SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dieta na Masę (Porażka) jak podbić kcal, zmniejszyć węgle?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11602

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 231 Wiek 27 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4831
Życzę powodzenia

"Człowiek je żeby żyć, a nie żyje żeby jeść."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
fotki nalezy robić na czczo o tej samej porze nie wiem czy tak są zrobione

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Ten chleb zamień na dobrej jakości razowy,bo graham to zapewne jest barwiony . W kwestii późniejszych modyfikacji-nie podbijaj od razu węgli z 4,1 do 5 bo się możesz za szybko zalać. Jakby waga nie szła przez te 2 tygodnie to dorzuć ~200kcal(z racji tego,że jesteś endo to początkowo z tłuszczów)
A co do urozmaicenia-to przecież to całkiem proste-możesz zamieniać ze sobą ryż parboiled,brązowy/makaron durum,razowy/kaszę gryczaną,jęczmienną,jaglaną/ziemniaki Podobnie ze źródłami białka


Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-07-17 23:52:15

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 443 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5403
@s.m.p.a. Fotki o tej samej porze, ale nie na czczo (po treningu fbw). @szprota, ok, to już +/- wiem jak modyfikować, a z urozmaiceniem to też powinienem sobie powoli dać rade, dzięki;)

"Zwycięzcy sie nie poddają, A ci co się poddają nie zwyciężają"

"Jedyny łatwy dzień był wczoraj"

"Odważni zwyciężają"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
KomandOficer - dieta bezwzględnie powinna być urozmaicona. Nawet najzdropwsze pokarmy - jeśli są zjadane na okrągło - przestają służyć naszemu organizmowi. Tutaj szerzej o tej kwestii http://potreningu.pl/diety/artykuly/914/dlaczego-dieta-powinna-byc-urozmaicona

Poza tym - Panowie lukaszz i Szprota94 - uważacie, dlaczego uważacie, że zwiększenie ilości tłuszczu kosztem węglowodanów jest lepszym sposobem na "uniknięcie" zalania na diecie masowej? Na czym miałoby to polegać?

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-07-18 14:49:12
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 443 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 5403
faftag, więc jak nie będzie przyrostów to zwiększyć węgle (ryż, makaron, kasza)?

"Zwycięzcy sie nie poddają, A ci co się poddają nie zwyciężają"

"Jedyny łatwy dzień był wczoraj"

"Odważni zwyciężają"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
faftaq

Poza tym - Panowie lukaszz i Szprota94 - uważacie, dlaczego uważacie, że zwiększenie ilości tłuszczu kosztem węglowodanów jest lepszym sposobem na "uniknięcie" zalania na diecie masowej? Na czym miałoby to polegać?



Zakładając tę samą ilość białka-miałoby to polegać na mniejszych wahaniach poziomu insuliny. Kolega pisał,że jest 100% endomorfikiem(przez co jego wrażliwość insulinowa raczej nie jest najlepsza) i dlatego uważam,że bezpieczniej mu będzie wystartować z tych ~4g ww/kg-a modyfikacje wprowadzi zależnie od efektów

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Szprota - uważasz, że postrzeganie gospodarki insulinowej jedynie w kontekście produkcji tego hormonu jest właściwe? Nie bierzesz pod uwagę wpływu kwasów tłuszczowych na wrażliwość receptora insulinowego,. a fakt że zwiększenie udziału tłuszczu w diecie powoduje insulinooporność? Pytam z ciekawości, ponieważ często spotykam się z zaleceniem "zmniejszania węgli na korzyść tłuszczu" jakoby miała to być jakaś recepta na problem z przyrostem tkanki tłuszczowej... Tymczasem jako zasada uniwersalna - absolutnie nie musi być prawdziwa. Zdecydowanie więcej zależy od tego jakich węgli się pozbywamy i jakich tłuszczy dodajemy, niż czy są to po prostu węgle czy tłuszcze.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-07-18 16:36:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 4533 Wiek 30 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 34420
Biorę pod uwagę wpływ tłuszczu na wrażliwość receptorów insulinowych w taki sposób,iż unikając tłuszczów trans i dbając o prawidłową proporcję o3:06 można poprawić wrażliwość insulinową

Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
To chyba wybrałeś sobie tylko wąziutki fragmencik zagadnienia związanego z insulinoopornością i pomijasz kilka istotnych kwestii.

Zarówno nadmiar glukozy jak i kwasów tłuszczowych (nie tylko trans) napływających do komórki siłą rzeczy powoduje powstawanie zwiększonych ilości acetylo- CoA, a co za tym idzie zwiększa się poziom NADP w mitochondriach. Naturalną konsekwencją jest wzrost biosyntezy reaktywnych form tlenu (tzw. ROS) głownie - anionu nadtlenkowego. Komórki zaczynają w tej sytuacji bronić się przed aktywnością destrukcyjną ROS, a działanie to jest dwukierunkowe: z jednej strony aktywacji ulegają mechanizmy neutralizujące ROS, a z drugiej wstrzymywany zostaje napływ substratów energetycznych sprzyjających ich powstawaniu. Jak zadziałać by komórki nie otrzymywały zbyt dużo substratów energetycznych? Proste - trzeba sprawić by nie reagowały z taką swadą na sygnały wysyłane przez insulinę.

Warto zdać sobie sprawę, że wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych (i ich pochodnych) wewnątrz komórki upośledza przekazywanie sygnałów w obrębie insulinozależnych receptorów prowadząc do wzrostu insulinooporności i zmniejszając tym samym wychwyt glukozy. Na dietach ketogennych nie ma to charakteru patologii, ponieważ podaż glukozy jest drastycznie niska i ledwo starcza jej na potrzeby erytrocytów czy układu nerwowego. Na dietach z wyższym udziałem węgli jednak pojawia się pewien problem - co w przypadku insulinoporności tkanki mięśniowej z ową glukozą zrobić?

Zwiększanie udziału tłuszczu kosztem spożycia węglowodanów, może być celowe na dietach z ujemnym bilansem energetycznym, kiedy nie dochodzi do przeładowania "energetycznego" komórki, (również i wtedy jednak sytuacja nie jest taka prosta jak mogłoby się wydawać). W przypadku nadwyżki energetycznej, postulowana przez Ciebie zasada - postrzegana jako uniwersalny sposób profilaktyki "zalania" - wcale nie musi się sprawdzać.

Oczywiście unikając tłuszczy trans, które wywołują wielokierunkowy, negatywny wpływ na wrażliwość insulinową nawet na ujemnym bilansie energetycznym, czy dbanie o prawidłową proporcję o3 do o6 jest celowe i korzystnie wpływa na gospodarkę insulinową organizmu. Przekonanie zgodnie z którym "to wystarczy by ustrzec się przed niekorzystnym wpływem tłuszczu na insulinowrażliwość" - nie jest uzasadnione, a zasugerowana zasada zgodnie z którą zmniejszanie udziału węgli i zwiększanie tłuszczu miałoby być sposobem na unikanie zwiększenia poziomu tkanki tłuszczowej nie ma charakteru prawdy uniwersalnej, a uzależniona jest od jakości tłuszczów i węgli które dodajemy/odejmujemy w diecie. Równie dobrze, z korzystnym skutkiem można wprowadzać korektę odwrotną w przebiegu której zmniejszenie udziału tłuszczu, a zwiększenie udziału węgli powoduje lepszy przyrost mięśni, a mniejszy - tłuszczu...

prostuję tę kwestię przy okazji ponieważ zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie stało się pewnym standardem polecanym na forach internetowych i traktowane jest jako remedium na problemy z przyrostem tłuszczu w czasie budowania masy.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-07-18 16:58:55
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wyjazd 5 dniowy na festiwal - co jeść ?

Następny temat

Dieta na mase

WHEY premium