no ale do rzeczy...
na pewno niektórzy z was skoro tu trafili, to być może mieli skłonności do syfów (MC KFC) itd...
to co wam przedstawię, bije na głowę jakiekolwiek hamburgery, jak spróbujecie uwierzycie
oczywiście moje hamburgery robię od podstaw... mianowicie zarówno bułkę jak i wkład...
jak zrobić bułkę hamburgerową
składniki: 50g płatków owsianych ( ja mam zmielone na mąkę, podwyższony jest indeks glikemiczny, ale w ogólnym zestawieniu nie robi to różnicy), do tego jedno, bądź dwa jajka, trochę cebuli w kostkę do smaku i przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, co wolicie... )
wszystko razem mieszamy w misce, aż zrobi się masa
rozgrzewamy patelnię, wlewamy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek (5g) wrzucamy na nią naszą masę, grubość powinna być około 1,5 cm. opiekamy z każdej strony
gdy się nam przysmaży z obu stron, możemy trochę brzegi poopiekać, następnie odstawiamy na talerz aby to wszystko w środku się dopiekło, dopieściło ;)
mamy rozgrzaną patelnię,więc wrzucamy pierś z kurczaka, mniej więcej wielkości bułki która nam wyszła, około 60 gram, może więcej, mozemy smażyć dwie jeśli chcemy mieć double hamburgera hehe. WAŻNE jest, aby wcześniej przyprawić tą pierś. Czym ? Przyprawa Galeo, przyprawa do kebaba. I tu właśnie istotna sprawa... przyprawa do kebaba, podkreślam, moim zdaniem najlepiej pasuje...
Smażymy naszą przyprawioną pierś, w międzyczasie rozcinamy naszą bułkę w poprzek, czyli tak jak są zrobione bułki hamburgerowe.
Do tego kroimy cebulkę w kostkę, jakiś ogórek, pomidor kilka plasterków, sałata, też nie zaszkodzi.
To nie wszystko... teraz jedna z istotniejszych spraw... gdy nasza pierś już rumienieje z obu stron, wyłączamy gaz, czekamy aż pierś trochę się przestudzi na patelni i wlewamy około 2 łyżek jogurtu naturalnego (byle jakiego) ja używam akurat teraz Jovi 0 procent tłuszczu z reala, ale jaki wpadnie, taki wpadnie hehe
Po wlaniu jogurtu maczamy pierś, rozsmarowujemy po patelni, zobaczycie że zamiast jogurtu zrobi się pyszny, ale to naprawdę pyszny sos... dzieki Galeo ;)
teraz kompozycja... w sumie dowolna, ja robię mniej więcej tak:
dolna część bułki,plasterki ogórka,pierś z kurczaka,sos,trochę cebulki w kostkę, 2 plasterki pomidora, znów trochę sosu, górna część bułki
jeśli wyszło wam za dużo sosu, ogarnijcie sobie to do sreberka, wtedy wam się nie wyleje, a jeszcze bardziej urozmaici smak potrawy ;)
sorry jeszcze raz za brak zdjęcia, ale nie z mojej winy niestety :P
potrawa jest ciekawą alternatywą dla ludzi, co nie przepadają za ciągłym jedzeniem placków owsianych na śniadanie, do tego można śmiało jeść coś takiego na obiad itd...
posiłek tak skomponowany będzie miał około 370 kcal, btw : 26/15/33
a koszt zrobienia takiego posiłku wyjdzie około 2,50 zł :D mam w dzienniku też cennik, więc podaję dane hehe
oczywiście wartościami można manipulować... ktoś wiecej tłuszczu potrzebuje, to może dać sobie na patelnie albo do masy więcej oliwy z oliwek, ktoś więcej białka potrzebuje, to więcej piersi z kurczaka, ktoś więcej węgli potrzebuje, to więcej jogurtu naturalnego, bądź mniej płatków owsianych, ale wtedy straci na wartościach ;) więc lepiej więcej jogurtu ;)
jakbyście mnie uprzedzili ze zdjęciami, to czekam, wrzucajcie tu;)
smacznego ;)