PUREE.
Świetna przekąska. Oto przepis na zdrową, pyszną i dietetyczną tortillę:
SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB)
400 gramów surowego fileta z łososia (nie dzwonki)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
spora szczypta soli
spora szczypta pieprzu cytrynowego
1/2 cytryny
Dodatkowo
4 arkusze alg, takich jak do suhi
2 liście zielonej sałaty
2 małe ogórki pokrojone w słupki (ogórki mogą być ze skórką)
1 marchewka starta na wiórki
100 gramów chudego białego sera
2 łyżeczki białego chrzanu
sól i czarny pieprz do smaku
WYKONANIE
Sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny dokładnie mieszamy i nacieramy łososia. Pieczemy w
piekarniku około 15-20 minut.
Kiedy nasz łosoś będzie się piekł, przygotowujemy pure z sera i chrzanu.
Do miseczki wkładamy biały ser, chrzan, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, aby nie było
grudek. Można też masę zmiksować.
Kroimy warzywa.
Wyjmujemy łososia z piekarnika i czekamy aż wystygnie.
Czas na wypełnienie naszej algowej tortilli pysznym łososiem.
Bierzemy dwa arkusze alg i kładziemy jeden na drugi, lekko je rozchylamy, tak aby ułożyły
się w kształt trójkąta (nasza tortilla będzie wyglądać jak rożek).
Nakładamy sałatę, pure z białego sera, pokrojone w słupek ogórki, marchewkę i łososia.
Całość zawijamy i natychmiast zjadamy:)
Smacznego:)
Olivia