Danie dobre przy dietach nieskowęglowodanowych
Skład:
- 200g orzechów laskowych
- 3 jajka
- pół małego kieliszka rumu lub nalewki orzechowej
- słodzik
Przygotowanie:
Orzechy prażymy na patelni a następnie spłukujemy pod wodą łupinki (można pominąć cały ten etap). Wrzucamy je do miksera/młynka i mielimy jak najdrobniej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dwa żółtka ucieramy na parze ze słodzikiem. Dodajemy do orzechów a całość łączymy z ubitymi białkami i delikatnie mieszamy. Dodajemy rum.
Tak przygotowaną masę wkładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok pół godziny.
Z tej ilości wyszło 10 babeczek.
W tym czasie można przygotować polewę czekoladową. W tym celu do rondelka wlewamy ok 100g chudego mleka (można zastąpić wodą), dosypujemy ok 40g czekoladowego WPC, dodajemy słodzik i gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do zgęstnienia.
Wartości odżywcze całości (razem z polewą):
kcal: 1680
B: 85g
W: 17g
T: 142g
SMACZNEGO
Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia
ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html
Mój dziennik:
http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html