdzie przyprawami. Mozemy je rowniez dodatkowo ponakłuwać widelcem zeby lepiej/szybciej przeszło przyprawami.
Zaraz przed wrzuceniem na patelnie rozpuszczamy 2-3 tabletki słodzika w b.małej ilości wody. Nie przejmujecie sie, wg nie czuć słodkiego smaku.
Wrzucamy wszystko na patelnie i smażymy aż mięso będzie prawie gotowe. Całość od czasu do czasu polewamy malutką ilością wody żeby sie nie przypalało a też leciutko się podgotowało. Na sam koniec dodajemy posiekaną cebule (w słupki) i ziemniaki, polecam ziemniaki i mieso z cebulą robić na jednej i drugiej połowie patelni, nie mieszać wszystkiego choć jak kto woli. Mieso i cebule polewamy znów dwoma łyżkami sosu sojowego i mieszamy, przyprywamy patelnie pokrywą i dusimy. Od czasu do czasu polewamy malutka iloscią wody i obracamy mieso/ziemniaki. Ziemniaki dodatkowo posypać vegetą. Pare minut i gotowe ! Jedenko pierwsza klasa !

Do tego świetnie pasuje sałatka warzywna z sosem czosnkowym:
troche ogórka,pomidora,sałay pekińskiej,rzodkiewki, papryki zielonej,czerwonej + kto co tam jeszcze chce. wszystko kroimy na małe kawałeczki mieszamy i polewamy sosem czosnkowym



sos:
50-80g twarogu
2-3 zabki czosnku
vegeta, pieprz
szczypiorek/baczek cebuli/koperek
Twaróg dajemy do miski, czosnek oczywiście mielimy, dosypujemy pieprzu i vegety, dodajemy pokrojone zielsko + zalewamy mała iloscą wody i mieszamy. Sos wychodzi bardzo dobry i bez zbędnych dodatków typu majonez,jogurt naturalny czy inne wynalazki by zrobic coś prawie identycznego

SMACZNEGO !


Zmieniony przez - Hekade w dniu 2014-07-15 16:19:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Pizza na ciescie kalafiorowym

Kolejny przepis typu:
redukcja HELP ME

Potrzebujemy:
kalafior 700g
mięso 300g czy ile tam chcemy
2-3 pomidory (około 500-700g)
Zioła prowansalskie, bazylie, oregano, pieprz, chilli jak ktos lubi ostre, vegeta/sól + jakie kto tam woli przyprawy.
Cebula czerwona/biała
papryka czerwona/zielona
pieczarki
3-4 jaja całe lub 7-8białek jaj
+ ulubione przyprawy do miecha


-Kalafiora gotujemy tak żeby był lekko twardy, odstawiamy na bok, jak ostygnie blendujemy go lub trzemy na tarce na taką maź, dajemy do miski
- Do miski dodajemy w/w przyprawy + wbijamy jajka i mieszamy wszystko
- Na tacke dajemy papier do pieczenia uprzednio wysmarowany jakimś tłuszczem. wlewamy mase i od razu do piekarnika na 40 minut. Jak się przyrumieni, stwardnieje wyciągamy...
-W między czasie kroimy reszte składników, miesa nie trzeba smazyć czy coś.
-Robimy sos pomidorowy: 2-3 pomidory wrzucamy do blendera, blendujemy, dodaje w/w przyprawy(znowu nie przesadzmy z ich ilościa) Blendujemy do momentu aż będzie praktycznie sama woda
- Smarujemy sosem spód naszej pizzy, dodajemy reszte skłądników i spowrotem do piekarnika na 20-40min. Im dłużej bd robić tym ciasto będzie twardsze


A tak wyglądają wszystkie składniki pokrojone,masa zrobiona itp itd


Nie powstaje z tego moze rasowa pizza ale taki mega pyszny wypiek, mega zdrowy z mega dawką witamin i minerałów. Mega zapycha itp itd

SMACZNEGO Chłopcy





Zmieniony przez - Hekade w dniu 2014-07-18 21:16:59
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 287 Napisanych postów 2303 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 99903
super wygląda,zwłaszcza ta pizza,może w weekend spróbuję
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
pizza jest mega kozacka, już samo ciasto mozna wpyierdalać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Sernik z patelnii


Przepis banalnie prosty, szybki i mega smaczny. Idealnie nadaje się na kolacje/ostatni posiłek


Potrzebujemy:

Twaróg 200g
ok 8 żołtek lub białek lub 4 całe jaja. U mnie to były akurat żółtka
aromat waniliowy
słodzik

Wszystko razem mieszamy, słodzik rozgniatami łyzeczkami bo cięzko się bedzie rozpuszczać w jajach. Mieszamy wszystko i wlewamy na rozgrzaną patelnie ( u mnie to byla teflonowa wysmarowana olejem na papierze) Smażymy, przewracamy, mieszamy itd itd. Jak już będzie usmażone i cała masa będzie jednolita, wkładamy do miski. Ugniatamy mocno łyżka i odstawiamy na ok 30-45 min. Moze byc do lodówki ale nie musi (ja nie dawałem) Po tym czasie wyjmujemy ją i dajemy na talerz. W smaku jest mega, smakuje jak normalny sernik, ale wiadomo to wersja BodyBulider więc nie wygląda identycznie. Śmiało można dodać jakieś suszone albo świerze warzywa np. rodzynki, borówki amerykańskie itp.

Jakbyście chcieli zrobić ten sernik w piekarniku, to wszystko robimy dokładnie tak samo (tylko nie smażymy %) ) dajemy do jakiegoś głębokiego naczynia i czekamy aż się zrobi. Oczywiscie nie oplaca sie odpalac piekarnika na tak małą porcje... Wtedy warto zrobic takie 3-4 na raz, tylko trzeba uważać zeby wszystkiego nie skonsumować na raz, bo ja jak jadłem ten sernik z patelni to ani się obejrzałem a jego już nie było

Smacznego





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 43 Napisanych postów 5517 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 54876
Wszedłem na masę także za pare dni pojawią się przepisy ode mnie :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 59 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 735
Ja podziwiam że chce się Wam tak gotować/wymyślać... chyba jestem leniwy :P wygląda apetycznie i zapewne takie jest :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 287 Napisanych postów 2303 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 99903
samo się nie zrobi, więc trzeba ruszyć 4 litery

Zmieniony przez - alexus w dniu 2014-07-23 09:48:17
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rehabilitacja po złamaniu kości

Następny temat

BJJ + siłownia, jaka suplementacja?

WHEY premium