3/4 szklanki suchej ciecierzycy (lub 2 puszki konserwowej)
500g przecieru pomidorowego
2 cebule
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
torebka herbaty
łyżeczka nasion kminku, kurkumy i imbiru
ząbek czosnku, kolendra, liść laurowy, sól i pieprz
Przygotowanie:
0. Przed gotowaniem ciecierzycę należy dobrze wymoczyć-powinna stać zalana wodą 10-12 godzin.
1. Następnie do garnka wlać ok. 2 szklanek wody, torebkę herbaty i liść laurowy, zagotować. Gdy zawrze, wyciągnąć herbatę, wsypać namoczoną i przepłukaną ciecierzycę i gotować ok. 1,5 godziny.
2. Odcedzić, wlewając płyn do osobnej miski. Wyciągnąć liść laurowy.
3. Cebulę posiekać.
4. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić jedną cebulę, następnie dodać kolendrę i połowę ciecierzycy. Krótko podsmażyć i przełożyć do garnka.
5. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i kolendrę, krótko podsmażyć. Dodać drugą cebulę i kurkumę, smażyć, często mieszając, do momentu, aż cebula będzie złota. Wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3-5 minut.
6. Całość dodać do garnka razem z resztą ugotowanej ciecierzycy. Dolać płyn z gotowania ciecierzycy w takiej ilości, by sos był gęsty i gotować kilka minut, często mieszając. Podawać z kaszą kuskus.
Wychodzi 6 porcji sosu
BWT - 9/32/5