SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

hamburgery, lepsze niż w MC

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 21189

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
nie znalazłem na forum czegoś podobnego, jeśli jest, to z góry sorry ;) zdjęcia zamieszczę jak kupię lepszy telefon :P raczej nie puszczam się w wir nowoczesności i 1,3 mega pix to trochę mało...

no ale do rzeczy...

na pewno niektórzy z was skoro tu trafili, to być może mieli skłonności do syfów (MC KFC) itd...

to co wam przedstawię, bije na głowę jakiekolwiek hamburgery, jak spróbujecie uwierzycie

oczywiście moje hamburgery robię od podstaw... mianowicie zarówno bułkę jak i wkład...

jak zrobić bułkę hamburgerową

składniki: 50g płatków owsianych ( ja mam zmielone na mąkę, podwyższony jest indeks glikemiczny, ale w ogólnym zestawieniu nie robi to różnicy), do tego jedno, bądź dwa jajka, trochę cebuli w kostkę do smaku i przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, co wolicie... )

wszystko razem mieszamy w misce, aż zrobi się masa

rozgrzewamy patelnię, wlewamy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek (5g) wrzucamy na nią naszą masę, grubość powinna być około 1,5 cm. opiekamy z każdej strony

gdy się nam przysmaży z obu stron, możemy trochę brzegi poopiekać, następnie odstawiamy na talerz aby to wszystko w środku się dopiekło, dopieściło ;)

mamy rozgrzaną patelnię,więc wrzucamy pierś z kurczaka, mniej więcej wielkości bułki która nam wyszła, około 60 gram, może więcej, mozemy smażyć dwie jeśli chcemy mieć double hamburgera hehe. WAŻNE jest, aby wcześniej przyprawić tą pierś. Czym ? Przyprawa Galeo, przyprawa do kebaba. I tu właśnie istotna sprawa... przyprawa do kebaba, podkreślam, moim zdaniem najlepiej pasuje...

Smażymy naszą przyprawioną pierś, w międzyczasie rozcinamy naszą bułkę w poprzek, czyli tak jak są zrobione bułki hamburgerowe.
Do tego kroimy cebulkę w kostkę, jakiś ogórek, pomidor kilka plasterków, sałata, też nie zaszkodzi.

To nie wszystko... teraz jedna z istotniejszych spraw... gdy nasza pierś już rumienieje z obu stron, wyłączamy gaz, czekamy aż pierś trochę się przestudzi na patelni i wlewamy około 2 łyżek jogurtu naturalnego (byle jakiego) ja używam akurat teraz Jovi 0 procent tłuszczu z reala, ale jaki wpadnie, taki wpadnie hehe

Po wlaniu jogurtu maczamy pierś, rozsmarowujemy po patelni, zobaczycie że zamiast jogurtu zrobi się pyszny, ale to naprawdę pyszny sos... dzieki Galeo ;)

teraz kompozycja... w sumie dowolna, ja robię mniej więcej tak:
dolna część bułki,plasterki ogórka,pierś z kurczaka,sos,trochę cebulki w kostkę, 2 plasterki pomidora, znów trochę sosu, górna część bułki
jeśli wyszło wam za dużo sosu, ogarnijcie sobie to do sreberka, wtedy wam się nie wyleje, a jeszcze bardziej urozmaici smak potrawy ;)

sorry jeszcze raz za brak zdjęcia, ale nie z mojej winy niestety :P

potrawa jest ciekawą alternatywą dla ludzi, co nie przepadają za ciągłym jedzeniem placków owsianych na śniadanie, do tego można śmiało jeść coś takiego na obiad itd...

posiłek tak skomponowany będzie miał około 370 kcal, btw : 26/15/33

a koszt zrobienia takiego posiłku wyjdzie około 2,50 zł :D mam w dzienniku też cennik, więc podaję dane hehe

oczywiście wartościami można manipulować... ktoś wiecej tłuszczu potrzebuje, to może dać sobie na patelnie albo do masy więcej oliwy z oliwek, ktoś więcej białka potrzebuje, to więcej piersi z kurczaka, ktoś więcej węgli potrzebuje, to więcej jogurtu naturalnego, bądź mniej płatków owsianych, ale wtedy straci na wartościach ;) więc lepiej więcej jogurtu ;)


jakbyście mnie uprzedzili ze zdjęciami, to czekam, wrzucajcie tu;)

smacznego ;)
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 484 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11333
Witam!

Ciekawy przepis :) Nieistotne jaki masz aparacik dawaj foty śmiało :)

pzdr!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
to jest takie dobre, że jak chcę iść po lapka, żeby z kamerki zrobić zdjęcie, to nie mogę się powstrzymać i zjadam tego burgera... ale jutro postaram się zachować dystans i zrobić jakieś zdjęcie ;) akurat przepis wrzuciłem zaraz po skonsumowaniu tego właśnie pysznego przysmaku
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 866 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 5378
pokaz fotki:P
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
no to jedziemy pokolei z etapami













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
i to koniec ;) jakość beznadziejna, cóż :D na zdjęciu gdzie rozkrojona jest bułka widać ładny kolorek, tak samo bułka jest przypieczona, a na zdjęciach tego nie widać, więc sugerujcie się formą, nie barwą ;)







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
ooo i widzę, że nie dodało mi tu w takiej kolejności jak chciałem... ale chyba logiczne, że masa w misce powinna być na początku ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1256 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 14669
Musze to wyprobowac, tylko ze s;aby ze mnie kucharz Ale Sog sie nalezy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
dasz radę ;) posiłki tutaj nie są aż tak skomplikowane, za dużo by to czasu zajmowało ;)



dodam jeszcze, że akurat w takich proporcjach posiłek jest na redukcję, ale jeśli ktoś robi masówkę, to odpowiednio zmieni sobie proporcje jak już pisałem tam u góry ;) pozdr

Zmieniony przez - adas1200 w dniu 2012-03-31 18:58:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 126 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 5035
Świetny pomysł z tą bułką. Musiałam trochę pozmieniać i zrobić z tego co miałam w domu czyli 2 białka zamiast jajek, do bułki sypnełam siemie lniane, a zamiast kurczaka wędlinę. Też wyszło dobre :)


Zmieniony przez - 123456987 w dniu 2012-04-03 13:34:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 36 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1407
no to super że ci smakowało ;) teraz obmyślam jakby zrobić pierogi, żeby były zdrowe ;p
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Zupa i shejk białkowy

Następny temat

Żurek z kiełbasą z dzika

WHEY premium