Szacuny
2
Napisanych postów
216
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2657
Witam Serdecznie,
Wiem, że smażenie jest najgorszą z metod przyrządzania potraw ze względu na spalanie się w wysokich temperaturach tłuszczu, który jest szkodliwy. Jak natomiast sytuacja wygląda na smażeniu na oliwie z oliwek? czy tu panuje ta sama zasada?
Pytam o oliwę z oliwek, ponieważ jest ona prozdrowotna a z drugiej strony jest wykorzystywana w sprayach, które zastępują tłuszcz podczas smażenia a są reklamowane jako, te które nie mają tych negatywnych właściwości spalonego tłuszczu.
Szacuny
2
Napisanych postów
216
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2657
spójrz na skład ... to jest oliwa z oliwek albo olej rzepakowy - ale zawsze olej, tylko, że w postaci aerozolu. Czyli niczym się nie różni od smażenia na oliwie z oliwek w innej postaci.
Szacuny
2
Napisanych postów
216
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2657
No właśnie, nie! Jeśli smażenie na oleju (bez względu na jego rodzaj) jest niezdrowe. to czy będzie on w płynie czy w spray'u, to wciąż to jest niezdrowe. Chyba, że ktoś powie, że smażenie w oliwie w oliwek jest prozdrowotne - wtedy obydwa produkty będą ok.
Więc, jak sądzicie smażyć na oliwie z oliwek czy lepiej gotować?
Szacuny
3036
Napisanych postów
51769
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349984
etanol jeszcze by się przydał, w produktach wysokiej jakości go znajdziesz. i teraz zapraszam do podręczników chemicznych i czytania czy to, zwykły olej.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2013-01-30 15:09:02
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]