SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KWASY TŁUSZCZOWE

temat działu:

Oficjalne forum MUTANT - PVL

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3036

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 218 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 6031
Nienasycone kwasy tłuszczowe vs. nasycone kwasy tłuszczowe

Organizm człowieka potrzebuje kwasów tłuszczowych, aby zachować dobrostan psycho-fizyczny. Brak podaży niektórych Kwasów tłuszczowych może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, poprzez podwyższony cholesterol, choroby serca, wysokie ciśnienie krwi a także depresję.

NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE:

Największe ilości tych kwasów tłuszczowych zawierają ryby, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona, niektóre oleje.
Najbardziej cennymi odmianami dla ustroju są Kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Kwasy tłuszczowe Omega-3 muszą być dostarczone wraz z pożywieniem do ustroju, ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać.

Suplementacja Omega-3 niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, między innymi obniżenie poziomu cholesterolu, przeciwdziałanie migrenom. Najwięcej Omega-3 zawierają takie produkty jak łosoś, sardynki, makrele, tuńczyk.

Podobnie jak Omega-3 Kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 również są niezbędne dla organizmu. Olej słonecznikowy, sojowy oraz kukurydziany zawierają najwięcej Omega-6. Organizm jest w stanie samodzielnie wytworzyć natomiast Omega-9 gdy posiada Omega-3 i Omega-6. Najwięcej Omega-9 zawiera awokado, orzechy pod różną postacią, oliwki, olej sezamowy.

NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE:

Nasycone kwasy tłuszczowe zawierają w łańcuchu więcej niż 10 atomów węgla i cechują się brakiem rozpuszczalności w wodzie. Źródłem pokarmowym nasyconych kwasów tłuszczowych są takie produkty jak smalec, masło, tłuste mleko i przetwory mleczne, słodycze, margaryna, kiełbasy, hamburgery.

Organizm człowieka nie wymaga dodatkowej podaży tego typu kwasów tłuszczowych ponieważ potrafi samodzielnie je wytworzyć. Nadmierne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych może prowadzić do:
- łuszczycy,
- migren,
- podwyższenia poziomu cholesterolu,
- otyłości,
- zmian nowotworowych,
- chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:30:04

Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:31:23

Zmieniony przez - adamhool19 w dniu 2014-02-10 14:31:39
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 758 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 18395
Akurat tłuszczów omega 6 powinno się dostarczać jak najmniej, bo działają one prozapalnie - dla odmiany omega 3 działają przeciwzapalnie.
Co do nadmiernego spożycia tłuszczów nasyconych, to jak ktoś jest na tzw. diecie tłuszczowej (Low Carb High Fat) gdzie bazuje się na tłuszczach nasyconych, to właściwie nie ma wtedy czegoś takiego jak nadmiar tłuszczów nasyconych.

Aczkolwiek na węglowodanowym modelu żywienia nadmiar tłuszczów nasyconych może szkodzić natomiast na tłuszczowym modelu żywienia, to węglowodany szkodzą (i dlatego na dietach LCHF zjada się bardzo dużo tłuszczu za to bardzo mało węglowodanów).

Na diecie węglowodanowej trzymać się należy (generalnie) tych wartości:

białko 20-25% węglowodany 60% tłuszcze 15-20%

na diecie tłuszczowej tych:

białko 20-30 % tłuszcze 60-70% węglowodany 10-20%

Na diecie tłuszczowej nie zalewa tak jak na węglowodanowej i zjada się pożywienie o zdecydowanie większej wartości biologicznej.

Zmieniony przez - RPS1990 w dniu 2014-02-13 20:07:27
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zaproszenie na VII Zawody Power - PVL sponsorem!

Następny temat

Nogi naszym fundamentem !

WHEY premium