Organizm człowieka potrzebuje kwasów tłuszczowych, aby zachować dobrostan psycho-fizyczny. Brak podaży niektórych Kwasów tłuszczowych może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, poprzez podwyższony cholesterol, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi a także depresję.
NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE:
Największe ilości tych kwasów tłuszczowych zawierają ryby, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, niektóre oleje.
Najbardziej cennymi odmianami dla ustroju są Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Kwasy tłuszczowe Omega-3 muszą być dostarczone wraz z pożywieniem do ustroju, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać.
Suplementacja Omega-3 niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, między innymi obniżenie poziomu cholesterolu, przeciwdziałanie migrenom. Najwięcej Omega-3 zawierają takie produkty jak łosoś, sardynki, makrele, tuńczyk.
Podobnie jak Omega-3 Kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 również są niezbędne dla organizmu. Olej słonecznikowy, sojowy oraz kukurydziany zawierają najwięcej Omega-6. Organizm jest w stanie samodzielnie wytworzyć natomiast Omega-9 gdy posiada Omega-3 i Omega-6. Najwięcej Omega-9 zawiera awokado, orzechy pod różną postacią, oliwki, olej sezamowy.
NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE:
Nasycone kwasy tłuszczowe zawierają w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla i cechują się brakiem rozpuszczalności w wodzie. Źródłem pokarmowym nasyconych kwasów tłuszczowych są takie produkty jak smalec, masło, tłuste mleko i przetwory mleczne, słodycze, margaryna, kiełbasy, hamburgery.
Organizm człowieka nie wymaga dodatkowej podaży tego typu kwasów tłuszczowych ponieważ potrafi samodzielnie je wytworzyć. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do:
- łuszczycy,
- migren,
- podwyższenia poziomu cholesterolu,
- otyłości,
- zmian nowotworowych,
- chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:30:04
Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:31:23
Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:31:39