http://en.wikipedia.org/wiki/Creatine
1. Pomaga dostarczać energię do wszystkich komórek w organiźmie, głównie do mięśni, ale odgrywa także znaczącą rolę w dostarczaniu energii do mózgu i komórek nerwowych.
2. Organizm jest w stanie sam wytworzyć kreatynę (jest syntezowana w wątrobie i nerkach). Jednakże połowa kreatyny znajdującej się w naszym organiźmie pochodzi z jedzenia, głównie z mięsa. Badania pokazały, że poziom kreatyny u wegetarian jest znacząco niższy. Spożywanie suplementów kreatyny przez wegeterian wyrównuje poziom kreatyny do tego samego poziomu co u nie-wegeterian także spożywających suplementy kreatyny.
3. Stosowana przez atletów, kulturystów, zapaśników, sprinterów i innych sportowców chcących przybrać na masie mięśniowej. Typowo spożywają 2-3 razy większe dawki w porównaniu do dawki otrzymywanej z diety bardzo wysokiej w białko.
4. Nie ma żadnych przeciwskazań i efektów ubocznych przy doustnej suplementacji kreatyną, w dawkach 2-5g dziennie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował w 2004 roku dokument stwierdzający, że długoterminowe doustne przyjmowanie czystej kreatyny w dawce 3g jest wolne od ryzyka. Doniesienia o uszkodzeniach nerek przez suplementację kreatyną zostały naukowo obalone.
5. Rozległe badania wykazały, że suplementacja kreatyną w dawkach od 5 do 20 gram dziennie wydaje się być bardzo bezpieczna i w dużym stopniu pozbawiona niepożądanych skutków ubocznych, a zarazem skutecznie poprawia reakcję fizjologiczną podczas ćwiczeń oporowych, zwiększając maksymalną produkcję siły mięśni zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
6. Koncentracja kreatyny w osoczu krwi (główny, płynny składnik krwi) u zdrowej dorosłej osoby wynosi od 2 do 12mg na litr. Po zażyciu pojedyńczej dawki doustnej 5g poziom szczytowy kreatyny w osoczu krwi występuje w 1-2 godziny po spożyciu i wynosi 120mg na litr. Kreatyna ma dość krótki okres półtrwania (czas, w którym stężenie w osoczu zmniejszy się do połowy wartości początkowej, po zakończeniu fazy wchłaniania i dystrybucji) i wynosi trochę mniej niż 3 godziny. Tak więc by utrzymać podwyższony poziom kreatyny w osoczu konieczne byłoby podawanie małych dawek doustnych co 3-6 godzin w ciągu dnia. Kreatyna jest zużywana przez organizm dość szybko, jeśli chce się utrzymać jej wysokie stężenie, po zastosowaniu dawki nasycającej (12-24g dziennie przez 1-2 tygodnie), należy podawać standardową dawkę wynoszącą 2-5g na dzień.
7. Wykorzystanie kreatyny w leczeniu chorób mięśniowo-nerwowych. Wykazano umiarkowane zwiększenie siły u ludzi z różnymi zaburzeniami nerwowo-mięśniowymi. Trwają nadal badania nad możliwym wykorzystaniem kreatyny jako środka w leczeniu chorób nerwowo-mięśniowych, neurologicznych, neurodegeneracyjnych oraz depresji. Badania wykazały, że kreatyna jest dwa razy skuteczniejsza od leku Riluzol w przedłużeniu życia myszy chorującej na stwardnienie zanikowe boczne (nieuleczalna, postępująca choroba neuronu ruchowego). Ochronne działanie kreatyny w tym przypadku może być spowodowane zwiększoną dostępnością energii dla uszkodzonych komórek nerwowych. Podobnie obiecujące wyniki uzyskano przedłużając żywotność u myszy dotkniętych chorobą Huntingtona (choroba genetyczna atakująca ośrodkowy układ nerwowy, objawiająca się niekontrolowanymi ruchami i otępieniem).
8. Poprawa zdolności poznawczych u osób starszych. W kontrolowanym eksperymencie placebo z podwójnie ślepą próbą stwierdzono, że grupa osób składająca się z wegetarian i wegan, którzy brali 5g kreatyny dziennie przez sześć tygodni wykazały znaczną poprawę w dwóch testach inteligencji płynnej (utożsamiana z wrodzoną inteligencją, inteligencją niewyuczoną, szybkością procesów umysłowych, czy szybkością i jakością przesyłania impulsów nerwowych w neuronach, "tym z czym się rodzimy", potencjałem intelektualnym). Grupa traktowana kreatyną była w stanie powtórzyć dłuższe sekwencje liczb z pamięci i miały wyższy ogólny wynik IQ niż grupa kontrolna. Kolejne badania wykazały, że suplementacja kreatyną polepsza zdolności poznawcze u osób starszych. U osób młodszych w wieku 19-23 nie zauważono poprawy.