"Research shows that dairy foods are highly acidic, but the body is healthier if it has a more alkaline pH—a number of diseases are linked with having a low pH because the body’s enzymes can’t function well. When you eat a lot of dairy, the body will actually pull calcium from the bones to neutralize the acidity from the dairy and there is evidence that bone loss may increase.
Calcium-rich vegetables, especially green vegetables such as kale and broccoli, and other veggies like sweet potatoes are high in calcium that is more easily absorbed by the body than dairy-based calcium. Ideally, you can fill all your calcium needs by eating a diet high in these foods."
Badania pokazały,że nabiał jest mocno kwasotwórczy,natomiast ciało jest zdrowsze w środowisku zasadowym-liczba chorób jest powiązana z niskim pH,które powoduje nieprawidłową pracą enzymów.
Kiedy jesz dużo nabiału organizm pobiera wapń z kości,by zneutralizować pH.Jest to dowód na utratę masy kostnej.
Warzywa bogate w wapń-szczególnie zielone jak kapusta włoska,brokuły oraz bataty są bogate w wapń,który jest znacznie łatwiej przyswajalny niż ten z nabiału. Idealnie by było gdybyś zaspokajał całe swoje zapotrzebowanie na wapń właśnie w/w produktami.
O ile argument o kwasotwórczości nabiału mnie nie przekonuje do zaprzestania jedzenia go-bo przecież mięso również jest kwasotwórcze,a białko trzeba dostarczać-to ciekawi mnie czy ktoś ma informacje nt. zdania napisanego przeze mnie pogrubioną czcionką.
Są jakieś badania na poparcie tego twierdzenia,czy może Poliquin rzuca słowa na wiatr(w co nie chce mi się wierzyć,bo przecież ma ogromną wiedzę) ?
Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-05-25 21:58:48
Nie ma takich zmian,których my nie możemy wnieść!