Składniki:
* 0,5 kg fileta z indyka
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 1 czerwona cebula
* Zielona pietruszka
* Koperek
* Żółty ser ( dekoracja )
* przyprawy
* oliwa
Składniki na sos:
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1 łyżka musztardy
* 2 ząbki czosnku
* pęczek koperku
* przyprawy ( pieprz,sól )
Składniki na mizerie :
* 0,5 kg ogórków gruntowych
* 2 łyżki śmietany
* ocet
* przyprawy
Wykonanie:
Mięso smażymy na oliwie ok 10 min na średnim ogniu,dodajemy pokrojone w paski papryki oraz cebulę.Wszystko razem dusimy jeszcze ok 5-7 min.
Mizeria:
Ogórki kroimy w plasterki.
dodajemy troszku soli i odstawiamy na ok 10 - 15 min by woda z nich wyszła...następnie odlewamy wodę dodajemy śmietanę oraz ocet i do lodówki
Sos śmietankowo - musztardowy :
Śmietanę i musztardę mieszamy razem w misce,dodajemy zmiażdżony czosnek,posiekany koperek,przyprawy mieszamy i do lodówki
Mięso podajemy z ryżem ( można również z makaronem ) polane chłodnym sosem,posypane startym serem oraz pietruszką ...
Lepsze niż w barze;)