Szacuny
7
Napisanych postów
919
Wiek
29 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3836
siema.
mam pytanie odnośnie diety a dokładnie takie, czy wypełnianie diety za pomocą oliwy z oliwek jest zdrowe i czy lepsze jest szukanie innych źródeł tłuszczy?
Przytoczę przykład:
Jasio robi masę, jego zapotrzebowanie to 2500kcal, a jasio ustawia sobie dzienne spożycie 3500kcal.
więc wpisuje 2,5g białka na kg/mc, 0,8g ww w DNT i 2g w DT. Jasiowi zostaje około 2000kcal do zjedzenia. i pytanie moje brzmi czy bez przeszkód można wypić 180g oliwy z oliwek i czy nie przyniesie to bardzo szybkiego efektu zalania?
Szacuny
1
Napisanych postów
389
Wiek
12 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
83124
Nie zwiększaj od razu o 1000kcal ,zwiększaj stopniowo i obserwuj jak reagujesz. Co do oliwy to radziłbym tak łyżkę w jednym posiłku i łyżkę w drugim np. z jakimś twarogiem. Jak dobrze tolerujesz taką postać to wypij kieliszek. Reszta z innych źródeł.
Zmieniony przez - bryan123 w dniu 2012-08-16 15:07:53
"If I advance, follow me. If I stop, urge me on. If I retreat, kill me."
Szacuny
7
Napisanych postów
919
Wiek
29 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3836
ale ja pytam na przyszłość, bo niedługo mase bede robił a zauważyłem że oliwa z oliwek z WPC czekoladowym idzie przełknąć, a jest to łatwy sposób na podbicie kcal. w jajecznicy z 5 jaj mam mniej wiecej tyle co w 30g WPC + 30ml oliwy, a z przyządzaniem jest nieraz problem. Jakby mógł wypowiedzieć się jakiś ekspert byłbym wdzięczny ;)
Szacuny
80
Napisanych postów
9947
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
52544
Pozostaje kwestia, dlaczego Jasiu tak radykalnie tnie węgle w dół?
Co do oliwy, to czy się zalejesz, czy też nie, nie będzie wynikało z ilości jej spożycia, a od kaloryczności. Natomiast ilość węgli może wpłynąć na procesy metaboliczne.
Poszukuję książki "Na początku był głód" M. Konarzewskiego, gdyby ktoś miał egzeplarz na sprzedaż - proszę o kontakt mailowy ;)
Szacuny
7
Napisanych postów
919
Wiek
29 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
3836
Jasio chciał diete Low Carb zastosować ale gdy spojrzał na chleb razowy i szynkę z piersi kurczaka to stwierdził, że chyba podbije węgle do 250g dziennie i pozostanie mu ok. 190g tłuszczy dziennie zjadać. Czy ta oliwa z oliwek będzie się różniała od tłuszczy z żółtek jaj, ryb etc. oddziaływaniem na organizm? Czy poprostu tłuszcze to tłuszcze, i nie ważne w jakiej postaci je spozywamy, ważne żeby się ilość zgadzała?
przykładowo: łatwiej jest wypić 190ml Oliwy z oliwek niż zjeść przykładowo 25-30 żółtek. Nie mam na myśli smaku, tylko ilości.
Zmieniony przez - eryk140 w dniu 2012-08-16 15:29:46
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Wiek
42 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
Z oliwą jest ten problem, że w przeciwieństwie do tłuszczu mlecznego czy jajecznego jest niezemulgowana. U mnie taka jej dawka skończyłaby się katastrofą pokarmową. Swoją drogą 190ml oliwy to około 1550kcal a nie 1000...
Jak potrzebujesz zwiększyć dawkę tłuszczu, to dywersyfikuj źródła. Poza tym łatwiej Ci będzie jak przykładowo zmienisz chude mięso - na tłustsze, chude ryby - na tłustsze, chudy twaróg - na tłustszy. A swoją drogą 3500kcal na LC przy 0,8g ww na kg masy ciała to trochę hardcore'owy pomysł.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-08-16 16:17:47
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Wiek
42 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
Trudno powiedzieć jak to u Ciebie powinno wyglądać w ujęciu ogólnym, wiele zależy od tego na jakich źródłach będziesz bazował. Tak na oko, jedyne mogę powiedzieć, ze może to być w miarę OK opcja.