...
Napisał(a)
Z ryżem jet tak jak napisaliście. Pęcznieje bo woda wsiąka. Zaś w 100 gr miesa masz ok. 20gr białka, tak? Gdy je przyrządzisz waga zmniejsza się do 70gr, tak? a więc białka będzie 30% mniej.
...
Napisał(a)
to tylko woda z kuraka wylatuje : D i dlatego wazy 70g, przeciez makro sie nie zmienia : p , wszystko jest takie same jak przy 100g kuraka ; )
...
Napisał(a)
Kiljann to zrób test. 100 gram surowego kurczaka ugotuj, a drugie 100 gram usmaż. Potem porównaj wagi po obróbce i wyciągnij wniosek na temat ilości białka w obu porcjach.
Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.
...
Napisał(a)
Poskramiacz tłuszczu - uważam, że waga będzie podobna- i tu się skurczy i i tu.
Misi0o - skoro jesteś pewny, to po co zakładasz temat i pytasz?
Mam jeszcze pytanie do dudee i poskramiacza tłuszczu - w 100gr surowego miesa jest ok 20gr białka, tak? Po przyrządzeniu go waga wynosi ok. 70gr, czy wówczas białko dalej pozostaje na poziomie ok. 20gr?
Misi0o - skoro jesteś pewny, to po co zakładasz temat i pytasz?
Mam jeszcze pytanie do dudee i poskramiacza tłuszczu - w 100gr surowego miesa jest ok 20gr białka, tak? Po przyrządzeniu go waga wynosi ok. 70gr, czy wówczas białko dalej pozostaje na poziomie ok. 20gr?
...
Napisał(a)
dudee mądrze gada
Kiljann
z twojego punktu widzenia np bierzesz ryż 100g gotujesz i jakimś cudem zwiększasz ilość białka i węgli? wtf bo nie czaje
Zmieniony przez - vanguma w dniu 2014-03-23 15:14:28
Kiljann
z twojego punktu widzenia np bierzesz ryż 100g gotujesz i jakimś cudem zwiększasz ilość białka i węgli? wtf bo nie czaje
Zmieniony przez - vanguma w dniu 2014-03-23 15:14:28
...
Napisał(a)
Ryż był podany tylko dla przykładu. Zostało już wyjaśnione że pęcznieje bo nabiera wody. Zatem wartości się nie zmieniają.
...
Napisał(a)
Czyli mając w 100gr miesa surowego ok. 20gr białka, rozumiem że w 100gr miesa przyrządzonego jest ok. 30gr białka?
...
Napisał(a)
Nie ma ubytków w mięsie. To tyczy się każdego produktu.
Temat został wyczerpany.
Temat został wyczerpany.
...
Napisał(a)
Ok dzięki za wyjaśnienie. Cały czas myślałem, ze jest inaczej i patrzyłem na wagę mięsa po przyrządzeniu. Czyli spożywałem za dużo białka o 30% z samego mięsa w stosunku do mojego zapotrzebowania.
...
Napisał(a)
Misi0o - skoro jesteś pewny, to po co zakładasz temat i pytasz?
Bo dudee mi wyjasnił i w między czasie przeczytałem pare tematow :P, Kiljann no ja tak samo robilem, no trudno czlowiek uczy sie na bledach :D, co nie zmienia faktu ze sie ciesze ;d bo wiecej kuraka mi zostanie i na dluzej ;p
Bo dudee mi wyjasnił i w między czasie przeczytałem pare tematow :P, Kiljann no ja tak samo robilem, no trudno czlowiek uczy sie na bledach :D, co nie zmienia faktu ze sie ciesze ;d bo wiecej kuraka mi zostanie i na dluzej ;p
Poprzedni temat
Brzydka warstwa galaretki :P
Polecane artykuły